Νέα βιογραφία του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, μια νέα βιογραφία με τίτλο "The Private War of JD Salinger" υπόσχεται πολλά νέα στοιχεία και ντοκουμέντα

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 22.8.2013 | 11:23

 

Εμβληματική προσωπικότητα της αμερικανικής λογοτεχνίας ο συγγραφέας του βιβλίου "Ο Φύλακας στη Σίκαλη" παρέμενε για δεκαετίες ο πιο ακριβοθώρητος και μυστηριώδης συγγραφέας της λογοτεχνικής κοινότητας. Ερημίτης, απόμακρος άνθρωπος απεχθανόταν την δημοσιότητα και την οποιαδήποτε σχέση με τους αναγνώστες του. Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 δήλωσε αποφασισμένος να μην ξαναγράψει ποτέ. Τήρησε την απειλή του ως το τέλος.

 

 

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του, μια νέα βιογραφία με τίτλο "The Private War of JD Salinger" υπόσχεται πολλά νέα στοιχεία και ντοκουμέντα από τη ζωή και τον τρόπο που έγραφε. Αλλά καθώς ο συγγραφέας ήταν απολύτως φυλακισμένος στην μοναξιά του ποιος μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά κατάφεραν να τρυπώσουν στην ζωή του;

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου που η βιογραφία κυκλοφορεί (την ίδια μέρα βγαίνει κι ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο συγγραφέας του βιβλίου) θα διαπιστώσουμε αν ο συγγραφέας της Σέιν Σαλέρνο όντως έχει σημαντικές αποκαλύψεις στις 704 σελίδες του βιβλίου του.

 

 

Ο φυγόκοσμος Σάλιντζερ, που αρνήθηκε επανειλημμένα και πεισματικά να συναινέσει σε μια κινηματογραφική μεταφορά του «Φύλακα» (έχει κλείσει την πόρτα σε διάφορους: από τον Ελία Καζάν ως τον Στίβεν Σπίλμπεργκ), φυσικά δεν έχει μιλήσει στον Σέιν Σαλέρνο.

Ωστοσο, η μελέτη που έκανε ο βιογράφος ήταν πολυετής, ενώ, πραγματοποίησε σχεδόν 200 συνεντεύξεις με συναδέρφους του Σάλιντζερ στο στρατό, μέλη της οικογένειας του, στενούς του φίλους, συμμαθητές, γείτονες, δημοσιογράφους, εκδότες, συναδέλφους του στο New Yorker ακόμα και με ανθρώπους με τους οποίους ο συγγραφέας είχε μυστικές επαφές και η οικογένειά του δεν γνώριζε τίποτα.

 

 

 

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σάλιντζερ υπηρέτησε στο αμερικαικό πεζικό και μάλιστα πήρε μέρος στη μάχη των Αρδεννών αλλά και στην απόβαση στη Νορμανδία. Οι αναμνήσεις του από την εμπειρία του στρατού τον στοίχειωναν ως το τέλος. Κάποιες από αυτές τις κατέγραψε στα «Εννέα διηγήματα».

Στη βιογραφία γίνεται εκτενής αναφορά σε αυτήν την περίοδο καθώς μεταξύ των ντοκουμέντων που παραθέτει ο συγγραφέας είναι και οι επιστολές που αντάλλαξε με τέσσερις στρατιώτες που υπηρέτησαν μαζί και παρέμειναν φίλοι.

"Ο Σάλιντζερ θεωρούσε ότι ο πόλεμος θα ήταν μια ρομαντική εμπειρία που όλοι οι συγγραφείς έχουν ανάγκη. Ωστόσο, φαίνεται πως η ζωή εκεί είχε μια βαθιά επίδραση και άλλαξε τον τρόπο που έγραφε," δήλωσε ο Σαλέρνο.

 

*****