ΜΟΥΣΙΚΗ

Sunflowers / Cosmic Shadows
Οι Sunflowers έρχονται απ' την Πορτογαλία στο Ρομάντσο για να παρουσιάσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά «Castle Spell», ένα άλμπουμ ψυχεδελικής πανκ που αφηγείται δέκα ιστορίες για τους δολοφονικούς ενοίκους ενός σκοτεινού μεγάρου.

 

Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Cosmic Shadows, ένα νέο και πολλά υποσχόμενο, επίσης ψυχεδελικό σχήμα με στοιχεία surf-rock και '60s μουσικής.


11/10, Bios Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 6 ευρώ

 

 

Who['s] is Who[on]

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Χρήστος Σαρρής

Ο Σιγανίδης, ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής, με απόλυτα προσωπικό στίγμα και μακρά, εμφανίζεται στη Στέγη με ένα μουσικό και οπτικό installation στο οποίο συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες του, με τους οποίους τον συνδέουν χρόνια κοινής πορείας.

 

Μαζί τους, σε μια εμφάνιση-έκπληξη, ο Έβαν Πάρκερ, εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης τζαζ. Το κοινό θα κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στους ερμηνευτές, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα.


12-14/10, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107-109, 21:00, εισ.: 7-18 ευρώ

 

 

Κυριάκος Σφέτσας & Greek Fusion Orchestra
Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης συμφωνικής, κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής Κυριάκος Σφέτσας και η Greek Fusion Orchestra παρουσιάζουν ένα progressive jazz-fusion έργο που ανακαλύπτει εκ νέου την ελληνική παραδοσιακή μουσική.


16/10, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου & Δοϊράνης, 20:30, ελεύθερη είσοδος (με προεγγραφή)

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Οι Δούλες

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί το θρυλικό έργο του Ζενέ, επιλέγοντας για τους ρόλους τρεις άνδρες ηθοποιούς. Ξάφης, Ήμελλος και Μπερικόπουλος θα υποδυθούν τις Δούλες στο Θέατρο Νέου Κόσμου. Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα.


11/10-13/1, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, Τετ., Πέμ., Σάβ. 21:15, Κυρ. 19:00, εισ.: 10-17 ευρώ

 

 

Γενούφα

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Α. Σιμόπουλος

Με τη Γενούφα του Λέος Γιάνατσεκ, μια ιστορία ωμού ρεαλισμού που έχει χαρακτηριστεί «η τέλεια όπερα», ανοίγει η νέα καλλιτεχνική περίοδος για την Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Νίκολα Ράαμπ.

 

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεχωρίζει για τον λυρισμό, τη συναισθηματική ειλικρίνεια, τη μεγαλειώδη μουσική του σπουδαίου Τσέχου συνθέτη και την υπόθεσή του, έντονα δραματική και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινη.


14, 19, 21, 24, 27/10 & 2.11, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20.00 (Κυριακές στις 18:30), εισ.: 10-70 ευρώ

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Γιώργος Μπουζιάνης, Αληθινά έργα

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει το πρώτο μέρος της έκθεσης «Αληθινά Έργα» με πίνακες που δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό τα τελευταία 40 χρόνια ή παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Στο σπίτι του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη στη Δάφνη, όπου στεγάζεται το Μουσείο Μπουζιάνη, εγκαινιάζεται το πρώτο μέρος της έκθεσης «Αληθινά Έργα» με πίνακες που δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό τα τελευταία 40 χρόνια ή παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

 

Η έκθεση αποτελεί προπομπό των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τον θάνατό του το 1959 και περιλαμβάνει δύο πρώιμα πορτρέτα και ένα πρωτοεμφανιζόμενο τοπίο, πέντε σημαντικότατες ελαιογραφίες της ύστερης περιόδου, δύο ακουαρέλες και δώδεκα σπάνια σχέδια.


17/10-25/11, Μουσείο Μπουζιάνη, Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη, Τετ. 9:00- 14:00, Πέμ.-Κυρ. 11:00-19:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

Günter Grass, Tελικά γράφω ή σχεδιάζω;

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Günter Grass, Tελικά γράφω ή σχεδιάζω;

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα μια λιγότερο γνωστή πτυχή του νομπελίστα συγγραφέα Günter Grass, μια συλλογή από χαρακτικά του. Ο Grass έγινε παγκοσμίως διάσημος ως o συγγραφέας της Τριλογίας του Ντάντσιχ. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως είχε σπουδάσει Καλές Τέχνες στα πανεπιστήμια του Ντίσελντορφ και του Βερολίνου.

 

Τα εικαστικά του δημιουργήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα γραπτά του, χωρίς να αποτελούν απλές εικονογραφήσεις των λογοτεχνημάτων του αλλά ένα είδος συμπληρώματος στο περιεχόμενο τους.


18/10-8/11, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Mασσαλίας 22, Κολωνάκι, Δευτ.-Παρ. 12:00-21:00, Σάβ. 10:30-14:30, είσοδος ελεύθερη

 

 

DJ SET

Traumer

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Traumer

H δημιουργική ομάδα του Believe Athens παρουσιάζει στα decks του six d.o.g.s τον Γάλλο Traumer. Τα DJ sets του κινούνται από το house μέχρι το techno με έντονες επιρροές από αφρικανικούς ρυθμούς και πνευστά όργανα από τη Μέση Ανατολή. Μαζί του εμφανίζονται ο resident της Believe, Jonn, και του six d.o.g.s, Pan.


13/10, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 10 ευρώ

 

 

Blend: Paul Ritch
Το Blend υποδέχεται τη χειμερινή σεζόν στο Steam με καλεσμένο τον Γάλλο Paul Ritch που συγκαταλέγεται στη λίστα του Resident Advisor με τους 100 πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών.


13/10, Steam Athens, Ευρυμέδοντος 3, Αθήνα, 24:00, εισ.: 15 ευρώ

 

 

ΠΑΡΤΙ

0-808-Basslines
Trap, grime και dancehall party με ελεύθερη είσοδο στο υπόγειο του Crust.


11/11, Crust, Πρωτογένους 13, 22:00, είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Μουσικής