Με αφορμή ένα ελληνικό έργο του 1898 για τον θάνατο ενός ποιητή ή καλύτερα για τις τελευταίες του στιγμές, οι C. for Circus παρουσιάζουν «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη, από την 1η έως τις 10 Ιουνίου στο Tempus Verum І Εν Αθήναις.

 

Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, οι C. for Circus στήνουν μια ολοζώντανη τελετή αποχαιρετισμού, ξαναγράφουν για χάρη του ποιητή τις τελευταίες του σελίδες και γιορτάζουν τα 10 χρόνια της κοινής τους πορείας με την πιο αισιόδοξη παράστασή τους μέχρι σήμερα.

 

Παραμονή Χριστουγέννων. Σε μία καλύβα κοντά στο δάσος ζει μία φτωχή οικογένεια: η μάνα και οι δυο της γιοι. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας, ο Ποιητής, βαριά άρρωστος, γνωρίζοντας πως έχει πλέον λίγη ζωή μέσα του, νοσταλγεί τα απάτητα βουνά του τόπου του, τους θρύλους της οικογένειάς του, τις Νεράιδες του Βουνού.

 

Ταξιδεύει με τη φαντασία του κοντά τους, για να τον συντροφεύσουν στις τελευταίες του στιγμές και καρτερά να «σβήσει» στην ποδιά της αγαπημένης του.

 

H μητέρα του, για να τον σώσει, αποφασίζει να πουλήσει τη μόνη περιουσία της οικογένειας, το δαχτυλίδι που έδωσαν κάποτε οι μοίρες στους προγόνους της, αν και γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση είναι καταραμένη. Κάπου, κάποτε, σε μια Ελλάδα.

 

«Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση είναι θεατρικό έργο, γραμμένο σε ντοπιολαλιά, κι εμπνέεται απ' τη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Έχει χαρακτηριστεί ως μουσικό δράμα αλλά και ως χριστουγεννιάτικο ονειρόδραμα.

 

Το 1917, ο Μανώλης Καλομοίρης το συνέθεσε σε μορφή όπερας, ενώ 51 χρόνια αργότερα, το 1968, το έργο εκφωνήθηκε στο «θέατρο της Τετάρτης» στην Ε.Ρ.Α.

 

Ενεργοποιώντας τις αισθήσεις της λαϊκής παράδοσης, που τόσο έντονα διατρέχουν την ιστορία του Γιάννη Καμπύση, η ομάδα C. for Circus φέτος «ενηλικιώνεται» με μια ελάχιστα ειπωμένη ιστορία αποχαιρετισμού.

 

Παναγιώτης Γαβρέλας. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης
Παναγιώτης Γαβρέλας. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Χρύσα Κοτταράκου. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης
Χρύσα Κοτταράκου. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Αθανασία Κουρκάκη. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης
Αθανασία Κουρκάκη. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Ειρήνη Μακρή. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης
Ειρήνη Μακρή. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Νικόλας Παπαδομιχελάκης. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης
Νικόλας Παπαδομιχελάκης. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Νατάσα Ρουστάνη. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης
Νατάσα Ρουστάνη. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης
Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Φωτο: Χρήστος Συμεωνίδης

 

 

Video: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη

 

Info 

Ομάδα C. for Circus - «Το δαχτυλίδι της μάνας του Γιάννη Καμπύση

Σκηνοθεσία: Παύλος Παυλίδης

Δραματουργία: Παύλος Παυλίδης, Αθηνά Σακαλή

Κατασκευή σκηνικού: Σπύρος Δουκέρης

Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννα Ζέρβα

Μουσική διδασκαλία: Βαλέρια Δημητριάδου

Πιάνο, νταούλι, ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι, μελόντικα: C. for Circus

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Αθανασία Κουρκάκη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

 

Tempus Verum І Εν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι, 210 3425170, 6948298063)

1-10 Ιουνίου, 21:00