Ο Afrika Bambaata είναι ένα ζωντανός θρύλος. Δίκαια θεωρείται από τους πρωτεργάτες του χιπ-χοπ. Δεν ήταν μόνο από τους πρώτους DJs που θεμελίωσαν αυτό τον ήχο στα κλαμπ της Νέας Υόρκης αλλά είναι υπεύθυνος ακόμη και για τον όρο του.

 

Έχει επισκεφτεί πολλές φορές την χώρα μας, τόσες πολλές που έχουμε χάσει το μέτρημα, αλλά πάντοτε αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις και είναι από τους πιο αγαπημένους μουσικούς του ελληνικού κοινού.

 

Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για εκείνον και για ποιο λόγο θεωρείται τόσο σημαντικός, πριν από το αποψινό του live στο six d.o.g.s.

 

Η επιρροή ηλεκτρονικών συγκροτημάτων όπως οι Kraftwerk και οι Yellow Magic Orchestra στον ήχο του ήταν τεράστια και σήμανε τις απαρχές του electro.

 

• To πραγματικό του όνομα είναι Lance Taylor. Γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στις γειτονιές του Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Η μητέρα του ήταν ακτιβίστρια και λάτρης της μουσικής με μια τεράστια συλλογή δίσκων. Είναι 61 ετών.

 

 

• Ο Taylor ήταν μέλος μιας από τις μεγαλύτερης συμμορίες της περιοχής, των Black Shades, και μάλιστα σε υψηλή θέση.

 

 

• Άλλαξε το όνομά του σε Afrika Bambaata από το φιλμ Zulu του 1964 και μετά από ένα ταξίδι του στην Αφρική που κέρδισε από έναν διαγωνισμό έκθεσης. Το όνομά του θυμίζει το όνομα του διάσημου αρχηγού των Ζουλού, Bhambatha.

 

• Άρχισε να παίζει σε πάρτι το 1976 για να βοηθήσει τα παιδιά να ξεφύγουν από τις συμμορίες.

 

 

Afrika Bambaataa - Planet Rock

 

• Η πρώτη φορά που ο όρος χιπ-χοπ εμφανίστηκε στον τύπο ήταν σε ένα άρθρο της Village Voice που αναφερόταν σε μια συνέντευξη του Bambaata.

 

• Η επιρροή ηλεκτρονικών συγκροτημάτων όπως οι Kraftwerk και οι Yellow Magic Orchestra στον ήχο του ήταν τεράστια και σήμανε τις απαρχές του electro. Συγκεκριμένα για τους Kraftwerk λέει ο Bambaata στον Matthew Collins το 1998: «Δεν νομίζω ότι γνώριζαν πόσο δημοφιλείς είναι ανάμεσα στο μαύρο κοινό, πίσω στο 1977, όταν βγήκε το "Trans Europe-Express". Για μένα ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο περίεργους δίσκους που είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Ήταν funky». O Bambaata και οι Soulsonic Force, το γκρουπ που έφτιαξε, πάτησαν πάνω στο «Trans-Europe Express», του πρόσθεσαν ραπ στίχους και έτσι δημιούργησαν την electro, ένα καινούργιο είδος μουσικής που ήταν στην ουσία ραπ που είχε τη βάση του στην ηλεκτρονική μουσική.

 

10 πράγματα που πρέπει να θυμηθείς για τον Afrika Bambaata, πριν από το αποψινό του live στο six d.o.g.s
Το «Planet Rock» βοήθησε να μπουν οι βάσεις στο χιπ-χοπ και άνοιξε τον δρόμο στην εμφάνιση άλλων ειδών όπως η house και η techno Φωτο: David Corio

 

• Το πρώτο κομμάτι που βγήκε από την συγκεκριμένη μίξη ήταν το «Planet Rock» που κυκλοφόρησε το 1982. Αν και αρχικά ήταν underground επιτυχία στην Αμερική, σήμερα θεωρείται ένα από τα κομμάτια – σταθμούς στην ηλεκτρονική μουσική, όχι μόνο γιατί βοήθησε να μπουν οι βάσεις στο χιπ-χοπ αλλά κυρίως επειδή άνοιξε τον δρόμο στην εμφάνιση άλλων ειδών όπως η house και η techno.

 

• Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ιδρύει την Universal Zulu Nation, μια κολεκτίβα από πολιτικοποιημένους ράπερ, b-boys (break dancers), γκραφιτάδες και γενικά όσους σχετίζονται με τη χιπ-χοπ κουλτούρα. Κάνει πιο σύντομο το όνομα και επίσημα το 1977 γεννιέται η Zulu Nation, o πρώτος χιπ-χοπ οργανισμός που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

 

• Το 1990 το περιοδικό Life τον κατέταξε ανάμεσα στους πιο σπουδαίους Αμερικανούς του 20ού αιώνα.

 

• Δεν ήταν όμως τα πάντα ρόδινα στην καριέρα του. Το 2016, ο γνωστός ακτιβιστής Ronald Savage που μεγάλωσε στο Μπρονξ και ήταν μέλος της Zulu Nation τον κατηγορεί ότι τον κακοποίησε σεξουαλικά το 1980 όταν ήταν 15 χρονών. Ο Bambaata αρνείται τις κατηγορίες αλλά εμφανίζονται ακόμη τρία άτομα που ισχυρίζονται το ίδιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη θέση του στη Ζulu Nation.

 

 

Afrika Bambaataa & WestBam Present I.F.O. - Agharta - The City Of Shamballa

 

Info

O Afrika Bambaata θα εμφανιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο six d.o.g.s (Αμβραμιώτου 6-8) με είσοδο 12 ευρώ.

 

 

Οδηγός Μουσικής