«Σκιά»: Ο Ζανγκ Γιμού έκανε πάλι το θαύμα του

Η επική περιπέτεια του καταξιωμένου σκηνοθέτη διακρίνεται για την ασύλληπτη αισθητική της

LIFOTEAM 13.3.2019 | 18:17

Κάτοχος δύο BAFTA και βραβευμένος σε Κάννες, Βενετία, Βερολίνο και δεκάδες άλλα φεστιβάλ, o Ζανγκ Γιμού επιστρέφει με ακόμα μια εμβληματική δημιουργία που αγγίζει όλες τις αισθήσεις, διαστέλλοντας κυρίως τις κόρες των ματιών με την ασύλληπτη ομορφιά της.

 

Η «Σκιά» είναι μια επική περιπέτεια, αυτήν τη φορά με φόντο τα Τρία Βασίλεια της Κίνας και την ιστορία ενός ισχυρού βασιλιά και του λαού του που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω.

 

Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Σινικό Τείχος», «Ήρωας» και «Τα Ιπτάμενα Στιλέτα» φέρνει στις αίθουσες την πιο mainstream σινεφιλική επιλογή της εβδομάδας.

 

«Σκιά»: Ο Ζανγκ Γιμού έκανε πάλι το θαύμα του


Θα φοβάσαι και τη σκιά σου

Σκιές κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν οι σωσίες των βασιλιάδων ή ευγενών στην Κίνα, εκείνοι δηλαδή που θα έβγαιναν μπροστά και θα θυσιάζονταν μόλις ο αφέντης τους βρισκόταν σε κίνδυνο. Η ομοιότητά τους θα έπρεπε να είναι ικανή να μπερδέψει τόσο ώστε κανείς να μην μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιον έχει μπροστά του.

 

Το θέμα αυτό προκαλούσε εντύπωση στον Γιμού εδώ και πολύ καιρό. Μόλις συνειδητοποίησε ότι, αν και έχουν γυριστεί αναρίθμητες ιστορικές ταινίες της Κίνας, καμία δεν είχε καταπιαστεί με αυτό το τόσο ιδιαίτερο θέμα, αποφάσισε να κάνει πράξη την ιδέα του.

 

«Σκιά»: Ο Ζανγκ Γιμού έκανε πάλι το θαύμα του


Κινέζικοι πίνακες

Αντλώντας έμπνευση από το σύμβολο του γιν και γιανγκ και την κινέζικη φιλοσοφία γενικότερα, ο Γιμού έχει συνθέσει μια εκθαμβωτική ταινία που κινείται στους τόνους του λευκού και μαύρου, σε ένα εκπληκτικό desaturated σκηνικό όπου κάθε κάδρο μοιάζει με πίνακα παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής, φτιαγμένο με μελάνι.

 

Το ασπρόμαυρο διακόπτεται από το χρώμα του δέρματος των ηρώων αλλά και του κόκκινου του αίματος που παφλάζει με αργή κίνηση στις άψογα χορογραφημένες μάχες μέσα στη βροχή και «λερώνει» εντυπωσιακά την κατά τ' άλλα μονοχρωματική παλέτα. Την ίδια στιγμή, τα βουνά που ορθώνονται μέσα στη βροχή μοιάζουν με κινέζικους πίνακες που ζωντανεύουν.

 

«Σκιά»: Ο Ζανγκ Γιμού έκανε πάλι το θαύμα του


Κεφάλαιο γυναίκα

Στις ταινίες του Ζανγκ Γιμού οι γυναίκες κρατούν σημαντικό ρόλο στις ιστορίες. Όχι άδικα, ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί σκηνοθέτης των γυναικών.

 

Στη «Σκιά», η πανέμορφη Σουν Λι βρίσκεται στο κέντρο μιας δίνης, ανάμεσα στον σύζυγό της και τη «σκιά» του, ανάμεσα στην εξουσία και την αγάπη. Ως τα τελευταία δευτερόλεπτα της ταινίας, η ηρωίδα προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα πολυσύνθετο συναισθηματικό ταξίδι.

 

«Σκιά»: Ο Ζανγκ Γιμού έκανε πάλι το θαύμα του


Χτίζοντας αργά το πολιτικό υπόβαθρο και γνωρίζοντάς μας καλά τους χαρακτήρες που θα συναντηθούν στο πεδίο της μάχης, η «Σκιά» έρχεται ως μια ιστορία για τον αγώνα και την επιβίωση μέσα από ίντριγκες, δολοπλοκίες, παιχνίδια εξουσίας και έρωτα.

 

 

14 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την ODEON


Δείτε το τρέιλερ: