Οι «Συμφωνικές Ροκ Μεταμορφώσεις» επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής

Η ροκ συναντά την κλασική μουσική σε μια συναρπαστική συναυλία

Mετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης πανελλήνιας παρουσίασης στο Μέγαρο τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Μουσικοί της Καμεράτας και ο Γιώργος Πέτρου επανέρχονται με τις «Συμφωνικές Ροκ Μεταμορφώσεις ΙΙ» στο Μέγαρο Μουσικής στις 28 Απριλίου, σε έναν συναρπαστικό διάλογο με τον Φίλιπ Γκλας, τον Ντέιβιντ Μπόουι, τον Μπράιαν Ίνο και τους Deep Purple.


Με τον Χρήστο Μάστορα, τον τραγουδιστή του συγκροτήματος MEΛISSES, ως σολίστα, την Ειρήνη Κετικίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Κωστή Βήχο στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Γιάννη Σταυρόπουλο στα ντραμς και τον ίδιο τον Γιώργο Πέτρου, εκτός από τη μουσική διεύθυνση, να παίζει Hammond organ, οι Μουσικοί της Καμεράτας θα παρουσιάσουν και πάλι τη Συμφωνία αριθμός 4 «Heroes» του Philip Glass και το «Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα» των Deep Purple.


Το συναρπαστικό «Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα» (1969) σόκαρε τόσο τους «πουριτανούς» της κλασικής μουσικής όσο και τους οπαδούς του δημοφιλούς συγκροτήματος, αλλά τελικά αγαπήθηκε ως η επιτομή της τέχνης της μεγάλης ροκ μπάντας.


Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1969, η θρυλική ροκ μπάντα Deep Purple συνέπραξε στο Royal Albert Hall με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον σπουδαίο Βρετανό συνθέτη και μαέστρο Malcolm Arnold. Η ιστορική αυτή σύμπραξη έμελλε να αποτελέσει την πρώτη συνάντηση της ροκ με την κλασική μουσική, όχι μόνο σε επίπεδο ηχητικού συγκερασμού αλλά σε επίπεδο πρωτογενούς δημιουργίας.


Το συναρπαστικό «Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα» (1969) σόκαρε τόσο τους «πουριτανούς» της κλασικής μουσικής όσο και τους οπαδούς του δημοφιλούς συγκροτήματος, αλλά τελικά αγαπήθηκε ως η επιτομή της τέχνης της μεγάλης ροκ μπάντας.


Το έργο αντιστάθηκε στη φθορά του χρόνου και σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και σοβαρότερα βήματα crossover στην ιστορία της μουσικής, μια αντιπροσωπευτική παρακαταθήκη των δημιουργικών πειραματισμών των '70s.

 

Ο Jon Lord δημιούργησε ένα μεγαλειώδες έργο με εκλεκτικό ύφος, που κινείται από τον εξπρεσιονισμό του Μάλερ και την πολυρρυθμία του Στραβίνσκι στο λίκνισμα των μπλουζ και στην αχαλίνωτη δεξιοτεχνία του κλασικού ροκ.


Λίγα χρόνια αργότερα μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση της ροκ με την κλασική μουσική, το 1977, ο Ντέιβιντ Μπόουι, σε συνεργασία με τον Μπράιαν Ίνο, ηχογραφεί τον δίσκο  «Heroes».


Το 1996, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συμφωνιστές, ο Φίλιπ Γκλας, εμπνέεται από τα θέματα του «Heroes» και, χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές ανάπτυξης, δημιουργεί την υπέροχη «4η Συμφωνία» του.


Σπονδυλωτό έργο από έξι αυτοτελή μέρη, η 4η Συμφωνία περιέχει θέματα από το «Heroes» του Bowie και γεννάει σαν σπόρος ένα ολοκαίνουριο έργο οδηγώντας μας σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι στον μινιμαλισμό, τη φαντασία και τη δημιουργική τόλμη.


Info:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης,

Τηλέφωνο: 210 7282333

Σάββατο 28 Απριλίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: 9 έως 35 ευρώ

Οδηγός Μουσικής