Η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου στο Μέγαρο Μουσικής

Το νέο αστέρι της όπερας ερμηνεύει με τον πιανίστα Χ.Αγγελόπουλο άριες των Μπελίνι, Ντονιτσέτι, Βέρντι, Ροσίνι

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 4.12.2013 | 11:00

 

 

 

Η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, μια από τις πιο λαμπερές παρουσίες του λυρικού μας θεάτρου, θα αναδείξει τη λιγότερο γνωστή πλευρά μεγάλων Ιταλών συνθετών του 19ου αιώνα ερμηνεύοντας μικρές δημιουργίες τους για φωνή και πιάνο, στο ρεσιτάλ της με τον καταξιωμένο πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο. Η εμφάνισή τους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου (ώρα: 20.30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το ρεσιτάλ της τραγουδίστριας, η οποία είναι περιζήτητη στο εξωτερικό, είναι το πρώτο της Σειράς «Lied: Φωνή και πιάνο». Προλογίζει ο πιανίστας και μαέστρος Νίκος Βασιλείου.

 

Οι Ροσίνι, Ντονιτσέτι, Μπελίνι και Βέρντι, στυλοβάτες του ιταλικού λυρικού ρεπερτορίου του 19ου αιώνα, δημιούργησαν κλασικά οπερατικά αριστουργήματα που έχουν αντέξει στον χρόνο και εξακολουθούν να γοητεύουν το κοινό σε όλο τον κόσμο. Και οι τέσσερις κορυφαίοι μουσουργοί του ιταλικού bel canto και του Ρομαντισμού ασχολήθηκαν με ποικίλα είδη σύνθεσης, όπως η μουσική δωματίου, φωνητική και ενόργανη.

 

 

 

Αυτά ακριβώς τα λεπτεπίλεπτα κομψοτεχνήματα για φωνή και πιάνο αλλά και για σόλο πιάνο θα παρουσιάσουν η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου και ο πιανίστας Χαράλαμπος Αγγελόπουλος στο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο.

Από τις κομψές μινιατούρες του Ροσσίνι, θα ακουστούν το δημοφιλέστατο ναπολιτάνικο τραγούδι «O χορός» (La danza), η κοσμαγάπητη ταραντέλα του που γνώρισε πολλές μεταγραφές και παραφράσεις από διάφορους συνθέτες, όπως οι Λιστ, Σοπέν και Ρεσπίγκι, καθώς και οι τρεις καντσονέτες σε βενετσιάνικη διάλεκτο από την Regata veneziana («Βενετσιάνικη λεμβοδρομία»). Από τις πιανιστικές μικρογραφίες του Τζοακκίνο Ροσσίνι, ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος επέλεξε να ερμηνεύσει το εύθυμο Μικρό καπρίτσιο (Petit Caprice) και το σύντομο έργο Ένα χάδι στη γυναίκα μου (Une caresse à ma femme). Επιρροές από τη μουσική παράδοση της Νάπολης έχει η δημιουργία του Ντονιτσέττι Me

voglio fa 'na casa («Θέλω να φτιάξω ένα σπίτι») σε στίχους γραμμένους στην ιδιαίτερα μελωδική τοπική διάλεκτο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη γαλλική ρομάντσα του Le crépuscule («Το λυκόφως») σε στίχους Βικτόρ Ουγκό, το τραγούδι La zingara («Η τσιγγάνα») και την προσευχή Una lacrima («Ένα δάκρυ»).

Από τα φωνητικά έργα δωματίου του Μπελλίνι θα ακουστούν τα τραγούδια Malinconia ninfa gentile («Μελαγχολία, νύμφη ευγενική») και Vaga luna che inargenti («Φεγγάρι θαμπό που ασημίζεις»), οι ρομάντσες Torna vezzosa Fillide («Γύρνα, Φυλλίδα καμωματού») και L'abbandono («Η εγκατάλειψη»), καθώς και η αριέτα Ma rendi pur contento («Μα, κάνε [την καρδιά της] να χαρεί»). Από τις συνθέσεις του Βέρντι για φωνή και πιάνο, η Μυρτώ Παπαθανασίου θα παρουσιάσει, τέλος, τα τραγούδια Perduta ho la pace (Τη γαλήνη έχω χάσει σε ποίηση Γκαίτε) και Lo spazzacamino (Ο καπνοδοχοκαθαριστής).

Νικήτρια του βραβείου «Μαρία Κάλλας-Καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης του 2012» για την έξοχη ερμηνεία της ως Βιολέττα («Τραβιάτα») σε παραγωγή της Όπερας του Ντάλλας, η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου είναι μια καλλιτέχνης με αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα, που έχει στο ήδη πλούσιο βιογραφικό της συνεργασίες με σπουδαία ονόματα της όπερας, όπως ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι, ο οποίος της έχει εμπιστευτεί αρκετούς ρόλους του ιταλικού Ρομαντισμού και Βερισμού: Βιολέττα, Τόσκα, Νέντα («Παλιάτσοι») και Αλίτσε («Φάλσταφ»). Και ο κατάλογος δεν σταματά εδώ. Του χρόνου, η Μυρτώ Παπαθανασίου θα τραγουδήσει «Τραβιάτα» στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και «Αλτσίνα» στην Όπερα Γκαρνιέ του Παρισιού υπό τη διεύθυνση του Κριστόφ Ρουσσέ, ενώ πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της ως πρωταγωνίστρια στην όπερα του Γκλουκ «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στην Αυστρία.

 

 

Ιnfo:

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ της Μυρτώς Παπαθανασίου και του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου είναι: 12 (Ζώνη Β) και 20 € (Zώνη Α). Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr