— Πόσων χρονών ήσασταν όταν φτιάξατε τους Hocico το 1993;

Εγώ ήμουν 19 και ο Rasco 18.

 

— Γιατί αποφασίσατε να φτιάξετε ένα συγκρότημα;

Ήταν περισσότερο μια ανάγκη να επαναστατήσουμε σε μια σειρά από κανόνες του σπιτιού, του σχολείου και της κοινωνίας και φυσικά η ανάγκη να εκφραστούμε και να πούμε αυτά που σκεφτόμασταν.

 

— Πώς ήταν να μεγαλώνεις στο Μεξικό;

Ήταν δύσκολη εποχή, αλλά είχε πλάκα τις περισσότερες φορές. Μεγαλώσαμε σε αρκετά επικίνδυνες περιοχές του Μεξικού, όπου ζήσαμε αρκετά σκοτεινές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας, αλλά αυτό δεν μας επηρέασε επειδή είχαμε υπεύθυνους γονείς και μεγαλώσαμε σε οικογένειες όπου επικρατούσε αγάπη και σταθερότητα, γεγονός που μας βοήθησε να αποφύγουμε τους κινδύνους.

 

Όσο μεγαλώνω έχω όλο και λιγότερες ένοχες απολαύσεις. Χαίρομαι που το γούστο στη μουσική είναι τόσο ευρύ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο είδη μουσικής για μένα: η μουσική που μου αρέσει και αυτή που δεν μου κάνει.

 

— Υπήρχε electro σκηνή στο Μεξικό όταν πρωτοξεκινούσατε;

Αρκετοί σπουδαίοι αλλά και κακοί καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική μουσική για να εκφραστούν στο Μεξικό εδώ και δεκαετίες. Υπήρχε ηλεκτρονική σκηνή από τη δεκαετία του '70 όπως κι άλλες μπάντες στο hard electro είδος όταν ξεκινήσαμε, αλλά νομίζω ότι ήμασταν οι μοναδικοί που αναπτύξαμε έναν δικό μας ήχο.

 

— Τι επιρροές είχατε;

Μας επηρέασαν συγκροτήματα όπως οι Skinny Puppy, Ministry και Suicidal Tendencies.

 

Ο Erk Aicrag σε live εμφάνιση.
Ο Erk Aicrag σε live εμφάνιση.

 

— Πώς έχει αλλάξει η μουσική σας όλα αυτά τα χρόνια;

Η μουσική μας εξελίσσεται με τους ίδιους ρυθμούς που εξελίσσεται και η τεχνολογία. Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε τον πιο καινούργιο μουσικό εξοπλισμό που υπάρχει όσον αφορά τα αναλογικά συνθεσάιζερ, τα samplers και τα λογισμικά. Έτσι, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της μουσικής που κάνουμε τώρα και της μουσικής που κάναμε όταν πρωτοξεκινήσαμε. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η φιλοσοφία μας γύρω από αυτήν.

 

— Και η σκηνή; Έχει αλλάξει;

Έχει περάσει από πολλές αλλαγές, όπως η μουσική, αλλά το πνεύμα είναι το ίδιο. Πάντοτε υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσουν οι underground μελωδίες και μια διαφορετική προσέγγιση στη μουσική.

 

— Ακούς καθόλου νέα μουσική; Έχεις κάποια ένοχη απόλαυση;

Είναι εθισμένος στο να ανακαλύπτω νέες μπάντες. Χρησιμοποιώ το Spotify εδώ και μερικά χρόνια και είναι αρκετά χρήσιμο επειδή έτσι μπορείς να ανακαλύπτεις νέα πράγματα συνεχώς. Μου αρέσουν πολύ οι Slaves, TR/ST, Architects και Sleaford Mods, για να αναφέρω μερικά ονόματα. Όσο μεγαλώνω έχω όλο και λιγότερες ένοχες απολαύσεις. Χαίρομαι που το γούστο στη μουσική είναι τόσο ευρύ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο είδη μουσικής για μένα: η μουσική που μου αρέσει και αυτή που δεν μου κάνει.

 

— Ζεις ακόμα στο Μεξικό; Πώς είναι η κατάσταση εκεί;

Αν και ζω στη Γερμανία τα τελευταία 12 χρόνια, το επισκέπτομαι τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Ακόμα έχω μια σχέση αγάπης-μίσους με αυτό. Είναι δύσκολο να έχεις μια γενική γνώμη για τη ζωή σε έναν τόσο περίπλοκο και αντιφατικό τόπο όπως είναι το Μεξικό. Πολλά μέλη της οικογένειάς μου και αρκετοί φίλοι μου μένουν ακόμα εκεί κι έχουν την ίδια άποψη. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει μέσα στον φόβο εξαιτίας του πολέμου εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών, ενώ ένα άλλο κομμάτι του είναι πάμπλουτο και ζει σε πολύ ασφαλείς περιοχές. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα και το καλύτερο ότι, παρ' όλα αυτά, βλέπεις ακόμη χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων.

 

— Τι γνώμη έχεις για την Ελλάδα;

Έχουμε έρθει επτά φορές με το γκρουπ και την έχω επισκεφτεί δύο φορές για διακοπές. Το καλύτερο είναι πάντα η ενέργεια του κόσμου στις συναυλίες και η θάλασσα, που με ηρεμούσε κατά τη διάρκεια των διακοπών μου.

 

Οι Hocico θα εμφανιστούν στο Second Skin Club (Δαμοκλέους 8, Γκάζι) την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου με είσοδο 15-18 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ