Το Τελευταίο Σημείωμα (2017) **

DVD, Blu-Ray

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Τάσος Δήμας, Μελία Κράιλινγκ


Στο «Τελευταίο Σημείωμα» ο Παντελής Βούλγαρης αφηγείται την ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και των 200 Ελλήνων αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τους Ναζί την Πρωτομαγιά του 1944.

 

Η ταινία ανεβάζει στροφές όποτε εστιάζει στην ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον Σουκατζίδη και τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου, όμως η πρόθεση αφήγησης της ιστορικής αλήθειας και απόδοσης φόρου τιμής έρχονται σε σύγκρουση με την κινηματογραφικότητα –σκεφτείτε πως υπάρχει σκηνή, όπου ακούμε τον ήρωα να διαβάζει και τα 200 ονόματα εκείνων που πρόκειται να εκτελεστούν–, κάτι που γίνεται ακόμα πιο εμφανές στο αφόρητα επαναλαμβανόμενο φινάλε.

 

Πάντινγκτον 2 (Paddington 2, 2017) ****

DVD

Σκηνοθεσία: Πολ Κινγκ

Παίζουν: Μπέν Γουίσο, Σάλι Χόκινς, Χιου Γκραντ, Μπρένταν Γκλίζον

Σινεμά στο σπίτι: 4 προτάσεις για κατ' οίκον κινηματογραφικές προβολές τον Απρίλιο
Sleeper hit του χειμώνα στις ελληνικές αίθουσες, Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

 

Η σπιλμπεργκική αίσθηση του δέους και η εφευρετικότητα στον σχεδιασμό της σκηνής, η κοινωνική ευσυνειδησία και η καλοσύνη του σινεμά του Κάπρα και ο φετιχισμός του Γουές Άντερσον με τα ντεκόρ και τα αντικείμενα βρίσκουν σημείο συνάντησης στο σίκουελ των περιπετειών του γλυκύτατου αρκούδου Πάντινγκτον.

 

Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες οικογενειακές ταινίες που είδαμε τα τελευταία χρόνια στο σινεμά, φορτωμένη με καλόψυχα μηνύματα για το παιδί και μυριάδες μικρές εκπλήξεις για τον ενήλικα. Kάντε ένα πασχαλινό δώρο στον εαυτό σας και αναζητήστε το άμεσα.

 

 

Η Ψυχή και το Σώμα (On Body and Soul, 2017) ***

DVD

Σκηνοθεσία: Ίλντικο Ενιέντι

Παίζουν: Αλεξάντρα Μπορμπέλι, Μοργκσάνι Γκέζα, Ζόλταν Σνάιντερ, Έρβιν Νάγκι

Σινεμά στο σπίτι: 4 προτάσεις για κατ' οίκον κινηματογραφικές προβολές τον Απρίλιο
H Nάταλι Πόρτμαν στην ταινία του Netflix «Αφανισμός»


Με αφετηρία μια πολύ όμορφη ιδέα –ένας άντρας και μια γυναίκα που βλέπουν κάθε βράδυ το ίδιο όνειρο, χωρίς να το ξέρουν– η Ενιέντι στήνει ένα ανοικονόμητο, πλην με τον τρόπο του συναρπαστικό δείγμα ποιητικού σινεμά, καταγράφοντας μέσα από μια σειρά αντιθέσεων την πορεία δύο ηρώων που παλεύουν να σπάσουν τα δεσμά μιας αποστειρωμένης καθημερινότητας και να δραπετεύσουν μαζί στην χώρα του ονείρου.

 

Sleeper hit του χειμώνα στις ελληνικές αίθουσες, Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

 

Αφανισμός (Annihilation , 2018) **

Netflix

Σκηνοθεσία: Άλεξ Γκάρλαντ

Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Όσκαρ Άιζακ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Τέσα Τόμσον


Πρεμιέρα μέσω της πλατφόρμας του Netflix για τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του σεναριογράφου Άλεξ Γκάρλαντ (Εx Machina). Τα μοτίβα της επανεκκίνησης και της κοσμογονίας, που συναντάμε συχνά στα σενάριά του, είναι παρόντα κι εδώ.

 

Εξαιρετική και διακριτική η δουλειά των τεχνικών οπτικών εφέ, όμως το ταρκοφσκικό πρότυπο που κυνηγά ο Γκάρλαντ μένει απλησίαστο, καθώς το φιλμ αναλώνεται επί μιάμιση ώρα σε ληθαργική, ως επί το πλείστον περιγραφική δράση, αφήνοντας το «ζουμί» για τα είκοσι τελευταία λεπτά.

 

Πρόκειται περί ευγενούς αποτυχίας, η οποία σε κάνει να εκτιμάς ακόμα περισσότερο το ριμέικ του «Σολάρις» δια χειρός Σόντερμπεργκ.

Οδηγός Σινεμά