Το Τριανόν φιλοξενεί τις ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας

Το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινά το μεγάλο του ταξίδι στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, με πρώτο σταθμό το Τριανόν στην Αθήνα.

The LiFO team, 5.10.2018 | 13:26

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει και φέτος με πρώτο σταθμό τον κινηματογράφο «Τριανόν». Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: από τις Κυκλάδες και την Μακεδονία, έως το Σίδνευ της Αυστραλίας.


Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 87 πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά.


Στις 11-17 Οκτωβρίου στο «Τριανόν» οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν: το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 41ου Φεστιβάλ, τις βραβευμένες ταινίες του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας, μια επιλογή από το 4ο Βαλκανικό Πανόραμα.

 

Το Φετινό ελληνικό πρόγραμμα

Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Παναγιώτης Χαραμής για την ταινία του «Άβανος», ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, με ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νοιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει.


Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό-η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με την μοναξιά της.

 

Το Τριανόν φιλοξενεί τις ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας
Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.


Σε ρόλους-έκπληξη ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου και ο μουσικός Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους (όπως ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, γνωστός από το τηλεοπτικό «Νησί» και την «Λέξη που δεν λες»).


Κεντρικά θέματα στις φετινές ταινίες ήταν η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών και οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στο δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, αλλά και ταξικές ανισότητες, σχέση πολίτη-αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες.


Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στην ανθρωποφάγα τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους.


Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Μάξιμο Μουμούρη, Έλλη Τρίγγου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Στάνκογλου, Kωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Σίμο Κακάλα, Στάθη Σταμουλακάτο και σε ρεκόρ συμμετοχών τη νεαρή Σοφία Κόκκαλη.

 

Info
11-17 Οκτωβρίου 2018
Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων)
Εισιτήρια: Κάθε πρόγραμμα (δίωρο προβολών): 7 ευρώ/ Ημερήσιο εισιτήριο: 10 ευρώ/ Φοιτητικό/ατέλειες: 5 ευρώ/ Ημερήσιο φοιτητικό/ατέλειες: 8 ευρώ
Καθημερινά από Πέμπτη 11/10 έως και Τετάρτη 17/10 θα προβάλλονται τρία προγράμματα: στις 18:00, τις 20.00 και τις 22:00. Το Σάββατο 13/10, την Κυριακή 14/10 και την Τετάρτη 17/10 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες.

Οδηγός Σινεμά