Πριν από λίγη ώρα, ο Άγγελος Παπαδημητρίου μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μερικές φωτογραφίες με την εκπληκτική του μεταμόρφωση για τις ανάγκες του τελευταίου του ρόλου.

 

Ο ταλαντούχος εικαστικός και ηθοποιός, γνωστός για την εξωστρεφή του περσόνα και την ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση στην τέχνη του, συνηθίζει να καταδύεται βαθιά σε κάθε νέο του ρόλο. 

 

Σε λίγες μέρες θα τον δούμε στη νέα θεατρική διασκευή του «Άγγελου Εξολοθρευτή», της θρυλικής ταινίας του 1962 του Λουίς Μπουνιουέλ, που επιχειρεί φέτος η Άντζελα Μπρούσκου για το Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας εξήγησε ότι η εμφάνιση αυτή με την παράδοξη κουπ πρόκειται για ακόμα μία δική του «θυσία», μια και, όπως είναι γνωστό, του αρέσει πολύ να αλλάζει και να παίζει με την εικόνα του κάθε φορά που καλείται να υποστηρίξει έναν ρόλο.

 

Η ταινία αυτή στέκει για μένα σαν «τοτέμ» και νιώθω πως, έχοντας μελετήσει πολύ τη δουλειά του Μπουνιουέλ, και ως εικαστικός, κολυμπώ σε δική του λίμνη με αυτό τον ρόλο.

 

«Το χρώσταγα στην Άντζελα. Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτή η γυναίκα χαίρει της εκτίμησης όλων μας, γιατί έχει παλέψει πολύ και το αξίζει» σχολιάζει σχετικά, αναφερόμενος και στην πολύ καλή προπώληση που οδήγησε στην προσθήκη μιας έξτρα παράστασης (18/7) για την οποία απομένουν μόλις λίγα εισιτήρια διαθέσιμα. 

 

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου κρατά τον ρόλο του μουσικού, ενός διευθυντή ορχήστρας που, όπως μου αναφέρει, ήταν μια φοβερή περσόνα και στην αυθεντική δημιουργία του Ισπανού σουρεαλιστή. «Η ταινία αυτή στέκει για μένα σαν "τοτέμ" και νιώθω πως, έχοντας μελετήσει πολύ τη δουλειά του Μπουνιουέλ, και ως εικαστικός, κολυμπώ σε δική μου λίμνη με αυτό τον ρόλο». 

 

Η απίστευτη μεταμόρφωση του Άγγελου Παπαδημητρίου για τον «Άγγελο Εξολοθρευτή»

 

Η υπόθεση της μαύρης κωμωδίας κινείται ως εξής:

 

Ένα δείπνο λαμβάνει χώρα σε μια πολυτελή έπαυλη. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να φύγουν οι επισκέπτες. Τότε διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να βγουν από το σαλόνι. Ο άγγελος εξολοθρευτής παγιδεύει μέλη της υψηλής κοινωνίας σε ένα περιβάλλον που τα αναγκάζει να έρθουν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα. Ο άγγελος τιμωρεί. Αναγκάζει τους επισκέπτες να επιδοθούν σε βάρβαρες πράξεις για να τους δείξει τη σκληρή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Τη στιγμή της κρίσης ξεχνούν τους τρόπους τους και στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο. Σε μια εποχή πολιτικής αβεβαιότητας, το κοινό ερώτημα του «τι πρόκειται να συμβεί», ο πανικός αλλά και η αδράνεια που το συνοδεύουν, βρίσκουν την ηχώ τους σ' αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μετά βίας μπορούν να ξεσηκωθούν για να βγουν από το δωμάτιο, να δράσουν αποφασιστικά για την επιβίωσή τους. Όπως στο τέλος της ζωής των περισσότερων ανθρώπων, έτσι και στο τέλος της παραμονής σε αυτό το σαλόνι οι επισκέπτες περιμένουν τον θάνατο. Ίσως τελικά αυτό το σαλόνι να συμβολίζει τη ζωή: η ζωή είναι σαν ένα σαλόνι από όπου δεν υπάρχει διαφυγή.

 

Η διανομή των ηθοποιών που συμμετέχουν στην παράσταση είναι από τις πολυσυλλεκτικότερες που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα και η Άντζελα Μπρούσκου είχε δηλώσει ότι έκανε την επιλογή βασιζόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός.

 

Εκτός από τον Παπαδημητρίου, λοιπόν, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Θέμις Μπαζάκα, η Παρθενόπη Μπουζούρη, ο Αλέκος Συσσοβίτης, ο Χάρης Φραγκούλης, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο Ανδρέας Κοντόπουλος και η Nalyssa Green.

 

Κι ενώ όλοι διερωτόμαστε πώς θα δέσει τελικά ένας τόσο ετερόκλητος θίασος, ο κ. Παπαδημητρίου απαντά: «Η Άντζελα τόλμησε και τα κατάφερε. Έχουμε δέσει όλοι υπέροχα μεταξύ μας».

 

Η απίστευτη μεταμόρφωση του Άγγελου Παπαδημητρίου για τον «Άγγελο Εξολοθρευτή»

 

Η απίστευτη μεταμόρφωση του Άγγελου Παπαδημητρίου για τον «Άγγελο Εξολοθρευτή»

 

Info

Άντζελα Μπρούσκου - Άγγελος εξολοθρευτής

Διασκευή πάνω στο ομώνυμο κινηματογραφικό έργο του Λουίς Μπουνιουέλ

Πειραιώς 260 (Η)

15/7 - 18/7, 21:00

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Μετάφραση - Απόδοση: Θέμελης Γλυνάτσης

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου

Μουσική: Nalyssa Green

Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου

Σκηνικά - Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Παπαδημητρίου

Κοστούμια - Βίντεο: Άντζελα Μπρούσκου

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέβη Κουτσοθανάση

Παίζουν: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ανδρέας Κοντόπουλος, Γιώργος Κοψιδάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Σταύρος Λίτινας, Θέμις Μπαζάκα, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρης Παπαδημητρίου, Βάλια Παπαχρήστου, Αλέκος Συσσοβίτης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Χάρης Φραγκούλης, Nalyssa Green

 

Οδηγός Θεάτρου