Όταν ακούς το trap και το χιπ-χοπ των Yellow Claw, του ηλεκτρονικό ντουέτου από το Άμστερνταμ, δεν γίνεται να μην σου έρθουν στο μυαλό όλα αυτά τα eurodance ή euro-NRG κομμάτια που ξεπήδησαν τη δεκαετία του '90 και κυριάρχησαν στα charts της Ευρώπης και στις συνειδήσεις όσων μεγάλωναν τότε.


Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, μια και αυτοί οι όροι δεν ισχύουν πλέον στη διαδικτυακή εποχή, αλλά οι Yellow Claw πρέπει να είναι ένα από τα πιο πετυχημένα εμπορικώς γκρουπ που ξεπήδησαν από την Ολλανδία την τελευταία δεκαετία ‒ ίσως το μοναδικό πρόσφατα.

 

Αν η μνήμη μου δεν με απατάει, από κείνα τα μέρη δεν θυμάμαι να έχει βγει κανείς άλλος με τόση φόρα στα charts, από τη χορευτική σκηνή πάντα. Το σχήμα που μου έρχεται στο νου από τα '90s είναι οι 2 Unlimited, που ήταν κατά το ήμισυ Ολλανδοί, εξού και οι παραλληλισμοί με το eurodance.

 

Οι Yellow Claw πρέπει να είναι ένα από τα πιο πετυχημένα εμπορικώς γκρουπ που ξεπήδησαν από την Ολλανδία την τελευταία δεκαετία ‒ ίσως το μοναδικό πρόσφατα.

 

Έχουν βέβαια και κάποια ιδιαίτερα στοιχεία στον ήχο τους που δεν θα μπορούσαν να είναι βγαλμένα από την παράδοση των ευρωπαϊκών κλαμπ. Οι Yellow Claw, όμως, γνωρίζουν απρόσμενη επιτυχία και στην Αμερική, γεγονός που τους διαφοροποιεί από ανάλογα σχήματα, κι έχουν μια σειρά από συνεργασίες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.


Στην Αθήνα έρχονται τώρα, λίγο πριν από τις γιορτές, για ένα μεγάλο πάρτι στις 22 Δεκεμβρίου και αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτούς.

 

Η ολλανδική hip-hop των Yellow Claw και η απρόσμενη επιτυχία που γνωρίζει
Οι Yellow Claw είχαν και τρίτο μέλος, τον 32χρονο Leonardo Roelandschap, που ράπαρε και είχε το ψευδώνυμο MC Bizzey, αλλά αποχώρησε από το γκρουπ το 2016.

 

• Οι Yellow Claw είναι ο 36χρονος Jim Taihuttu με το ψευδώνυμο Jim Aasgier και ο 30χρονος Nils Rondhuis με το ψευδώνυμο Nizzle. Ξεκίνησαν την καριέρα τους ως DJs.


• Είχαν και τρίτο μέλος, τον 32χρονο Leonardo Roelandschap, που ράπαρε και είχε το ψευδώνυμο MC Bizzey, αλλά αποχώρησε από το γκρουπ το 2016 επειδή έγινε πατέρας και ήθελε να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.


• Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το γκρουπ. Άρχισαν σιγά-σιγά να γίνονται γνωστοί γύρω στο 2010, όταν οργάνωσαν μια βραδιά-πάρτι σε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ του Άμστερνταμ, το Jimmy Woo. To 2012-2013 κυκλοφόρησαν μια σειρά από singles που ανέβηκαν στα βελγικά και ολλανδικά charts, αλλά ταυτόχρονα τα βίντεό τους έγιναν viral σε όλο τον κόσμο με πάνω από 4.000.000 προβολές στο YouTube. Γενικά, είναι γνωστοί και για τις πρωτοκλασάτες συνεργασίες τους με διάφορους διάσημους Αμερικανούς και Βρετανούς ράπερ.

 

 

Yellow Claw - Both Of Us ft. STORi


• Το 2013 τράβηξαν την προσοχή του Diplo που τους έφερε στην εταιρεία του, την Mad Decent. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και το πρώτο τους EP «Amsterdam Trap Music» και εμφανίστηκαν μαζί με τον Diplo στο BBC Radio 1.

 

• Έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ μέχρι στιγμής. Το «Blood for Mercy» το 2015 και φέτος το «Los Amsterdam».

 

• Το «Blood for Mercy» ανέβηκε στην κορυφή των oλλανδικών και βελγικών χορευτικών charts κι έβγαλε ένα από τα μεγαλύτερα hits τους, το «In my room». Σε αυτό συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς all-star της σκηνής Ty Dolla $ign, Tyga και DJ Mustard. Λόγω της επιτυχίας του άλμπουμ, το «Rolling Stone» τους κατέταξε ανάμεσα στους 10 μουσικούς που έπρεπε να γνωρίζει κάποιος το 2015.

 

Η ολλανδική hip-hop των Yellow Claw και η απρόσμενη επιτυχία που γνωρίζει
Το «Blood for Mercy» κυκλοφόρησε το 2015.
Η ολλανδική hip-hop των Yellow Claw και η απρόσμενη επιτυχία που γνωρίζει
Το άλμπουμ «Los Amsterdam».


• Ηχογράφησαν το φετινό τους άλμπουμ στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Σιάτλ, στο ίδιο στούντιο που χρησιμοποιούσαν και οι Nirvana.


• Στο «Los Amsterdam» που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017 έχουν συνεργαστεί πάλι με μεγάλα ονόματα της χιπ-χοπ σκηνής και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως ο Αμερικανός Juicy J και η ανερχόμενη Lil Debbie.Όμως, η συνεργασία για την οποία αισθάνονται περήφανοι είναι αυτή με τον Quavo από τους Migos στο κομμάτι «Stacks», όπου συμμετέχει και ο Βρετανός Tinnie Tempah μαζί με τον Cesquaux. Όπως δήλωσαν πρόσφατα, θεωρούν και τον Quavo και τον Tempah δύο από τους πιο hot ράπερ στον κόσμο αυτήν τη στιγμή.


• Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησής του άκουγαν το σάουντρακ των Daft Punk για το «Tron» και το «Nightcall» του Kavinsky για να πετύχουν έναν πιο πρωτότυπο ήχο από αυτόν των συνηθισμένων trap κομματιών. Ήθελαν να κάνουν, όπως είπε ο Aasgier, «κάτι που να ακούγεται όμορφο».

 

Ιnfo:

Οι Yellow Claw θα εμφανιστούν στο Monastiraki Center (Αγία Ελεούσης 3) την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Είσοδος: 25-100 ευρώ.

 

 

Οδηγός Μουσικής