«Τα νούμερα μας έχουν εξοντώσει» - Ένταση στη συνέντευξη Τύπου της Καμεράτας

Οι εναπομείναντες μόνιμοι μουσικοί εξέθεσαν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα της δημοφιλούς ορχήστρας

Σε μια δραματική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, οι οκτώ εναπομείναντες μόνιμοι μουσικοί της Καμεράτας ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ορχήστρα, καθώς και για την ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν στον πρωθυπουργό, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση, ώστε να βρεθεί «άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση».

 

«Το 2015 το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος, δηλαδή της διοίκησης της ορχήστρας, παραιτήθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει διορισθεί νέο από την παρούσα κυβέρνηση αλλά ούτε και από την προηγούμενη. Παρά το ανεπίτρεπτο αυτό γεγονός, με την υπερπροσπάθεια των μουσικών της και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η ορχήστρα συνεχίζει τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Έτσι έχει δημιουργηθεί το παράδοξο, η μία και μοναδική ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς να είναι στην πατρίδα της ο φτωχός συγγενής σε σχέση με άλλα κρατικά μουσικά σύνολα.

 

Λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντάς μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων.

 

Η απουσία Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης και όχι μόνο. Αναλυτικά σας αναφέρουμε ότι από τον Απρίλιο του 2015, λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντάς μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων», είπε εκ μέρους των μόνιμων μουσικών της ορχήστρας ο τσελίστας κ. Ηλίας Σακαλάκ.

 

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η συνέντευξη τύπου, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ένα δελτίου τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι δρομολογείται νομοθετική λύση για τις ορχήστρες Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και Ορχήστρα των Χρωμάτων, καθώς και πως η Καμεράτα σχεδιάζεται να ενταχθεί ως μουσικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Τόσο ο κ. Σακαλάκ, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Γιώργος Πέτρου, διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα. Ο κ. Πέτρου συμπλήρωσε ότι χαίρεται για την ανακοίνωση, που δείχνει ευαισθητοποίηση και πρόθεση να βρεθεί λύση. Λίγο αργότερα δεν δίστασε να δηλώσει ανοιχτά ότι «από τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρξε πόλεμος» προς την ορχήστρα.

 

«Τα νούμερα μας έχουν εξοντώσει» - Ένταση στη συνέντευξη Τύπου της Καμεράτας
Ο Γιώργος Πέτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας, δεν δίστασε να δηλώσει ανοιχτά ότι «από τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρξε πόλεμος» προς την ορχήστρα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

 

Ο κ. Νικόλαος Θεοχαράκης, πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, χαρακτήρισε την Καμεράτα «σάρκα εκ της σαρκός του Μεγάρου» και τόνισε ότι επιθυμεί την ένταξή της στον οργανισμό με δύο προϋποθέσεις: οι οφειλές που θα προκύψουν από την εκκαθάριση να μη βαρύνουν το Μέγαρο Μουσικής και η ένταξη της ορχήστρας να μη γίνει εις βάρος του ήδη επιβεβαρυμένου προϋπολογισμού του Μεγάρου.

 

Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα όταν τον λόγο πήρε η Τζουλιέτα Αβετιάν εκ μέρους ομάδας απολυμένων μουσικών της Καμεράτας, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν και από τον δικηγόρο τους κ. Σπύρο Παυλάτο. Ο κ. Παυλάτος ανέφερε πως, παρότι αρκετοί μουσικοί και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν δικαιωθεί από το δικαστήριο, που έκρινε τις απολύσεις τους καταχρηστικές, ωστόσο δεν έχουν επαναπροσληφθεί λόγω της ανυπαρξίας Δ.Σ., κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει όσο δεν ολοκληρώνεται η εκκαθάριση από τους ορκωτούς λογιστές.

 

Αυτό φαίνεται να είναι και το σημείο τριβής ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται: το υπουργείο δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Καμεράτας, κ. Θεόδωρος Στάθης, κωλυσιεργεί και δεν παραδίδει τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος της ορχήστρας να παραμένει άγνωστο, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, κ. Πάνος Δημαράς, υποστήριξε σε όλους τους τόνους ότι τα στοιχεία έχουν δοθεί, κάτι που αμφισβητήθηκε έντονα από τους απολυμένους εργαζόμενους.

 

Όπως έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, απαραίτητη προϋπόθεση για τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου, είναι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από τους ορκωτούς λογιστές, μια και με την κατάσταση ως έχει προκύπτουν αστικές και ποινικές ευθύνες για όποιον αναλάβει. Όπως χαρακτηριστικά είπαν τόσο ο κ. Θεοχαράκης όσο και ο κ. Πέτρου «το υπουργείο Πολιτισμού έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι» και θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση.

 

«Μιλάμε συνέχεια για νούμερα, ανθρώπινα μπορούμε να μιλήσουμε ποτέ; Τα νούμερα μας έχουν εξοντώσει!» τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Ηλίας Σακαλάκ. «Αν δεν τη θέλετε αυτήν την ορχήστρα, κλείστε την!», συμπλήρωσε συγκινημένος.

Οδηγός Μουσικής