UPDATE

Οι νικητές του διαγωνισμού:

Γιάννης Γιαννάκος
Έφη Τσεκούρα
Νίκος Βαρμπομπίτης
Αννα Νικολοπούλου
Παναγιώτης Αγγελόπουλος
Λυδία Ζαμάνη
Ντέπυ Θεοδοσίου
Θάνος Γιαννόπουλος
Μαρία Πίκλα
Μανίκας Νικόλαος


 

Ποιος θυμάται ότι πριν από 21 χρόνια η Γαλλία σταμάτησε τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό; Ή ότι γεννήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού Java; Ή ότι κάποιοι δύτες ανακάλυψαν το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας; Αυτό όμως που δε θα ξεχάσει κανένας από εμάς που ζήσαμε σαν έφηβοι ή φρεσκοενήλικες το 1996, είναι η κυκλοφορία του Trainspotting. H ταινία σταθμός  όχι μόνο στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά σε μία  γενικότερη underground κουλτούρα που άρχισε να γεννιέται με φόντο τη μετα-Θατσερική Αγγλία.

 

 

 

21 χρόνια μετά, η ταινία που δε σταματήσαμε ποτέ να ανασύρουμε σε κουβέντες με φίλους, προς μεγάλη μας έκπληξη (αλλά πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη) επιστρέφει κι εμείς θα είμαστε εκεί για να τη δούμε.

 

Η LiFO εξασφάλισε για τους αναγνώστες της 10 διπλές προσκλήσεις  για τη μεγάλη πρεμιέρα της στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα θα είναι μυστική και θα ανακοινωθεί στους τυχερούς που θα παρευρεθούν, λίγες μέρες πριν βγει στη μεγάλη οθόνη (σ.σ. δες τα πάντα γύρω από τη βραδιά της πρεμιέρας σε αυτό το FB event). Αν θες να είσαι ένας από αυτούς τους τυχερούς, αρκεί να στείλεις email στο [email protected] μέχρι τις 26/2, με θέμα #21yearsago ή #Τ2trainspotting γράφοντας α) Το Ονοματεπώνυμο σου, β) Περιοχή, γ) Κινητό.  Για να δεις τι ακριβώς; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

 

#21yearsago: Πού τους αφήσαμε

Οι τέσσερις παιδικοί φίλοι/συνεργάτες/εχθροί πήγαν μέχρι το Λονδίνο για να πουλήσουν μια σεβαστή ποσότητα ηρωίνης που έφτασε στα χέρια τους τυχαία. Όσο οι άλλοι κοιμούνται, ο Mark Renton το σκάει παρέα με όλα τα λάφυρα: 16.000 λίρες σε μετρητά. Το σκάει. Και δεν ξαναγυρίζει. Αφήνει 4.000 λίρες σε μία θυρίδα για τον Spud. Μια ευγενική κίνηση, χωρίς καλό αποτέλεσμα, καθώς ο αποδέκτης έχει ακλόνητο εθισμό στην ηρωίνη.

 

 

 

Ο Sick Boy, που ποτέ δεν προβληματίστηκε από την ανάγκη να είναι πιστός, ζηλεύει οικτρά και θυμώνει. Αν κάποιος έπρεπε να προδώσει τους φίλους του, αυτός ήταν ο κατάλληλος. Καταριέται την αδυναμία του και ονειρεύεται να πάρει εκδίκηση.

 

Ο Frank Begbie πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του σαν κινούμενη χειροβομβίδα. Ο Renton τον απασφάλισε. Η οργή του μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική, αλλά δεν πρόκειται να είναι η μοναδική απώλεια.  

 

#Τ2trainspotting: Τι θα δούμε

Στην αρχή έμοιαζε με ευκαιρία… μετά έγινε προδοσία.  Έχουν περάσει 21 χρόνια. Πολλά έχουν αλλάξει. Ο Mark Renton (Ewan McGregor) επιστρέφει στο μοναδικό μέρος που μπορεί να αποκαλεί σπίτι. Εκεί τον περιμένουν όλοι: ο Spud (Ewen Bremner), ο Sick Boy (Jonny Lee Miller) και ο Begbie (Robert Carlyle). Αλλά όχι μόνο αυτοί. Τον υποδέχονται η λύπη, η απώλεια, η χαρά, η εκδίκηση, το μίσος, η φιλία, η αγάπη, η επιθυμία, ο φόβος, η μετάνοια, η ηρωίνη, η αυτοκαταστροφή, ο θανάσιμος κίνδυνος. Όλα έχουν παραταχθεί για να τον καλωσορίσουν.

 

 

 

Τελικά, γίνεται να επιστρέψεις στη νιότη σου;  Κι αν ναι, είσαι τουρίστας ή ξεναγός; Ο Danny Boyle έρχεται να απαντήσει στην ερώτηση με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αναλλοίωτο χιούμορ. Το T2 Trainspotting είναι ένα δείγμα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως ένα γνήσιο, ανθρωποκεντρικό, εκκεντρικό και μεγαλόψυχο σινεμά ξέρει να επιδεικνύει. Η θρυλική παρέα επιστρέφει για να μαλώσει, να παίξει ξύλο, να κλέψει αλλά και να θυμηθεί, να διαπιστώσει την πλάνη του να πιστεύεις ακράδαντα στα κίνητρα σου, να κάνει απολογισμό, να δοκιμάσει τις ίδιες χημείες, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

Εξαιρετικές οι ερμηνείες των Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller και Robert Carlyle που σηκώνουν με ελαφρότητα και απόλυτη επίγνωση στους ώμους τους το βάρος της μεγάλης επιτυχίας που πριν από 21 χρόνια τους καταχώρησε ανεπιστρεπτί στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα.

 

 

 

Ευρηματική η σκηνοθεσία του ώριμου και την ίδια στιγμή νεανικού Danny Boyle που τόλμησε να συνομιλήσει με μια ταινία-ορόσημο: με τη δική του ταινία-ορόσημο για την ακρίβεια.

 

Αριστοτεχνικό το σενάριο του John Jodge, που ξέρει να συμπυκνώνει την αγάπη, τη ζήλια, την προδοσία, τη ματαίωση και την ελπίδα στους διαλόγους και φυσικά στους αξέχαστους μονολόγους του, που και σ’ αυτή την ταινία χορηγεί σε σωστές και ακαριαίες δόσεις.

 

Πάρτε μία πρώτη γεύση από το επίσημο τρέιλερ και η πολυαναμενόμενη συνέχεια έρχεται σύντομα στη μεγάλη οθόνη…