Ντάνγκαρα: Όλη η γευστική μαγεία της Μακεδονίας σε ένα «γαστριμαργικό μπαρ»

«Ντάνγκαρα» σημαίνει χαβαλές, κέφι, καλή φάση γενικότερα στην αργκό της Φλώρινας. Στη Θεσσαλονίκη σημαίνει επιπλέον και πολύ καλό φαγητό!

LIFOTEAM 4.6.2019 | 12:46

Η τοπική κουζίνα της Μακεδονίας επιβιώνει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία της Ροτόντας, με θέα ένα από τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Χωρίς να έχει κλείσει ακόμη ένα χρόνο ζωής, η «Ντάνγκαρα», ένα νέο «γαστριμαργικό μπαρ» όπως το χαρακτηρίζει ο ιδιοκτήτης Μπάμπης, αναπνέει τις απίστευτες μυρωδιές της βορειοελλαδίτικης κουζίνας μέσα στο λιτό, απέριττο, αλλά πραγματικά μοντέρνο χώρο της.

 

Ένα εντυπωσιακό, αλλά συνάμα θερμό περιβάλλον, όπου η μακεδονίτικη αρχοντική αρχιτεκτονική εκπέμπει μια minimal αισθητική, μοιάζει τέλεια εναρμονισμένο με το αστικό τοπίο της πλατείας, η οποία φιλοξενεί και αρκετά από τα εξωτερικά τραπέζια αυτού του νέου gastro bar. Εδώ οι παραδοσιακές συνταγές της «Ντάνγκαρα» κερδίζουν τις εντυπώσεις, μαζί με το κοινό που το έχει αγκαλιάσει για την εξαιρετική μαγειρική του αλλά και τις τιμές του.

 

Ντάνγκαρα: Όλη η γευστική μαγεία της Μακεδονίας σε ένα «γαστριμαργικό μπαρ»
Μανιτάρια σε κρέμα μπιζελοφάβας με καρέ πικάντικης μπαχοβίτικης πιπεριάς τουρσί με μυρωδικά

 

Με καταγωγή από τη Φλώρινα, ο Μπάμπης, μόλις βρήκε το κατάλληλο σημείο της πόλης για να στήσει τη δική του «καλή φάση» συνεργάστηκε με τον φίλο του σεφ, ο οποίος επιμελήθηκε το μενού και από τον προηγούμενο Νοέμβριο έχει καταφέρει να ενσωματώσει στο μενού της «Ντάνγκαρα» όλη την παράδοση της Μακεδονίας, με βάση απλές, καθημερινές συνταγές. 'Ο,τι ακριβώς χρειάζεται και το κοινό της πόλης για να την υιοθετήσει σαν καθημερινό του «γευστικό» στέκι.

 

Το μενού της «Ντάνγκαρα» υπογράφει ο σεφ Γιώργος Κατακαλίδης, σε όλες τις εποχιακές παραλλαγές του. Έχοντας σαν βασική αρχή τα λόγια του Νίκου Κοντοσώρου, του πολυβραβευμένου σεφ από το Ξινό Νερό Φλώρινας, που είχε πει «Eπιτυχία είναι να παίρνει κάποιος δυο πράγματα των προγόνων του και να τα πηγαίνει παραπέρα, όχι να βραβεύεσαι για μια πικάνια ή ribs που θα βρεις σε κάθε εστιατόριο. Να παίρνεις προϊόντα της περιοχής και να τα αναδεικνύεις σε μοναδικές συνταγές. Γι' αυτό η κάθε περιοχή θα έπρεπε να έχει τη δική της ελληνική ντόπια κουζίνα, σε κάθε περιοχή να είναι διαφορετική, και όλες μαζί να συνθέτουν αυτό που λέμε ελληνική κουζίνα», o Γιώργος μαζί με τους μάγειρες Ηλία Ηλιάδη και Κωνσταντίνο Φωτιάδη, εκσυγχρονίζουν τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους και τις εξελίσσουν προς όφελος μιας νέας γαστριμαργικής εμπειρίας.

 

Ντάνγκαρα: Όλη η γευστική μαγεία της Μακεδονίας σε ένα «γαστριμαργικό μπαρ»
Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα με Μύδια καπνιστά και αρωματικό λαδολέμονο

 

Το μεγάλο μυστικό των συνταγών της «Ντάνγκαρα» είναι τα τοπικά φυσικά προϊόντα, γι΄αυτό και το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχές. Η εποχικότητα ορίζει τι θα ζητήσετε, αλλά αξίζει να θυμάστε ότι όλα τα πρώτα υλικά των συνταγών και εκείνων που στολίζουν τα πιάτα του έχουν έρθει από τοπικές παραγωγές, κατά βάση της Βόρειας Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το πικάντικο χαβιάρι πιπεριάς, μια παραδοσιακή συνταγή με κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ή μια μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών τυριών από την Νάουσα, Βλάστη και Χαλκιδική.

 

Το νέο καλοκαιρινό μενού της «Ντάνγκαρα» θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και με προτάσεις όπως ανεβατό Γρεβενών με μαρμελάδα άγριου σύκου, μανιτάρια σε κρέμα μπιζελοφάβας με καρέ μπαχοβίτικης πιπεριάς τουρσί και μυρωδικά, ή το κλασικό rib-eye στη σχάρα με βούτυρο βασιλομανίταρου, ανθό αλατιού και δροσερή πράσινη σαλάτα με σπασμένο φουντούκι, μοιάζει σαν τον ιδανικό γευστικό προορισμό για όσους αγαπούν μια τοπική κουζίνα γευστικών απαιτήσεων αλλά και για κάθε νέο επισκέπτη της Θεσσαλονίκης.

 

Ντάνγκαρα: Όλη η γευστική μαγεία της Μακεδονίας σε ένα «γαστριμαργικό μπαρ»
Μοσχαρίσιο rib eye στη σχάρα με βούτυρο βασιλομανίταρου, ανθό αλατιού και δροσερή πράσινη σαλάτα με σπασμένο φουντούκι

 

Ραντεβού στην «Ντάνγκαρα», λοιπόν.

 

Info

Ντάνγκαρα

Πλατεία Αγίου Γεωργίου 7

Τηλ. 231 0204452

Ανοικτό από τις 13:00 μέχρι και τις 2:00 το βράδυ.

Η κουζίνα κλείνει τα μεσάνυχτα.

https://www.facebook.com/ntangkara/

https://www.instagram.com/ntangkara/

 

Οδηγός Γεύσης