Μπέκετ, Σαχτούρης και μουσικοί σε βιτρίνες σε ένα ηχητικό και οπτικό installation στη Στέγη

Who[’s] is Who[on]: Ο Μιχάλης Σιγανίδης συναντά τον εμβληματικό σαξοφωνίστα της τζαζ, Evan Parker, αλλά και τους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του

Ο Μιχάλης Σιγανίδης, ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής, με απόλυτα προσωπικό στίγμα και μακρά σταδιοδρομία υποδειγματικής συνέπειας, έρχεται στη Στέγη, στις 12 έως 14 Οκτωβρίου, με ένα μουσικό και οπτικό installation, όπου συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες του, με τους οποίους τον συνδέουν χρόνια κοινής πορείας. Μαζί τους, σε μια εμφάνιση-έκπληξη, ο Έβαν Πάρκερ, εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης τζαζ.


Μπέκετ, Σαχτούρης, μουσικοί σε βιτρίνες, κοινό που κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσά τους, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα: στο Who['s] is Who[on] (Χους εις χουν) ο Εκθεσιακός Χώρος της Στέγης συναντά τη Red-Light District του Άμστερνταμ.


Η ενασχόληση του συνθέτη με την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, στο 1989, όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Σιγανίδη, «Το Πρωί και Το Βράδυ». Από τότε χρονολογείται και η γνωριμία του με τον ποιητή, τον οποίο επισκεπτόταν στο σπίτι του στην Κυψέλη.


Ανάμεσα στις μουσικές και σημειολογικές αναφορές του Σιγανίδη συγκαταλέγονται ο τζαζ αυτοσχεδιασμός, αλλά και το έργο του Frank Zappa, όχι τόσο ως μουσική επιρροή, όσο ως σατιρικό βλέμμα προς τον άνθρωπο, ως λοξή ματιά στην πραγματικότητα.


Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης του Σιγανίδη. Στις σημειώσεις του άλμπουμ του, «Το Τραίνο-Φάντασμα Φίλος» (1995), αναφέρεται να συμμετέχει ο Χορός Ανδρών «Βορειο-υπηρέτες», ενώ τα άλμπουμ στα οποία συμμετέχει ο τακτικός του συνεργάτης, Χάρης Λαμπράκης, αποδίδονται στο... Συγκρότημα Λαμπράκη.


Ο Έβαν Πάρκερ είναι εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης και, ειδικά, της free jazz. Έχει συνεργαστεί με τόσους μουσικούς του ιδιώματος, αλλά και συνολικά της σύγχρονης μουσικής, που δεν έχει νόημα να αναφέρει κανείς ονόματα. Επίσης, συμμετείχε στη διαμόρφωση ενός αυτόνομου τζαζ ρεύματος στη Μεγάλη Βρετανία, με δικά του χαρακτηριστικά. Έχει εμφανιστεί ξανά στη Στέγη, τον Οκτώβριο του 2012.


Στο Who['s] is Who[on] συμμετέχουν επίσης οι: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης, Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης, Μάρθα Μαυροειδή, Σαβίνα Γιαννάτου, Ναταλία Μαντά, Χάρης Λαμπράκης, James Wylie, Βασίλης Μαντζούκης, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Γιάννης Αναστασάκης, Ζωή Πατίνη Κεσελοπούλου.


Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το κοινό θα κινείται ανάμεσα στους ερμηνευτές, ενώ θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός καθισμάτων. Στον χώρο θα υπάρχει μπαρ.


Info

Who['s] is Who[on] (Χους εις χουν)

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εκθεσιακός Χώρος

Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 9005800

12 - 14 Οκτωβρίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: 5 - 14 ευρώ

Οδηγός Μουσικής