«Το βιβλίο του εαυτού μου» είναι μια performance που υπογράφει ο Χρήστος Πασσαλής (μέλος της ομάδας Blitz) μαζί με την Ελένη Βεργέτη, τον Νίκο Φλέσσα και τη Βάσια Ατταριάν. Αποτελείται από κεφάλαια, τα δύο τουλάχιστον που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα και παρουσιάζονται αυτό τον καιρό εναλλάξ στο Bios, αλλά αυτά είναι μόνο η αρχή, η εκκίνηση. Μας υπόσχονται ότι τα κεφάλαια αυτού του βιβλίου θα γράφονται για πολλά χρόνια ακόμα. Ίσως και εφ' όρου ζωής!


Τα δύο πρώτα, που έκαναν πρεμιέρα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θυμίζουν μεν θεατρική πράξη, αλλά δεν μπορείς και να πεις ότι δεν πρόκειται για θέατρο. Βέβαια, θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς ποίηση. Δραματοποιημένη ποίηση, σε μορφή ημερολογίου, χωρίς να υπάρχει καθόλου γραμμική αφήγηση, μάλλον μόνο συναισθηματική. Η γυναίκα που περιφέρεται ανάμεσα στους αναρίθμητους φωριαμούς (ένα αρχείο αναμνήσεων;) που αποτελούν το παράξενο σκηνικό-λαβύρινθο στο Κεφάλαιο 7 - Πίστη και στο Κεφάλαιο 12 - Αγάπη μοιάζει να κινείται παρορμητικά, σχεδόν νευρικά. Μόλις έχει χάσει τον εραστή της και το νεκρό σώμα του βρίσκεται εκεί, μαζί της. Υπάρχουν και ταριχευμένα ζώα (οι φόβοι μας;). Ένα «ιερό» όπου τα μάτια της υπέρτατης μορφής έχουν καλυφθεί. Έχει πάψει να βλέπει, έχει τυφλωθεί; Μια τηλεόραση παίζει κάπου στο βάθος και κάποιες στιγμές ακούγονται ήχοι να βγαίνουν από αυτή: ένα γνωστό τραγούδι της Μονρόε και διάφορα άλλα. Πιο πέρα, ο αέρας σηκώνει ψηλά μια φούστα, όπως στη διάσημη σκηνή με τη Μέριλιν. Η γυναίκα κινείται πέρα-δώθε, διανύει χιλιόμετρα. Εκτελεί προσωπικές τελετές, συνομιλεί με τον Θεό, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον εραστή της για πάντα. Εισβάλλει στον χώρο ένα γκρουπ τουριστών συνοδευόμενο από έναν ξεναγό που κρατάει φακό και εξηγεί στα αγγλικά. Σκοτάδι.

 

"Το βιβλίο του εαυτού" του Χρήστου Πασσαλή: θέατρο με καθόλου θεατρικούς όρους
Φωτο: Νyssos Vasilopoulos


Στο Κεφάλαιο 33 - Αγάπη η γυναίκα, σαν μια άλλη Ευρυδίκη, ετοιμάζεται να πάει στον Κάτω Κόσμο. Πηγαίνει να συναντήσει τον δικό της Ορφέα. Απαριθμεί όλα όσα αφήνει πίσω της. Όλα εκείνα που κάτι σημαίνουν για εκείνη. Λίγο σαν εκείνο τον συναρπαστικό μαραθώνιο μνήμης και αγάπης του «Γαλαξία» των Blitz. Μια αντιλόπη τη συμβουλεύει. Στον Κάτω Κόσμο θα συναντήσει τους 3 κριτές και τη σκιά του εραστή της.


Ο Πασσαλής εμπνέεται από τον κινηματογράφο του Κασσαβέτη και του Λαρς φον Τρίερ, κάνει αναφορές στον Ντέρεκ Τζάρμαν και στον Τζόνας Μέκας, στα κείμενα του László Krasznahorkai και του J.M.G. Le Clézio, στην ποίηση του Γουόλτ Γουίτμαν και στις φωτογραφίες του Roger Ballen και ανασυστήνει το δικό του ποιητικό σύμπαν, ένα παραμύθι του μυαλού και της καρδιάς για τις υπόγειες διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας και της απώλειας, τον φόβο, την απειλή του τέλους του έρωτα και της αγάπης για τον άλλο. Ερμηνεύτρια η εξαιρετική Ελένη Βεργέτη, ένα αερικό που μπαίνει στη θέση αυτής της ημι-θνητής Ευρυδίκης και μας ταξιδεύει στην αλλόκοτη και απόκοσμη συντριβή της. Ατενίζοντας με γενναιότητα και νεύρο τον θάνατο σαν χαρμόσυνο όνειρο αλλά και τη ζωή σαν αναπόδραστο εφιάλτη, με μουσικές που σε παίρνουν μαζί τους σε αυτό το ταξίδι.

"Το βιβλίο του εαυτού" του Χρήστου Πασσαλή: θέατρο με καθόλου θεατρικούς όρους
Φωτο: Νyssos Vasilopoulos

 

"Το βιβλίο του εαυτού" του Χρήστου Πασσαλή: θέατρο με καθόλου θεατρικούς όρους
Φωτο: Νyssos Vasilopoulos

 

"Το βιβλίο του εαυτού" του Χρήστου Πασσαλή: θέατρο με καθόλου θεατρικούς όρους
Φωτο: Νyssos Vasilopoulos

 

Info:

«Το βιβλίο του εαυτού μου»

Κεφάλαιο 7 - Πίστη, Κεφάλαιο 12 - Αγάπη (Μέρος Α' - κάθε Πέμπτη & Σάββατο)

Κεφάλαιο 33 - Αγάπη (Μέρος Β' - κάθε Παρασκευή & Κυριακή)

BIOS main

Διάρκεια παραστάσεων: 7-29 Ιανουαρίου 2017 (εκτός Πέμπτης 26 Ιανουαρίου)

Ώρα έναρξης: 21.00

Οδηγός Θεάτρου