Athens Baroque Festival: 4 μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στη μουσική μπαρόκ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο Θέατρο Σφενδόνη, το φεστιβάλ που εξερευνά μια μουσική που το ελληνικό κοινό απολαμβάνει

Το Athens Baroque Festival σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Λουξεμβούργου και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα, έρχεται 20-23 Σεπτεμβρίου 2018 στο Θέατρο Σφενδόνη.

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στη μουσική του μπαρόκ και την ιστορική της ερμηνεία, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει η Αναστασία Μηλιώρη.

 

Η ιστορική ερμηνεία της μουσικής του μπαρόκ σήμερα, από μουσικούς ανά τον κόσμο, έχει δώσει μια νέα πνοή και νέα ματιά στη μουσική αυτής της εποχής, αλλά κι εκείνων που ακολούθησαν.

 

Το ανεξάντλητο ρεπερτόριο, τα μουσικά όργανα, οι συνθέτες με την εκρηκτική προσωπικότητα, οι μουσικές ιδέες με τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, τα αρχέγονα ένστικτα και το συναπάντημα των λαών είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική της εποχής, και ο λόγος που αυτή ασκεί γοητεία μέχρι σήμερα και αφορά ακόμα και τον πιο απλό άνθρωπο.

 

Τέσσερις μέρες με ποικιλία μουσικών συνόλων και στυλ, όργανα εποχής και καλλιτέχνες με διεθνές προφίλ. Ένα φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας, αφιερωμένο στη μουσική που το ελληνικό κοινό απολαμβάνει ν’ ακούει και να ανακαλύπτει.

 

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 20:30

Dancing with the Nations / Ensemble Diverse & Bizarre

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ της Γαλλίας, όπως και ο προκάτοχός του, έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για το χορό. Ο Marin Marais, ο François Couperin και ο Jean Ferry Rebel, συνθέτες των Δωμάτων του βασιλιά, συνέθεσαν μεταξύ άλλων Σουίτες, Σονάτες και Κονσέρτα που προορίζονταν για χορό ή για ακρόαση και αναδείκνυαν τον ιδιαίτερο χορευτικό χαρακτήρα του κάθε γνωστού Έθνους της εποχής.

 

Αναστασία Μηλιώρη, μπαρόκ βιολί

Κίρα Σαπλαχίδου, φλάουτο τραβέρσο

Στέλλα Νικολαϊδη, μπαρόκ όμποε

Fabiola Ojeda, μπαρόκ τσέλο

Σεβαστιανός Μοτορίνος, τσέμπαλο

Μαρίνα Κούρτη, χορός

 

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 20:30

Songs of Love and Farewell / vocal ensemble Canto LX


Athens Baroque Festival: 4 μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στη μουσική μπαρόκ
Canto LX

Ένα ζωντανό και ποικίλο πρόγραμμα ιταλικής φωνητικής μουσικής των αρχών του 17ου αιώνα, που σκιαγραφεί τα πάθη και τις διακυμάνσεις της ανθρώπινης ψυχής. Με έργα των: C. Monteverdi, G. Frescobaldi, D. Belli, B. Strozzi.

 

Veronique Nosbaum, σοπράνο

Jonathan de Ceuster, κόντρα τενόρος

Peter de Laurentiis, τενόρος

Jean-Paul Majerus, μπάσος

Frank Agsteribbe, καλλιτεχνική διεύθυνση – τσέμπαλο

 

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 20:30

J.S.Bach meets Armenian Medieval Sacred Music / Grigor Arakelyan & Varvara Manukyan


Athens Baroque Festival: 4 μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στη μουσική μπαρόκ
Grigor Arakelyan

Εμβληματικά έργα σόλο και μουσικής δωματίου του J.S. Bach συνδιαλέγονται με την αστείρευτη Αρμένικη θρησκευτική μουσική του Μεσαίωνα σε μεταγραφές του Komitas και του Grigor Arakelyan. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση οι τρεις σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο του J.S. Bach θα παιχτούν από αρμένικη βιόλα και τσέμπαλο.

 

Grigor Arakelian, αρμένικη βιόλα

Varvara Manukyan, τσέμπαλο

 

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 20:30

Mythic Ticket / Maria Palaska & Lee Santana

 

Athens Baroque Festival: 4 μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στη μουσική μπαρόκ
Lee Santana

Η Αρκαδία, ένας μυθικός τόπος στην αρχαία Ελλάδα όπου διαδραματίζονταν οι περισσότεροι ελληνικοί και ρωμαϊκοί μύθοι, υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους Άγγλους συνθέτες από τον T. Morley και τον J. Dowland μέχρι τον H. Purcell. Η Μαρία Παλάσκα και ο Lee Santana παρουσιάζουν έργα ανάλογης θεματολογίας για τραγούδι / απαγγελία και λαούτο / θεόρβη.

 

Maria Palaska, σοπράνο

Lee Santana, λαούτο – θεόρβη

 

Info:

Athens Baroque Festival

Θέατρο Σφενδόνη

Μακρή 4, Μακρυγιάννη, Ακρόπολη

Πέμπτη 20 – Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: Προπώληση: 12€ κανονικό / 7€ μειωμένο (Φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑΜΕΑ, παιδιά κάτω των 12 ετών). Στο ταμείο του θεάτρου Σφενδόνη: 15€ κανονικό / 10€ μειωμένο. Πακέτο κανονικών εισιτηρίων και για τις 4 μέρες: Προπώληση 40€. Στο ταμείο του θεάτρου 50€

Οδηγός Μουσικής