Το Ίδρυμα Ωνάση σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια ή εστιάζουν σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς και διεξάγονται στη Στέγη ή εκτός αυτής. Στο «Εργαστήριο Συναισθημάτων» οι γονείς μοιράζονται τη χαρά των πρώτων βημάτων των μωρών τους. Στο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν παιδιά με ή χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Στο «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική», παιδιά με νοητική υστέρηση, μαζί με τους γονείς τους, φτιάχνουν πολύχρωμες μελωδίες. Στο «Από το αυτοπορτρέτο στη selfie», η αγαπημένη ψηφιακή συνήθεια των εφήβων γίνεται η αφορμή να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.


Το Μουσείο Μπενάκη φέρνει παιδιά όλων των ηλικιών κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Με το «Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης» παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού ανακαλύπτουν τους θησαυρούς που κρύβει ένα μουσείο. Στο «Κόψε Ράψε Αρχειο-τέκτονα», τα πολύτιμα αρχιτεκτονικά αρχεία του μουσείου ανοίγουν για πρώτη φορά στο παιδικό κοινό και το καλούν να εξερευνήσει τις αναρίθμητες αθηναϊκές ιστορίες τους. Η ελληνική ιστορία και τέχνη, από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους, εκτυλίσσεται στο Μουσείο Μπενάκη μέσα από 13 σταθμούς του ομώνυμου προγράμματος.

 

Οι πιο συναρπαστικές δράσεις για τα παιδιά στα μουσεία και τα ιδρύματα της πόλης
Στο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», του Ιδρύματος Ωνάση οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν παιδιά με ή χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλεί μικρούς και μεγάλους να περάσουν δημιουργικά Σαββατοκύριακα στους χώρους του μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική. Ξεχωρίζουν το «Πιάσε την τέχνη από την αρχή», που συνδέει την κοινωνία με τον κόσμο της τέχνης μέσω της εξέλιξής τους στο πέρασμα του χρόνου, το «Εμείς οι Νεάντερταλ», που εξετάζει την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέσα από την τέχνη των προϊστορικών ανθρώπων, και «Τα ιερογλυφικά, μια γραφή με εικόνες», που μυεί τα παιδιά στη συναρπαστική γραφή των αρχαίων Αιγυπτίων.


Εκτός από τις βόλτες στο Πάρκο και στο Κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που αγαπούν όλα τα παιδιά, και τις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται (καγιάκ, roller skate, χούλα χουπ, γιόγκα, μαθήματα BMX), οι γονείς έχουν κι άλλους λόγους να το επισκέπτονται οικογενειακά. Το εργαστήριο «Έχω μια ωραία ιδέα» απευθύνεται σε βρέφη και συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους. Ο κύκλος εργαστηρίων για τη video art φέρνει τους εφήβους κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου και του μοντάζ. Τέλος, η απαραίτητη επαφή των παιδιών με τη φύση ενισχύεται μέσω των δράσεων «Οι Κηπουροί του Πάρκου» και «Τέσσερις Εποχές του ΚΠΙΣΝ».


Τα κυριακάτικα πρωινά στο Μέγαρο Μουσικής είναι αφιερωμένα στη Χαρούμενη Γνώση με προγράμματα μύησης των νέων στη μουσική μέσα από δημοφιλή έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου αλλά και με τις συναυλίες της σειράς «Κυριακή Πρωί».


Ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα που διερευνούν την Ιστορία για σχολεία και οικογένειες διοργανώνει επίσης και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών. Ένα από τα πιο δημοφιλή ονομάζεται «Από τα πολεμικά μεγάφωνα του Μ. Αλεξάνδρου στο... Ιnternet»!

 

Οι πιο συναρπαστικές δράσεις για τα παιδιά στα μουσεία και τα ιδρύματα της πόλης
Το πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Φωτο: Νίκος Καρανικόλας


Το πρόγραμμα «Παιχνίδια Αστρονομίας» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζει σε παιδιά 4-7 ετών με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο το ηλιακό μας σύστημα. Ακολουθούν παιχνίδια, επίδειξη του τηλεσκοπίου Newall και, τέλος, παρατήρηση του Ήλιου από το ηλιακό τηλεσκόπιο.


Μετά τη διαδραστική έκθεση «Van Gogh Alive», σε αντίστοιχη λογική που ευνοεί τις οικογενειακές επισκέψεις θα κινηθεί και η «Leonardo da Vinci - 500 Years of Genius», μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη (από 30/11, στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι).


Η έκθεση «Εύρηκα: Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων» περιλαμβάνει αυτόματες μηχανές με επιστημονικό και πρακτικό ενδιαφέρον που αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν κατά την ελληνιστική περίοδο (Μουσείο Ηρακλειδών).


Και φέτος το Ευγενίδειο Πλανητάριο φιλοξενεί προβολές για σχολεία τις καθημερινές και για μεμονωμένους επισκέπτες τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Μερικές από τις θεματικές που προσεγγίζουν οι ταινίες του είναι τα μυστικά του σύμπαντος, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα πεφταστέρια, τα διαστημικά ταξίδια.

 

Οι πιο συναρπαστικές δράσεις για τα παιδιά στα μουσεία και τα ιδρύματα της πόλης
Η «Leonardo da Vinci - 500 Years of Genius» είναι μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη


Από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής θα φιλοξενήσει και το πρώτο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, όπου θα προβληθούν σε πρώτη πανελλήνια προβολή 40 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, animation και live action από 20 χώρες, καλώντας παιδιά και νέους από 3 έως 18 ετών να τις ανακαλύψουν.


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει και φέτος διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά 4-12 ετών. Φέτος ο τίτλος είναι «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι!» και πρωταγωνιστής είναι ένα πήλινο λυχνάρι από τον 1ο αιώνα μ.Χ. που εκτίθεται στο μουσείο.


Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Πλάκα εκθέτει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες ευφάνταστες ζωγραφικές δημιουργίες και κατασκευές παιδιών. Εκτός από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, το δραστήριο μουσείο διοργανώνει εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά παιχνίδια και ένα πλήθος άλλων δράσεων.


Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε: το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο που ενθαρρύνει εδώ και πολλά χρόνια την ενεργή συμμετοχή και κριτική σκέψη των παιδιών μέσα από τις δράσεις του, το Μουσείο Πειραμάτων που κάνει τα δύσκολα θέματα της επιστήμης αφορμή για παιχνίδι και, φυσικά, το νεοσύστατο Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο, που με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας απ' όλο τον κόσμο.

Οδηγός Παιδιού