Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής ξεκινά στη Πάτμο

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης το οποίο περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

The LiFO team, 27.8.2018 | 11:26

Το 17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά, διοργανώνεται την Τετάρτη 29 Αυγούστου έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 με ελεύθερη είσοδο.

 

Ένα απ’ τα ιδιαίτερα στοιχεία της διοργάνωσης αποτελεί ο χώρος διεξαγωγής της, ο υπαίθριος χώρος του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Στις συναυλίες συμμετέχουν πολυπρόσωπα σύνολα από την Αγγλία (English Chamber Choir) και τη Ρωσία (Moscow Youth Chamber Choir).

 

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου μαζί με δεκαμελή χορωδία θα ερμηνεύσει το έργο «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» του Εμίλιο Καβαλιέρι, που είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί ποτέ ενώ ενδιαφέρον έχει και η βραδιά με σπιρίτσουαλ και σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο.

 

Στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και μία ειδική βραδιά για παιδιά, από πέντε χρονών και πάνω, στην οποία με μουσική, αφήγηση, εικόνες και τραγούδι θα παρουσιαστεί ένας μύθος του Αισώπου. Η εκπαιδευτική αυτή συναυλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον».

 

Το Πρόγραμμα

Τετάρτη 29 Αυγούστου

Χορωδία «Αγία Σιων» της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών Λέσβου και σύνολο λαϊκών οργάνων- «Τα Χαίρε των Ελλήνων...»

 

Βυζαντινοί ύμνοι για τη Θεοτόκο και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στην Παναγία.

 

Πέμπτη 30 Αυγούστου

English Chamber Choir (Αγγλία, Λονδίνο)- Θρησκευτική χορωδιακή μουσική

 

Έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο (π.χ. Θεοδωράκη: Κασσιανή), έργα της δυτικής μουσικής παράδοσης (π.χ. Thomas Tallis) και έργα της Ρωσικής Ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης (π.χ. Tchaikovsky ). Θα ακουστούν επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο χορωδιακά έργα (των Ivan Moody και Άλκη Μπαλτά) που γράφτηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ.

 

Παρασκευή 31 Αυγούστου

Εκπαιδευτική συναυλία- «Ο λαγός και η χελώνα»

 

Η ορχήστρα του φεστιβάλ και τρεις τραγουδιστές υπό την διεύθυνση του μαέστρου Α. Μπαλτά και με αφηγήτρια την ηθοποιό Άννα-Μόσχα Καμπόσου θα πραγματοποιήσουν στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» μια εκπαιδευτική συναυλία για τα παιδιά της Πάτμου (ηλικίες από  5 ετών και πάνω).

 

Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου

Θρησκευτικά τραγούδια και μουσική νεώτερων εποχών

 

Η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου μαζί με τρεις μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με σπιρίτσουαλς και πολλά σύγχρονα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.

 

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου

«Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» - Ορατόριο- Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου

 

Το μεγάλης ιστορικής σημασίας έργο του Εμίλιο Καβαλιέρι (1550 – 1602) «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» είναι το πρώτο ορατόριο  που έχει γραφτεί. Όλα τα φωνητικά  μέρη, σολιστικά και χορωδιακά, ερμηνεύονται από τα μέλη της δεκαμελούς χορωδίας.

 

Την εξέλιξη του έργου θα διαβάζει ο  αφηγητής στα ελληνικά και αγγλικά. Η διασκευή και ενορχήστρωση του έργου έγινε από τον Άλκη Μπαλτά.

 

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

Θρησκευτικά Χορωδιακά έργα- Moscow Youth Chamber Choir (Νεανική Χορωδία από τη Μόσχα)

 

Με νέους ταλαντούχους τραγουδιστές  οι οποίοι αποφοίτησαν από τα γνωστότερα μουσικά ιδρύματα της Μόσχας, η «Moscow Youth Chamber Choir» θεωρείται  σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες νεανικές χορωδίες της Ρωσίας. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα θρησκευτικού περιεχομένου κυρίως Ρώσων συνθετών.

 

Info

17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Τετάρτη 29 Αυγούστου – Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

Ώρα: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

www.patmosfestival.gr

Οδηγός Μουσικής