Η πρώτη «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» ξεκινά με πλούσιο πρόγραμμα

Ανακαλύψτε τον γαστρονομικό πολιτισμό του νησιού από τις 18 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου

The LiFO team, 31.8.2017 | 14:09

 

Τα εξαιρετικά προϊόντα και τον πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό του νησιού έρχεται να αναδείξει η πρώτη «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017. Κατά την διάρκεια του Amorgos Gastronomy Week θα γίνει γνωριμία με τα ξεχωριστά σημεία που συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της Αμοργού ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την αμοργιανή κουζίνα και να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Η γεύση της Αμοργού

Σε κάθε σπίτι και εστιατόριο της Αμοργού μαγειρεύουν ανακατεύοντας παραδόσεις, που κρατάνε ρίζες από την Μινωική περίοδο. Τα τοπικά καλούδια του νησιού είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Τα υπέροχα τυριά, όπως το ιδιαίτερο μελίχλωρο, η δυνατή κοπανιστή, η αρωματική κεφαλογραβιέρα και η πληθωρική ξινομυζήθρα. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τις νόστιμες Αμοργιανές πίτες, που γίνονται στο τηγάνι και είναι must. Στην περίπτωση των αλλαντικών ο ντόπιος καβουρμάς είναι εξαιρετικός και φινετσάτος. Προέρχεται από χοιρινό με μια μικρή δόση μπαχαρικών, κυρίως ρίγανης και δάφνης.

 

Εμβληματικό είναι το φάβα, όπως ονομάζεται στην Αμοργό, που μαζεύεται με το χέρι νωρίς το πρωί μην το κάψει ο ήλιος και σερβίρεται με λίγο λάδι, κάπαρη και ωμό κρεμμύδι. Στην ενότητα των γλυκισμάτων, τα ξηροτήγανα και παστέλια του νησιού φημίζονται.

 

Τέλος υπάρχει και το σήμα κατατεθέν του νησιού, η ψημένη ρακί, που δίνει το παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις. Η ψημένη εκφράζει τον παρεϊστικο χαρακτήρα της Αμοργού, φτιάχνεται σε κάθε σπίτι και θα την βρεις σε κάθε μαγαζί και εστιατόριο.

 

Η πρώτη «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» ξεκινά με πλούσιο πρόγραμμα

 

Οι ταβέρνες της Αμοργού

Οι ταβέρνες στην Αμοργό είναι αρκετές και συνδυάζουν την απλότητα στη χρήση της πρώτης ύλης και την αυθεντικότητα. Κάθε γωνία της Αμοργού και μια γαστρονομική αποκάλυψη.

 

Στη Χώρα, στο καφενεία του «Πάρβα» βρίσκεις τους τέλειους κεφτέδες και ένα καγιανά που αποτελεί λόγο για να ξαναγυρίσεις. Στον «Πύργο» η νεαρή μαγείρισα, η Βαγγελίτσα, είναι μαέστρος στο τηγάνι και στο κατσικάκι. Στο «Μουράγιο» στα Κατάπολα και στο «Αλμυρίκι» στο Ξυλοκερατίδι απολαμβάνεις καλοψημένο φρέσκο ψάρι και θαλασσινές γεύσεις.

 

Για τους λάτρεις των κρεάτων στον «Γεωργαλίνη» στο Βρούτση και στην «Μαρουσώ» στην Αρκεσίνη υπάρχουν μοναδικές επιλογές από ντόπια κρέατα στα κάρβουνα και μαγειρευτά αντίστοιχα. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Ασφοντυλίτη, στο «Στέκι του Μαχαίρα». Εκεί η κυρία Σοφία μαγειρεύει χωρίς ρεύμα στο ξυλόφουρνο μαγικά ρεβίθια και ένα κατσικάκι που λιώνει στο στόμα.

 

Η πρώτη «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού» ξεκινά με πλούσιο πρόγραμμα

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις 20-21 Σεπτεμβρίου στα Κατάπολα είναι προγραμματισμένη έκθεση κρασιού με την συμμετοχή 15 οινοποιείων. Εκεί, πέρα από την γευστική δοκιμή των κρασιών, δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα θα μαγειρέψει με κρασί για τον κόσμο, όπως και στο ομώνυμο βιβλίο της.

 

Στις 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Γαστρονομίας με θέμα «Το Μέλλον της Αμοργιανής Κουζίνας» με εξειδικευμένους ομιλητές. Επίσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο «του Ανέμου και της Αλμύρας» των συγγραφέων Ν. Δαρειώτη, Θ. Τσιχλάκη και Α. Ανδρουλιδάκη με θέμα την γαστρονομία των Κυκλάδων.

 

Στις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Τα Καφενεία της Ελλάδος» του Γιώργου Πίττα με ειδική αναφορά στα καφενεία της Αμοργού, ενώ το βράδυ στο Ξυλοκερατίδι ο Eric Serra, συνθέτη της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση.

 

Στις 23 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής κατά την διάρκεια της τελετής λήξης θα γίνει αναπαράσταση του διάσημου πανηγυριού. Δεν θα λείπει φυσικά το παραδοσιακό πατατάτο, μαγειρεμένο όπως πάντα εξαιρετικά από τον αρχιμάγειρα του νησιού Βαγγέλη Μενδρινό, σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου. 

Οδηγός Γεύσης