Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν από τον κινηματογράφο Αλκυονίς

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη.

Ο ιστορικός κινηματογράφος τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», τιμώντας την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν στις 11 Φεβρουαρίου του 1948, διοργανώνει ένα αφιέρωμα στη μνήμη του πρωτοπόρου και ιδιοφυούς σκηνοθέτη που επηρέασε την κινηματογραφική αισθητική μεγάλων σκηνοθετών όπως των Όρσον Γουέλς, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Φράνσις Φορντ Κόπολα.


Το τριήμερο αφιέρωμα θα ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκειά του θα προβληθούν τέσσερις αριστουργηματικές ταινίες του μεγαλοφυούς σκηνοθέτη: «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης» και «Γενική Γραμμή».


Θα πραγματοποιηθεί επίσης και μια προβολή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη και πολυοργανίστα Τηλέμαχο Μούσα (θέρεμιν, μουσικό πριόνι, κιθάρα) και τον διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα, Δημήτρη Βασιλάκη.


Ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν ήταν Σοβιετικός σκηνοθέτης και ένας από τους πρωτοπόρους του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το έργο του επηρέασε σημαντικά τόσο τους πρώτους σκηνοθέτες ταινιών όσο και μεγάλους σύγχρονους σκηνοθέτες.


Πρωτοπόρος στη χρήση του μοντάζ, επινόησε το «μοντάζ-ατραξιόν» βασισμένος στην αρχή της διαλεκτικής ότι «το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους τμημάτων» και συνδέοντας φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους πλάνα πέτυχε ένα αποτέλεσμα που ξεπερνούσε κατά πολύ τη δύναμη του κάθε πλάνου ξεχωριστά.

 

Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν από τον κινηματογράφο Αλκυονίς
Aπεργία


Η «Απεργία» ήταν η πρώτη ταινία του Αϊζενστάιν –γυρίστηκε το 1924 και θέμα της ήταν μια απεργία που κατέπνιξαν ανελέητα οι εργοδότες. Έναν χρόνο αργότερα σκηνοθετεί το αριστούργημά του, το «Θωρηκτό Ποτέμκιν», που εξιστορούσε την ανταρσία των ναυτών του θωρηκτού, που αρνήθηκαν να φάνε το σκουλικιασμένο κρέας του συσσιτίου. Με αυτήν την ταινία, που γυρίστηκε στην Οδησσό μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο Αϊζενστάιν μπήκε στο πάνθεον των σημαντικότερων σκηνοθετών στην ιστορία του κινηματογράφου.


Ο «Οκτώβρης» (1928) βασίστηκε στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» και γυρίστηκε για τον εορτασμό της επετείου των 10 χρόνων της επανάστασης. Κατά τη διάρκεια του μοντάζ ο Τρότσκι εξορίζεται και ο Στάλιν πιέζει τον σκηνοθέτη να αφαιρέσει όλες τις σκηνές όπου εμφανιζόταν ο πρώην Κομισσάριος.


Η «Γενική Γραμμή» (1929), η πιο λυρική από τις ταινίες του και αυτή με τους πιο απλούς παραλληλισμούς, περιγράφει τις αλλαγές που έφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση στη ζωή των αγροτών.

 

Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν από τον κινηματογράφο Αλκυονίς
Θωρηκτό Ποτέμκιν


Info:

«70 χρόνια από τον θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν»

Αφιέρωμα 11 - 14 Φεβρουαρίου 2018

ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema

Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας. Τηλέφωνο: 210 8220008

 

Πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου

14:00 «Γενική Γραμμή»

16:00 «Οκτώβρης»

20:00 «Θωρηκτό Ποτέμκιν» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους διεθνούς φήμης μουσικούς, Τηλέμαχο Μούσα και Δημήτρη Βασιλάκη  Είσοδος: 5 ευρώ (3 ευρώ για ανέργους)


Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

14:00 «Απεργία»

16:00 «Θωρηκτό Ποτέμκιν»

 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου

14:00 «Οκτώβρης»

16:00 «Γενική Γραμμή»

 

Είσοδος για κάθε ταινία: 2 ευρώ