Η Comédie Française για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με παράσταση του Ίβο βαν Χόβε

Ο Βέλγος δημιουργός θα σκηνοθετήσει το καλοκαίρι του 2019 τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ορέστης» του Ευριπίδη, με ηθοποιούς της Comédie Française

The LiFO team, 6.6.2018 | 17:36

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με την Comédie Française, τον ιστορικό οργανισμό της Γαλλίας, που θεωρείται ένα απ’ τα παλαιότερα εν ενεργεία θέατρα του κόσμου, το καλοκαίρι του 2019.

 

Ο σπουδαίος Βέλγος σκηνοθέτη Ivo van Hove θα σκηνοθετήσει τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ορέστης» του Ευριπίδη, με ηθοποιούς της Comédie Française, σε μία ενιαία παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τον Ιούλιο.

 

O Ivo van Hove ενθουσίασε το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 πριν από λίγες ημέρες, με την παράσταση «Μετά την πρόβα – Περσόνα». Με την Comédie Française έχει ξανασυνεργαστεί για τους Καταραμένους του Λουκίνο Βισκόντι το 2016-17. Το καλοκαίρι τους 2019, θα είναι ένα ιστορικό γεγονός για τον γαλλικό θίασο, που θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

Πώς βλέπει όμως ο ίδιος ο Ίβο βαν Χόβε τις τραγωδίες αυτές; Όπως δηλώνει, γι’ αυτόν η Ηλέκτρα και ο Ορέστης είναι δύο παιδιά που δεν γνώρισαν τον πατέρα τους, αφού αυτός έλειπε στον πόλεμο της Τροίας, και γι αυτό έχει γίνει ήρωας στα μάτια τους. Με την παράσταση επανέρχεται στο θέμα των οικογενειακών σχέσεων, που τον απασχολεί στο  έργο του, παρουσιάζοντας έναν κόσμο φοβερά σκληρό επί σκηνής.

 

«Η οικογένεια είναι ο “δεσμός” της κοινωνίας και υπό αυτή την έννοια γίνεται πηγή πολλών προβλημάτων. Η οικογένεια των Ατρειδών έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο της Τροίας που διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια. Παρατηρούμε έναν αντεστραμμένο καθρέφτη, που μας επιστρέφει το αρνητικό είδωλο των πραγματικών μας παρορμήσεων».

 

 

Οδηγός Θεάτρου