Είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες και πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς και έχει ήδη βρει μια θέση δίπλα σε σπουδαίες δημιουργίες του queer cinema των τελευταίων ετών, όπως το «Brokeback Mountain», το «Carol» και το «Moonlight». Έπειτα από πληθώρα φεστιβαλικών συμμετοχών (Σάντανς, Βερολίνο, Τορόντο), συνοδευόμενων από διθυράμβους, το «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» (Call me by your name) του Ιταλού Λούκα Γκουαντανίνο («Είμαι ο Έρωτας», «A Bigger Splash») θα κάνει την πρεμιέρα του στην Ελλάδα, μαγεύοντας και το ελληνικό κοινό, ως μία από τις ταινίες-events του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, συμμετέχοντας στο τμήμα «Festival Darlings / Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ».

 

Σε μια γραφική τοποθεσία της ιταλικής επαρχίας του 1983, κατακαλόκαιρο, το φιλμ παρακολουθεί τη σεξουαλική αφύπνιση ενός ανήσυχου 17χρονου. Γόνος δύο ακαδημαϊκών, o Έλιο νιώθει τον αισθηματικό κόσμο του να συγκλονίζεται όχι από τις ερωτικές του συνευρέσεις μ' ένα ντόπιο κορίτσι αλλά από έναν Αμερικανό, εφτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει τις έρευνες του καθηγητή πατέρα του στον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό. Η σεναριακή συνεργασία ανάμεσα στον Γκουαντανίνο και τον Τζέιμς Άιβορι, τον παλαίμαχο δημιουργό του «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας», είναι ένα μικρό αριστούργημα πάνω στα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνουν οι πρώτοι έρωτες, τα σφοδρά παρθενικά χτυποκάρδια και τα μυστηριώδη καλέσματα της καρδιάς και του κορμιού. Instant classic, με τη δύναμη να αγγίξει πολλούς και διαφορετικούς θεατές, το πανέμορφο φιλμ δεν αξίζει να περιγράφεται, αλλά να βιώνεται. 

 

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είχε γράψει με αφορμή την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του φιλμ στην πρόσφατη Berlinale: «Ο Γκουαντανίνο διασκεύασε την ομώνυμη νουβέλα που είναι το πληρέστερο γκέι ρομάντσο με οικουμενικές προεκτάσεις από την εποχή του θεματικά συγγενούς "Maurice" του Τζέιμς Άιβορι. Ο Άιβορι είναι παραγωγός, συν-σεναριογράφος και, στα 88 του χρόνια, ο νονός αυτού του πρότζεκτ που γυρίστηκε στη Βόρεια Ιταλία και αφορά τη σχέση ενός 24χρονου Αμερικανού σπουδαστή και ενός 17χρονου Γαλλο-αμερικανού το 1983.

 

Το κοντράστ μεταξύ της μεταφοράς του μυθιστορήματος του Φόρστερ από τον Άιβορι και της μελαγχολίας για το τέλος των '70s από τον Αντρέ Ασιμάν είναι έκδηλο, σαρκικά και ψυχικά. Ξεπερνώντας τον περιορισμό της κλασικής βρετανικής διαστρωμάτωσης με το εβραϊκό πνεύμα ενός ήρεμου κοσμοπολιτισμού, το "Call me by your name" βουτάει στις αισθήσεις ενός απόλυτου καλοκαιρινού έρωτα, έχοντας πίστη στη χημεία του Άρμι Χάμερ με τον Τιμοτέ Σαλαμέ και στην αναμφισβήτητη δύναμη του στόρι.

 

Προσέξτε, εκτός από τη σκηνή με το βερίκοκο, τον 22χρονο Σαλαμέ, που έχουμε δει στο "Homeland" και το "Interstellar". Είναι λαμπερός, εύπλαστος, πολύτιμος. Μαζί με τον Τομ Χόλαντ, τα μεγάλα ταλέντα της γενιάς τους. Όσο για τον Γκουαντανίνο, τα περιττά κόλπα του "Είμαι ο Έρωτας" φαίνεται πως αποτελούν, ευτυχώς, παρελθόν».

 

 

 

Νύχτες Πρεμιέρας: Ο απόλυτος καλοκαιρινός έρωτας του «Call me by your name»

 

Info

Μετά την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ, η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις αρχές του 2018 από τη Feelgood.

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα και θα ξεκινήσει η προπώληση.

Περισσότερα στο επόμενο τεύχος της LiFO και καθημερινά στα aiff.gr και lifo.gr.

Οδηγός Σινεμά