Από τις πιο μεγάλες συναυλιακές στιγμές του Σεπτεμβρίου είναι η εμφάνιση του Nicolas Jaar στην Ιερά Οδό στις 23 του μήνα, για πρώτη φορά μόνος του και στην καλύτερη στιγμή του. Ο 27χρονος Αμερικανός μουσικός με καταγωγή από τη Χιλή είναι από τους πιο ανερχόμενους συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής και αυτή η μοναδική ευκαιρία να τον δεις στο σωστό timing.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για τους λάτρεις του skate, η ράμπα του Latraac (Λεωνιδίου 63-65) στον Κεραμεικό είναι διαθέσιμη για δοκιμές ή απλώς για να χαζέψεις εντυπωσιακές φιγούρες και πτώσεις. Από το πρωί μέχρι το βράδυ στον ίδιο χώρο μπορείς να φας πρωινό −και όλα τα γεύματα− και να πιεις μπίρα και ποτά την ώρα που οι ατρόμητοι skaters χορεύουν κυριολεκτικά στον αέρα.

 

Σημείωσε ονόματα και ημερομηνίες: Michael Kiwanuka (Gazi Music Hall, 30/9), Acid Mother Temple (Fuzz Live Music Club, 23/9), Slowdive (Fuzz Live Music Club, 8/9), The Big Noise Attack (Gagarin205, 28/9), Molly Nilson (Death Disco, 30/9), Helena Hauff (Astron Bar, 23/9), όλοι παίζουν ζωντανά στην Αθήνα μέχρι το τέλος του μήνα.

 
Στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5), στο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία και το τυπογραφείο του ιστορικού περιοδικού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1934, κάθε εβδομάδα διοργανώνονται πάρτι και συναυλίες. Αν σου αρέσει η ροκ και η ψυχεδέλεια των '60s ή θέλεις να πάρεις μια ιδέα από την ανεξάρτητη μουσική της Ελλάδας, το Φεστιβάλ ΨΧ σου δίνει την ευκαιρία να δεις ζωντανά μερικά από τα πιο φρέσκα ονόματα αυτήν τη στιγμή. Διαρκεί δύο ημέρες (8 και 9 Σεπτεμβρίου) και η είσοδος κοστίζει 6 ευρώ (ανά μέρα) και 10 ευρώ το διήμερο.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Ο κήπος του six d.o.g.s είναι από τα πιο πολυσύχναστα και όμορφα μέρη του κέντρου, με φαγητό, ποτά και κοκτέιλ σε έναν χώρο όπου γίνονται πάρτι, συναυλίες και εκθέσεις. Η σεζόν ξεκινάει με το Swing Opening Night, με μαθήματα χορού, διαγωνισμούς και πολύ σουίνγκ (8/9). Μια μέρα μετά σειρά έχει το ξεσηκωτικό funk rock των Αθηναίων Kooba Tercu (9/9) και ακολουθούν η συναυλία του Boy με την παρουσίαση του νέου του άλμπουμ «Έτοιμοι Δύο» (14/9) και το μεγάλο πάρτι των Banana Boys που γιορτάζουν τα δυο χρόνια πίσω από τα πλατό (15/9).


Η ταράτσα του Bios έχει θέα στην Ακρόπολη, πρωτότυπα κοκτέιλ και παποτό (παγωτό και ποτό σε ένα) σε διάφορες γεύσεις. Στους χώρους του θεάτρου στο ισόγειο και στο υπόγειο γίνονται οι πιο ανεξάρτητες και πειραματικές παραστάσεις. Στις 20 Σεπτεμβρίου κάνει πρεμιέρα το «Lenz» της ομάδας Kursk.

 

Σεπτέμβριος στην Αθήνα: Τι αξίζει να δεις και ν' ακούσεις
«Lenz» της ομάδας Kursk. Φωτο: Γιάννης Μακρογιαννέλης


Οι πιο φθηνές μέρες για να πας σινεμά στην Αθήνα είναι: κάθε Δευτέρα στα Βοξ (θερινός, πλατεία Εξαρχείων) και Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46) με 5 ευρώ. Κάθε Τετάρτη στα Άστυ (Κοραή 4), Δαναός (λεωφ. Κηφισίας 109) και στη Ριβιέρα (θερινός, Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) με 5 ευρώ. Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στα Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46), Θησείον (θερινός, Απ. Παύλου 7, Θησείο) και Ciné Paris (Θερινός, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα) με 6 ευρώ. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Γκάζι) πληρώνεις 1 εισιτήριο για δύο άτομα κάθε Πέμπτη και το ίδιο γίνεται και στη Δεξαμενή (θερινός, πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι) κάθε Τετάρτη. Κάθε Πέμπτη μπορείς να πας στην Αθηναία (Χάρητος 50, Κολωνάκι) με 6 ευρώ. Στον Γαλαξία (λεωφ. Μεσογείων 6) κάθε Τετάρτη και Πέμπτη το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και στο Αθήναιον (Β. Σοφίας 124) κάθε Τετάρτη 4,50 και οι 3D προβολές 5,50. Τέλος στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, λεωφ. Πατησίων) και στο Αελλώ (Πατησίων 140) ισχύει το διπλό εισιτήριο κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.


Ο κινηματογράφος ζωντανεύει στο κλειστό στάδιο του Tae Kwon Do. Η μουσική ερωτική ιστορία που μάγεψε το κοινό στο πολυβραβευμένο «La La Land» γίνεται μιούζικαλ και περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, κάνοντας μια στάση και στη χώρα μας. Με 100μελή ζωντανή ορχήστρα και χορωδία καθώς και ένα τζαζ ensemble επί σκηνής θα ερμηνεύσουν όλα τα αγαπημένα τραγούδια της ταινίας την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η μέταλ μουσική έχει το δικό της μεγάλο διεθνές φεστιβάλ στην Αθήνα. Η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Arcane Angels προσκαλεί για δεύτερη χρονιά στο Κύτταρο στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου μερικά από τα κορυφαία ονόματα του είδους αυτήν τη στιγμή, όπως οι Primordial από την Ιρλανδία αλλά και οι δικοί μας Zemial. Η λίστα των ονομάτων που συμμετέχουν είναι μεγάλη.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει το μακροβιότερο φεστιβάλ βιβλίου στην Αθήνα, η μεγαλύτερη γιορτή βιβλίου της πόλης. Το 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου επιστρέφει στο Ζάππειο. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τα αγαπημένα τους βιβλία, τις νέες κυκλοφορίες και ό, τι πρέπει να ξέρει κάποιος που αγαπάει το βιβλίο.

 

Το «Emotions», η μεγάλη έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης που όλο το καλοκαίρι φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης συνεχίζεται μέχρι τις 19 Νοεμβρίου. Εκατόν είκοσι εννέα αρχαία αριστουργήματα που συγκεντρώθηκαν από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου και αναδεικνύουν τον συναοσθηματικό κόσμο των αρχαίων Ελλήνων χωρίζονται σε 5 κύριες εκθεσιακές ενότητες. Η πρώτη είναι η «Τέχνη των συναισθημάτων - τα συναισθήματα στην τέχνη». Η δεύτερη ενότητα αφορά τους χώρους των συναισθημάτων και χωρίζεται στις υποενότητες «ιδιωτικός χώρος», «πεδίο της μάχης», «δημόσιος χώρος», «ιεροί χώροι», «νεκροταφείο». Ακολουθούν οι τελευταίες 3 ενότητες με τίτλους «τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα», «τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα» και «Μήδεια».


Δωρεάν συναυλία:

Ο Leon of Athens και οι Fones (με τη Μαρίνα Σάττι) παίζουν στο Ξέφωτο Σταύρος Νιάρχος στις 17 του μήνα. Για βόλτα, ξάπλες στο γρασίδι και μουσική με δύο από τους πιο δημοφιλείς νέους μουσικούς.

Οδηγός Διασκέδαση