Με ένα από τα σημαντικότερα έργα του θεατρικού ρεαλισμού του 20ου αιώνα καταπιάνεται αυτόν το χειμώνα ένας από του πιο δημοφιλείς και πρωτοποριακούς σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το αριστούργημα του Ουίλιαμς "Λεωφορείον ο Πόθος" ή όπως το προτιμά ο μεταφραστής του έργου Αντώνης Γαλέος "Το τραμ με το όνομα Πόθος". Στο δελτίο τύπου που έχει σταλεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημειώνεται δε ότι αυτή είναι η ορθή μετάφραση του τίτλου και όχι η κλασική που έχουμε γνωρίσει μέσα από δεκάδες ανεβάσματα στο ελληνικό θέατρο. 

 

Η παράσταση που σκηνοθετεί  ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου. Την μετάφραση υπογράφη όπως ήδη έχουμε αναφέρει ο Αντώνης Γαλέος ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Εύα Νάθενα και τη μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου. 

 

Το "Λεωφορείον ο Πόθος" γίνεται "Το τραμ με το όνομα Πόθος" στην παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού

 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Μαρία Ναυπλιώτου, ο Χάρης Φραγκούλης, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Άγγελος Τριανταφύλλου, η Ευαγγελία Καρκατσάνη και ο Αdrian Frieling.

 

Το έργο

Το τραμ με το όνομα «Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς έχει μια μακρά όσο και ευτυχή πορεία στη διεθνή θεατρική σκηνή, από το πρώτο ανέβασμα το 1947 στη Νέα Υόρκη, ενώ η ταινία του Ελία Καζάν με τη Βίβιαν Λι και τον Μάρλον Μπράντο παραμένει στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου.

 

Χρόνος; 1947. Τόπος; Νέα Ορλεάνη. Η ιστορία; Η Μπλανς, καθηγήτρια από το Νότο επισκέπτεται στη Νέα Ορλεάνη την αδελφή της Στέλλα, που ζει με τον άνδρα της Στάνλεϋ. Η Μπλανς βλέπει υποτιμητικά τον Στάνλεϋ, λόγω της καταγωγής του αλλά και του οξύθυμου και ακατέργαστου χαρακτήρα του, στοιχεία που καθηλώνουν την Στέλλα σε μια σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Η εύθραυστη και με ευγενική καταγωγή Μπλανς βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τον Στάνλεϋ και η συγκατοίκηση μαζί του αποτελεί την αφετηρία για να ξεδιπλωθεί το ομιχλώδες παρελθόν της και να αναπτυχθεί μια σχέση πάθους και μίσους, που κλονίζει για πάντα τις ευαίσθητες ισορροπίες των ηρώων.

 

Κοινωνικές και προσωπικές αντιλήψεις, κρυφοί πόθοι και ανομολόγητες λέξεις, τραυματισμένες μνήµες και όνειρα ανεκπλήρωτα, ένας κόσμος φοβισμένος «συνωστίζεται» μέσα στο ... τραμ με το όνομα «Πόθος» .

 

Το "Λεωφορείον ο Πόθος" γίνεται "Το τραμ με το όνομα Πόθος" στην παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού

 

Info:

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου, 32. Πειραιάς.

Τηλ.: 2104143310

Πρώτη παράσταση: 2 Φεβρουαρίου 2018

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 1 Απριλίου 2018 (Κυριακή των Βαΐων)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 20.30 / Σάββατο: 18.00 & 21.00 Κυριακή: 19.00