H Μορφή του Νερού (The Shape of Water, 2017) ***1/2

Blu-ray/DVD

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Παίζουν: Σάλι Χώκινς, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Μάικλ Σάνον, Μάικλ Στούλμπαργκ

 

Με 4 Όσκαρ έφυγε από την περασμένη απονομή η ταινία του Γκιγέρμο Ντελ Τόρο, ανάμεσα τους κι εκείνο της καλύτερης ταινίας. Ανεξάρτητα από το αν θα προτιμούσες, ενδεχομένως, να βραβευτεί στην θέση του το Phantom Thread, oι «Τρεις Πινακίδες» ή η «Δουνκέρκη», η «Μορφή του Νερού» είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές του θείου Όσκαρ.


Αντλώντας έμπνευση από τα κινηματογραφικά τέρατα της Universal και παραπέμποντας αισθητικά στο σινεμά του Ζαν Πιερ Ζενέ , ο Ντελ Τόρο σκαρώνει μια ρομαντική φαντασία με ήρωες μια μουγκή καθαρίστρια, ένα αμφίβιο τέρας, τον κακό που θέλει να τους χωρίσει, ο οποίος, στα πλαίσια του μανιχαϊσμού που διέπει ένα παραμύθι, είναι πολύ κακός, και μια ομάδα απόκληρων που ενώνουν τις δυνάμεις του για να προστατεύσουν το ζεύγος.


Φωτογραφία, ντεκόρ, κουστούμια και μουσική επένδυση υψηλών προδιαγραφών, όλα τους στην υπηρεσία μιας τρυφερής ιστορίας που αντλεί την δύναμη της από την ευγενέστερη ανάγκη: να βρεις κάποιον που να ανήκει στο είδος σου.

 

 

The Shape of Water

 

Μαζί ή Τίποτα (In the Fade, 2017) **1/2

DVD

Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν

Παίζουν: Ντάιαν Κρούγκερ, Ούλριχ Τούκουρ, Άνταμ Μπουσδούκος, Γιάννης Οικονομίδης

 

Στο επίκεντρο της τελευταίας ταινίας του Φατίχ Ακίν βρίσκεται μια γυναίκα που επιμένει, σε πείσμα των Αρχών, πως ο θάνατος του συζύγου και του υιού της από βομβιστική επίθεση οφείλεται σε χτύπημα νεοναζιστικής οργάνωσης. Ο δημιουργός του «Head On» και του «Soul Kitchen» επιχειρεί εδώ μια ακροβασία μεταξύ μελοδράματος, δικαστικού δράματος και ταινίας εκδίκησης.


Τίποτα ιδιαίτερο δεν έχει να καταθέσει αναφορικά με την επάνοδο του ναζιστικού κινήματος ή την ανακύκλωση της βίας, για να συσχετιστεί δε η απώλεια της ηρωίδας με την απώλεια της συλλογικότητας και του φιλελευθερισμού στα ευρωπαϊκά δρώμενα απαιτείται ένα τεράστιο ερμηνευτικό άλμα.


Η καθηλωτική ερμηνεία της Ντάιαν Κρούγκερ είναι εκείνη που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι τέλους. Η γερμανίδα ηθοποιός συνδυάζει εδώ τον μαγνητισμό χολιγουντιανής σταρ με την ερμηνευτική παλέτα μεγάλης τραγωδού.

 

 

In The Fade

 

Αναχώρηση για Παρίσι 15.17 (The 15.17 to Paris, 2018)***

Blu-ray/DVD

Σκηνοθεσία: Kλιντ Ίστγουντ

Παίζουν: Άντονι Σάντλερ, Σπένσερ Στόουν, Άλεξ Σκαρλάτος

 

Για να αφηγηθεί την ιστορία τριών αμερικανών τουριστών που το 2015 απέτρεψαν την επίθεση ενός φονταμενταλιστή του ISIS σε αμαξοστοιχία με κατεύθυνση από το Άμστερνταμ προς την γαλλική πρωτεύουσα, ο Κλιντ Ίστγουντ πήρε μια απρόσμενη απόφαση. Προσέλαβε τους πραγματικούς ήρωες για να υποδυθούν τους εαυτούς τους στο πανί.


Με αυτό το μεταμοντέρνας σύλληψης τέχνασμα ο Ίστγουντ εξυπηρετεί αποτελεσματικά την κεντρική θεματική της ταινίας του, την απόσταση του μύθου από την πραγματικότητα. Έτσι, σε αυτό το ξεχωριστό μέσα στην φιλμογραφία του σκηνοθέτη πρότζεκτ, που σε σημεία φλερτάρει με το σινεμά βεριτέ , δεν θα δεις την κινηματογραφική εκδοχή των ηρώων, θα δεις τους ίδιους, που τίποτα ελκυστικό κινηματογραφικά δεν έχουν, δεν μοιάζουν με τους ήρωες, όπως τους έχεις συνηθίσει στο πανί, ούτε μιλούν και στέκονται ως τέτοιοι.


Κι όσο για τον ηρωισμό καθαυτό; Ο Ίστγουντ τον εντοπίζει στην συνειδητοποίηση του ατόμου ότι ανήκει σε μια ευρύτερη κοινότητα και στην δράση του, μέσα στα μέτρα και τα σταθμά του, όταν μέρος αυτής τεθεί σε κίνδυνο.

 

 

The 15:17 to Paris

 

Ο Τρόμος της Μαύρης Λίμνης (Creature from the Black Lagoon, 1954) ***1/2

Blu-ray

Σκηνοθεσία: Τζακ Αρνολντ

Παίζουν: Ρίτσαρντ Κάρλσον, Τζούλι Άνταμς, Ρίτσαρντ Ντένινγκ, Αντόνιο Μορένο

 

Με αφορμή την κυκλοφορία της «Μορφής του Νερού», ευκαιρία να θυμηθούμε μία από τις βασικές κινηματογραφικές επιρροές του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.


Ενώ η βρετανική εταιρεία Hammer ετοιμαζόταν να επανασυστήσει τα τέρατα της Universal στο κοινό επιστρατεύοντας το δίδυμο των Κρίστοφερ Λι και Πίτερ Κάσινγκ, η θρυλική αμερικανική εταιρεία έκανε μια τελευταία προσθήκη στην πινακοθήκη τεράτων της με το αμφίβιο Πλάσμα της Μαύρης Λίμνης.


Σε πρώτο επίπεδο έχουμε να κάνουμε με b-movie περιωπής, ίσως κάπως γερασμένο σε σημεία, αλλά και με σκηνές σασπένς που κρατούν μια χαρά και σήμερα, μια ποιητική υποβρύχια σεκάνς και ένα αποτελεσματικά «ενοχλητικό», αποτελούμενο από τρεις νότες μουσικό θεματάκι, το οποίο προικονομεί την εμφάνιση του τέρατος και ενέπνευσε εμφανώς το αντίστοιχο θεματάκι του Τζων Γουίλιαμς για τα «Σαγόνια του Καρχαρία». Kατά βάθος όμως πρόκειται για μια ιστορία αδυσώπητου, καταστροφικού ανταγωνισμού μεταξύ αντρών, τόσο στην εξελιγμένη (;) όσο και στην πρωτόγονη μορφή τους, με στόχο την κατάκτηση του υπέρτατου επάθλου: την προσοχή μιας ωραίας Κυρίας.

 

 

Creature from the Black Lagoon

 

 

Οδηγός Σινεμά