Tο ψάρι καταπολεμά το παιδικό άσθμα

Νέα διεθνής μελέτη έδειξε ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.

LIFOTEAM 19.11.2018 | 11:33

Μια νέα κλινική μελέτη που έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M) της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.

 

Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ από το Πανεπιστήμιο La Trobe δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν επιπρόσθετη ένδειξη ότι μία υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το παιδικό άσθμα.

 

Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine αναφέρει ότι "Το άσθμα είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού και ανήκει μαζί με τις αλλεργίες στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν στα παιδιά έδειξαν διαφορά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση και αναδεικνύουν το κεντρικό ρόλο της διατροφής στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών".

 

Παράλληλα η Ερευνήτρια της ομάδας και Διευθύντρια της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιόπουλος, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Bircan Erbas από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του La Trobe είναι ειδικός στο άσθμα και τις αλλεργίες, και συμμετείχε στην επίβλεψη της μελέτης.

 

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών τα οποία είχαν ελαφρύ άσθμα.

 

Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε εδώ