55 χρόνια μετά το "Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια" έτοιμη η συνέχειά του

Η Χάρπερ Λι είναι 88 ετών και εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο της

LIFOTEAM 3.2.2015 | 20:53

 

..Και την άκουσα να λέει πως είναι καιρός να τους δώσει(στους νέγρους) κάποιος ένα καλό μάθημα, ότι έχουν παραπάρει τα μυαλά τους αέρα, και σε λιγάκι θ΄αρχίσουν να νομίζουν ότι μπορούν να μας παντρεύονται κιόλας. Τζεμ, πως γίνεται να μισούν τον Χίτλερ και από την άλλη να ΄ναι τόσο κακοί με τους δικούς μας ανθρώπους, εδώ, στον ίδιο μας τον τόπο;..."

 

55 χρόνια μετά το "Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια" έτοιμη η συνέχειά του

 

Το 1960 εκδίδεται το πρώτο μυθιστόρημα της Χάρπερ Λι  “Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια (To Kill a Mockingbird)”. Η Σκάουτ, η ηρωίδα της, περιγράφει ως παιδί τον κόσμο, σε ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της αμερικάνικης λογοτεχνίας. Με όλο τον παραλογισμό, τη βία και το ρατσισμό στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του 1930.

 

Το βιβλίο μας μεταφέρει στο Μέικομπ της Αλαμπάμα στα 1935, όπου ο δικηγόρος Άττικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός νέγρου που κατηγορείται για βιασμό λευκής γυναίκας. Η εξιστόρηση γίνεται από την κόρη του δικηγόρου, την Σκάουτ, που τότε ήταν έξι χρόνων, όπου και μαζί με τον λίγο μεγαλύτερο αδερφό της, τον Τζεμ, μαθαίνουμε μέσα από την ζωή τους, την ζωή του αμερικάνικου νότου της δεκαετίας του ΄30. Το μυθιστόρημα βασίζεται σε αληθινά γεγονότα της γενέτειράς της, της Αλαμπάμα και εκδόθηκε σε μια εποχή κατά την οποία δεν είχαν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα των μαύρων.

 

Πριν από αυτό το μυθιστόρημα η Λι είχε γράψει, στα μέσα της δεκαετίας του 50 ένα άλλο μυθιστόρημα το  Go Set a Watchman. Η Σκάουτ είναι είκοσι χρόνια μεγαλύτερη και ως ενήλικη  «επισκέπτεται τον πατέρα της στο Μέικομπ της Αλαμπάμα, αλλά «αναγκάζεται να ασχοληθεί με θέματα προσωπικά και πολιτικά, καθώς προσπαθεί να καταλάβει τη στάση του πατέρα της απέναντι στην κοινωνία και τα αισθήματά της για το μέρος όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια».

 

Πενήντα πέντε χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος, κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο της. Το μυθιστόρημα είναι έκτασης 300 σελίδων και θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι αρχικά σε δύο εκατομμύρια αντίτυπα. 

 

Η Χάρπερ Λι είναι σήμερα 88 ετών. Νόμιζε ότι εκείνο το πρώτο μυθιστόρημα είχε χαθεί και έμεινε έκπληκτη όταν της ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε.

 

55 χρόνια μετά το "Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια" έτοιμη η συνέχειά του
O Γκρέγκορι Πεκ στην ταινία "To Kill a Mockingbird".

 

Το βιβλίο κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ και έγινε ταινία το 1962 με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ και τίτλο Σκιές και Σιωπή.

 

Ενώ συνήθως οι συγγραφείς βγάζουν βιβλίο κάθε τρία χρόνια η Λι δημοσίευσε μόνο αυτό το απόλυτο όπως το χαρακτηρίζουν μπεστ σέλερ σε όλη της τη ζωή. Μετά «η πένα της πάγωσε». Αρνείται ευγενικά από το 1964 να μιλήσει σε δημοσιογράφους. όμως δέχτηκε να συνεργαστεί με μια βιογράφο για να αφηγηθεί τη ζωή της. Η Λι προέρχεται από την πλούσια λογοτεχνική δεξαμενή του Αμερικάνικου Νότου και τους συγγραφείς του όπως ο Φώκνερ, ο Τένεσι Ουίλιαμς, ο Κάρσον Μακ Κάλλερς.

 

Κάποιος κυνικός θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η Λι  με ένα μυθιστόρημα που εξακολουθεί να πωλεί  εκατομμύρια αντίτυπα κάθε χρόνο,  και για πάνω από μισό αιώνα μετά τη δημοσίευσή του, μπορεί να μην έχει ανάγκη να γράψει ένα επόμενο. Όμως πάντα η οικειοθελής αποχώρηση από την περιπέτεια της γραφής θα αποτελεί ένα μυστήριο, κάτι σπάνιο και θα προσδίδει μυστήριο και στην ίδια την προσωπικότητα του συγγραφέα.