«Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και η Φαίη Ξυλά πρωταγωνιστούν στην παράσταση που θα ανεβεί τη σεζόν 2018-2019

Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο θα είναι η βασική νέα παραγωγή της Β' Σκηνής του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας για τη σεζόν 2018-2019. Το έργο θα σκηνοθετήσει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Σκηνής, Μαρία Ξανθοπουλίδου, και θα πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και η Φαίη Ξυλά.

 

Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ανέβηκε στην σκηνή για πρώτη φορά στις 11 Μαΐου 1950, στο Théâtre des Noctambules στο Παρίσι. Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο της εποχής του που καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου». Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου.

 

Το έργο διαδραματίζεται σε ένα τυπικό αγγλικό σαλόνι, ενός τυπικού αγγλικού ζευγαριού του κυρίου και της κυρίας Σμιθ. Είναι ένα τυπικό αγγλικό απόγευμα, όταν ξαφνικά εισβάλουν στο σαλόνι τους το φιλικό τους ζευγάρι Μάρτινς, το οποίο μαζί με την υπηρέτρια του σπιτιού και έναν πυροσβέστη φροντίζουν για την διατάραξη της αγγλικής ηρεμίας τους.

 

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο συγγραφέας στο «Σημειώσεις και Αντι-σημειώσεις», το έργο γράφτηκε με αφορμή ένα εγχειρίδιο εκμάθησης αγγλικών για αρχαρίους. Οι Σμιθ και οι Μάρτιν στους διαλόγους τους μιλούσαν για πράγματα προφανή, που στην πραγματική ζωή ίσως να μη χρειαζόταν ποτέ να ειπωθούν σε μία συζήτηση, θεωρούμενες αυτονόητες αλήθειες.

 

Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να εξηγήσει κανείς πως «το ταβάνι βρίσκεται πάνω και το πάτωμα κάτω», όμως τα πρόσωπα του εγχειριδίου δεν μπορούν να λάβουν κανένα ενδεχόμενο ως αληθινό, εάν πρώτα δεν εξεταστούν και επαληθευτούν όλα τα στοιχεία που τους δίνονται στη διάθεσή τους.

 

Αυτό που γοήτευσε τον Ιονέσκο σε αυτό το εγχειρίδιο ήταν ότι οι διάλογοι δεν σκόπευαν στο να μεταφέρουν λέξεις, αλλά νόημα, ένα νόημα που στην βιαστική ζωή μας δε συλλογιζόμαστε και άρα αποτυγχάνουμε στο να αντιληφθούμε αυτή την ίδια τη ζωή.

 

Η παράσταση θα ξεκινάει σε μια ατμόσφαιρα εύθυμης προσμονής για κάτι που θα συμβεί ή για κάποιον που θα έρθει. Πολύ γρήγορα η διάθεση επικοινωνίας των χαρακτήρων θα βυθιστεί σε ένα αίσθημα ανημπόριας και απομόνωσης.

 

Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια καταπιεστική ψυχραιμία. Η φλόγα και η ανάγκη για μια πραγματική ζωή και έκφραση που δεν μπορεί να εκδηλωθεί θα καταλήξει σε μια οργιώδη ανθρωποφαγική στιγμή,  όταν μη μπορώντας να έρθουν κοντά οι άνθρωποι τρώνε ο ένας τον άλλον.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Πρωτόπαππας

Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίσου

Δραματουργία: Αλέξης Αλατσης

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Αριάδνη Βοζανη

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Χορογραφία: Μαριλένα Νέστορα

Μουσική: Λόλεκ

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Ευγενία Αποστόλου, Σωκράτης Πατσικας & άλλοι 2 ηθοποιοί των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν άμεσα

 

Info:

Β' Σκηνή Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη. Τηλέφωνο: 211 4117878

Οδηγός Θεάτρου