Καθώς απομένει λιγότερος από έναν μήνα για την έναρξη του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ενδιαφέρον των Ελλήνων σινεφίλ στρέφεται παραδοσιακά προς τη συμπρωτεύουσα που από την 1η έως τις 11 Νοεμβρίου θα φιλοξενήσει τη σημαντικότερη εγχώρια κινηματογραφική διοργάνωση - θεσμό.

 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ θα εστιάζει στο ελληνικό queer cinema, ένα ρεύμα που γνωρίζει μεγάλη διεθνή άνθηση τις τελευταίες δεκαετίες και που στη χώρα μας έχει σημαντικούς εκπροσώπους, αλλά και δείγματα που άπτονται των θεματικών του με πιο έμμεσο τρόπο.

 

Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στην queer τέχνη που επιχειρεί ένας κρατικός πολιτιστικός φορέας στην Ελλάδα, γι' αυτό και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και διάλογο.

Πάνω από 30 ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος που θα περιλαμβάνει τίτλους γνωστούς, άγνωστους αλλά και ταινίες που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μην έχουν κάποια προφανή σχέση με το queer, την αισθητική, τις θεματικές και τους ανθρώπους του.

 

Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στην queer τέχνη που επιχειρεί ένας κρατικός πολιτιστικός φορέας στην Ελλάδα, γι' αυτό και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και διάλογο, καθώς η πάλη για την ισότητα είναι καθημερινή στους πόλους της LGBTQ κοινότητας της χώρας μας.

 

Σκηνοθέτες που πρωτοστατούν εδώ και χρόνια στο queer κινηματογραφικό κίνημα, όπως ο Πάνος Χ. Κούτρας και ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, θα κατέχουν περίοπτη θέση στο αφιέρωμα. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ή να επανεξετάσει τη δουλειά δημιουργών που τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, όπως ο Τάκης Σπετσιώτης.

 

Οι πρώτοι τίτλοι από το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ελληνικό queer cinema
Μετέωρο και Σκιά (1985) του Τάκη Σπετσιώτη

 

Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες «Μετέωρο και σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη, «Στρέλλα» και «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» του Πάνου Χ. Κούτρα, καθώς και τα μεσαίου μήκους του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Τρώες», «Caught Looking», «Μια θέση στον ήλιο» και "North of Vortex». 

 

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που έχει γίνει γνωστό είναι η συμμετοχή στο αφιέρωμα, που θα περιλαμβάνει και συζητήσεις, εκτός από τις προβολές, ανθρώπων που έχουν μελετήσει σε βάθος το ελληνικό queer cinema, όπως ο Κωνσταντίνος Κυριακός, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας του βιβλίου «Επιθυμίες και Πολιτική: Η Queer Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου». 

 

Οδηγός Σινεμά