— Τη φετινή χρονιά η λέξη «επιτυχία» είναι αυτή που σας χαρακτηρίζει, καθώς χορογραφείτε ένα από τα διασημότερα αλλά και πιο απαιτητικά μιούζικαλ όλων των εποχών, το «Cats», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανοδική πορεία της σχολής χορού που ιδρύσατε, της «Θοδωρής Πανάς / Σχολή Χορού Αθηνών». Όλα δείχνουν ότι αυτά είναι μόνο η αρχή όσων περιμένουμε ακόμα από εσάς... Εδώ και κάποια χρόνια, λοιπόν, λειτουργεί η σχολή χορού «Θοδωρής Πανάς / Σχολή Χορού Αθηνών». Ποια είδη χορού διδάσκετε εσείς προσωπικά και σε ποιους απευθύνεται η σχολή;

Φέτος είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας της αναγνωρισμένης πλέον από το κράτος σχολής μας. Πρόκειται για έναν στόχο ζωής που κατάφερα να κάνω πραγματικότητα μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες μου Ίωνα Κυπραίο και Χριστίνα Λεγάκι. Είμαστε μια ομάδα με φρέσκες ιδέες και κοινό παρονομαστή την αναβάθμιση και εξέλιξη των μαθητών μας αλλά και του χορού γενικότερα στην Ελλάδα.


Απευθυνόμενοι σε ηλικίες από 3,5 ετών και πάνω, έχουμε δημιουργήσει ένα ευέλικτο πρόγραμμα διδασκαλίας με πολλά και ποικίλα τμήματα χορού: μουσικοκινητική αγωγή, κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός, χιπ-χοπ, breakdance, funky jazz, latin, oriental, tango argentinο, αλλά και yoga, pilates, barre a terre power, progressing ballet και streching.

 

Γενικότερα, η σχολή μας απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να εκφράζονται μέσω του χορού. Ενθαρρύνουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, είτε έχουν χορέψει στο παρελθόν είτε όχι, να δοκιμάζουν και να επιλέγουν το είδος χορού που τους ταιριάζει και τους εκφράζει καλύτερα.


Προσωπικά, διδάσκω το μάθημα της jazz, στο οποίο μελετάμε την τεχνική της χορευτικής σκηνής της jazz, προσθέτοντας επιρροές από διάφορα είδη χορού όπως είναι τα afro, contemporary, funky, pop κ.λπ. Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι με ανθρώπους που προσεγγίζουν τον χορό για πρώτη φορά, γι' αυτό και διδάσκω το μάθημα Express Yourself, το οποίο είναι δυναμικό, αερόβιο και εξίσου χορευτικό και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.


Εκτός αυτών, φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που έχουμε εντάξει στη σχολή μας κύκλους σπουδών Musical Theatre «Techniques & Secrets». Πρόκειται για τριετή φοίτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δημήτρης Μαλισσόβας, ο Αλέξιος Πρίφτης κι εγώ, σε συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διδάσκουμε τις τεχνικές και τα μυστικά που πρέπει να κατέχει ένας περφόρμερ του μουσικού θεάτρου.


Γενικότερα, η σχολή μας απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να εκφράζονται μέσω του χορού. Ενθαρρύνουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, είτε έχουν χορέψει στο παρελθόν είτε όχι, να δοκιμάζουν και να επιλέγουν το είδος χορού που τους ταιριάζει και τους εκφράζει καλύτερα.

 

Ο Θοδωρής Πανάς χορογραφεί το «Cats», ένα από τα πιο απαιτητικά μιούζικαλ όλων των εποχών
Η σχολή χορού «Θοδωρής Πανάς / Σχολή Χορού Αθηνών».


— Υπάρχει ενδιαφέρον από νέα παιδιά να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χορό; Τι προοπτικές υπάρχουν για να καταξιωθεί κάποιος ως χορευτής ή ως χορογράφος στην Ελλάδα;

Καθημερινά συναντώ παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χορό και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πρόκειται για ένα επάγγελμα απαιτητικό. Η αγάπη για τον χορό και τo ταλέντο αποτελούν κινητήριες δυνάμεις, αλλά η διαρκής εξάσκηση, η πειθαρχία, η εσωτερική αναζήτηση και οι θυσίες θα σε ανταμείψουν και θα σε κάνουν να πετύχεις τους στόχους σου.

 
— Αυτή την περίοδο χορογραφείτε το θρυλικό μιούζικαλ «Cats», το οποίο μάλιστα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση που μπορούμε να δούμε στο «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα μιούζικαλ πολύ απαιτητικό, τόσο τεχνικά όσο και μουσικά, παρ' όλα αυτά υπάρχει πλέον δυναμικό από ταλαντούχους περφόρμερ που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιου είδους παραστάσεις. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα, ο οποίος μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστώ μέσα από αυτή την παράσταση και να χορογραφήσω τις ιδέες μου ελεύθερα, αλλά και τον μαέστρο Αλέξιο Πρίφτη για την άψογη συνεργασία μας. Εύχομαι πραγματικά να υπάρξουν μελλοντικά κι άλλα παρόμοια πρότζεκτ στην Ελλάδα.

 

Ο Θοδωρής Πανάς χορογραφεί το «Cats», ένα από τα πιο απαιτητικά μιούζικαλ όλων των εποχών
Το «Cats» είναι ένα μιούζικαλ πολύ απαιτητικό, τόσο τεχνικά όσο και μουσικά, παρ' όλα αυτά υπάρχει πλέον δυναμικό από ταλαντούχους περφόρμερ που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιου είδους παραστάσεις.


— Από την εμπειρία σας με τη συμμετοχή σας στο «My Number One» με την Έλενα Παπαρίζου το 2005 και τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας για ένα τραγούδι στον διαγωνισμό αυτό;

Στη Eurovision, όπως και σε άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα παγκοσμίως, χρειαζόμαστε καινούργιες ιδέες και ομάδες που να συνεργάζονται καλά μεταξύ τους. Ποτέ η πρωτιά δεν είναι υπόθεση που επιτυγχάνεται από έναν! Χρειάζεται οργανωμένη και μεθοδική προετοιμασία, τόσο στη σκηνοθεσία και στη χορογραφία, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες για να δέσουν όλα αυτά σωστά μεταξύ τους με τον κατάλληλο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή.


— Πέρα από το «Cats», έχετε άλλα σχέδια τα οποία σας απασχολούν αυτήν την περίοδο; Μετά το Cats, σε πρώτη φάση οδεύουμε ολοταχώς προς την παράσταση της σχολής μας με τίτλο Dust & Hope στο «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το Σάββατο 23 Ιουνίου.
Σε δεύτερη φάση, προετοιμαζόμαστε για το θερινό εργαστήρι καλλιτεχνικής απασχόλησης Summer Camp που διοργανώνουμε κάθε χρόνο μετά το τέλος των επίσημων μαθημάτων της σχολικής μας χρονιάς, την περίοδο 01/07-20/07.

 

Απευθύνεται τόσο σε παιδιά ηλικίας 3,5-12 ετών, τα οποία μπορούν να περάσουν τις πρωινές τους ώρες με δημιουργικό τρόπο, ασχολούμενα με διάφορα είδη χορού, θεατρικό παιχνίδι, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικά, όσο και σε ενήλικες που τα απογεύματα μπορούν να ασχοληθούν εντατικά με το είδος χορού που προτιμούν.

 

Οδηγός Θεάτρου