A Book Affair: Συναρπαστικά πρόσωπα από των χώρο των εκδόσεων στην προσωρινή «βιβλιοθήκη» του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Radio Athènes

Η διοργάνωση φέρνει και φέτος μίνι εκθέσεις, συζητήσεις και περφόρμανς για όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη και το βιβλίο

The LiFO team, 5.9.2018 | 11:44

Το πρότζεκτ του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Radio Athènes που επικεντρώνεται στις εκδόσεις συνεχίζει τις εκδηλώσεις του και αυτή τη σεζόν με lecture-performances, εικαστικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και ζωντανές μουσικές περφόρμανς.

 

Η δεύτερη ενότητα του «A Book Affair», το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο και εντάσσεται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται έως τον Νοέμβριο του 2018 λειτουργώντας σαν μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή σε όλους ενδιαφέρονται για το βιβλίο και την τέχνη.  

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performances, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων.

 

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου με ένα αφιέρωμα στον Karl Wirsum, μέλος της περίφημης ομάδας «The Hair Who» που καθόρισε την καλλιτεχνική σκηνή του Σικάγο στα ‘70s.

 

Μέσα στους επόμενους μήνες το «A Book Affair» θα φιλοξενήσει τον Jacques Testard, ιδρυτή και συντάκτη των φιλόδοξων εκδόσεων Fitzcarraldo σε συζήτηση με τον συγγραφέα του μυθιστορήματος Arkady, Patrick Langley καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πρόσωπα από τον χώρο τον εκδόσεων.

 

A Book Affair: Συναρπαστικά πρόσωπα από των χώρο των εκδόσεων στην προσωρινή «βιβλιοθήκη» του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Radio Athènes
Ευγενική παραχώρηση, BILL magazine, Radio Athènes, Goethe Institut

 

Οι εκδηλώσεις για το φθινόπωρο-χειμώνα 2018

Karl Wirsum

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου (Radio Athènes)

19:30

Αφίσες, βιβλία και ταινίες του καλλιτέχνη που ανήκε στην ομάδα «Hairy Who» και στο καλλιτεχνικό ρεύμα που έγινε γνωστό ως Chicago Imagists τη δεκαετία του 1970.

 

Bill: Julie Peeters, Rosalind Nashashibi, Elena Narbutaite

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου (Radio Athènes και μπαρ)

19:30

Το Bill, ένα ετήσιο περιοδικό φωτογραφικών ιστοριών, το οποίο επιμελείται και σχεδιάζει η Julie Peeters, θα παρουσιαστεί στο Radio Athènes από την Julie μαζί με τις καλλιτέχνιδες και συνεργάτιδες του πρώτου τεύχους: Rosalind Nashashibi και Elena Narbutaitė.

 

Μετά από την 20λεπτη εισαγωγή στο Radio Athènes το βράδυ με το BILL Ju Ju Banana Ash θα συνεχιστεί στο μπαρ.

 

Lenio Kakle

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου (Radio Athènes)

19:30

Η Lenio Kaklea είναι καλλιτέχνιδα και περφόρμερ, αναπτύσσει χορογραφικά και επιμελητικά πρότζεκτ που διερευνούν τις διασταυρώσεις του χορού, της έρευνας και της κριτικής θεωρίας. Ετοιμάζει ένα νέο κομμάτι ανταποκρινόμενη στο A Book Affair και στο περιβάλλον που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Etienne Descloux.

 

Polypen & Next Spring: Sabeth Buchmann, Kerstin Stakemeier, Laura Preston

Τετάρτη 31η Οκτωβρίου (ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα)

19:00

Η Sabeth Buchmann είναι θεωρητικός και συγγραφέας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεωρίας της Τέχνης και Πολιτιστικών Σπουδών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στη Βιέννη.

 

Κείμενά της δημοσιεύονται τακτικά στο Artforum και στο Texte zur Kunst και είναι συν-εκδότρια του οίκου Polypen. Θα συζητήσει με τη συγγραφέα και κριτικό Kerstin Stakemeier σχετικά με το νέο βιβλίο της Deformed Formalism: Processes of Antimodal Defined Formalisms: Processes of Antimodern Aesthetics.

 

Η Laura Preston, συγγραφέας και συντάκτρια του Next Spring, παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του περιοδικού Athens, June 18 που επικεντρώνεται στο έργο της καλλιτέχνιδος Marianna Christofides με έδρα το Βερολίνο, με κείμενα της Έλενας Πάρπα.

 

Εκδόσεις Fitzcarraldo: Jacques Testard & Patrick Langley

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου  (ο χώρος θα καθοριστεί σύντομα)

19:00

Ο Jacques Testard, ιδρυτής και συντάκτης των εκδόσεων Fitzcarraldo σε συζήτηση με τον συγγραφέα Patrick Langley γύρω από το μυθιστόρημά του Arkady.

 

Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα μετά το Brexit, το Arkady διαδραματίζεται σε μια ανώνυμη πόλη που είναι και δεν είναι το Λονδίνο, με έντονη την ατμόσφαιρα των ταραχών του 2011 και την καταστροφική αύρα των ημερών μετά τη φωτιά του Grenfell.

 

Ο Fitzcarraldo Editions είναι ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος, που ειδικεύεται στα σύγχρονα μυθιστορήματα και τα μακρά δοκίμια. Ιδρύθηκε το 2014, επικεντρώνεται σε φιλόδοξη και καινοτόμο γραφή με φαντασία, τόσο σε μετάφραση όσο και στην αγγλική γλώσσα.

 

Η σειρά σχεδιάστηκε από τον Ray O'Meara, με τα κλασσικά French flaps, χρησιμοποιώντας μια ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά serif (που ονομάζεται Fitzcarraldo). Οι εκδόσεις Fitzcarraldo εκδίδουν, μεταξύ άλλων συγγραφέων, τη βραβευμένη με το Νόμπελ λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και την  Όλγα Τόκαρτσουκ βραβευμένη με το Man Booker International Prize 2018.

 

Actopolis -ΠΑΤ- Omblos: Μία performative έκδοση

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου (Radio Athènes)

19:00

Παρουσίαση του "Actopolis Art Book" μέσω των εκδόσεων Omblos (Γιάννης Παπαδόπουλος) από την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών, σε συζήτηση με τη Βρετανή θεωρητικό Angela McRobbie.

 

Αλίκη Παναγιωτοπούλου

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου (Radio Athènes)

19:30

Η καλλιτέχνιδα Αλίκη Παναγιωτοπούλου παρουσιάζει μια νέα σειρά φωτογραφικών κολάζ, εμπνευσμένη από αρχαιολογικούς χώρους στη Νάξο μαζί με ένα βιβλίο με νέα ποιήματα και σημειώσεις σε υπάρχοντα κείμενα και δημοσιεύσεις.

 

Merve Verlag

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου (Βιβλιοθήκη Goethe-Institut)

19:00

Ο Γερμανικός εκδοτικός οίκος, που ιδρύθηκε το 1970, εισήγαγε στο γερμανικό κοινό πληθώρα διεθνών δημιουργών και στοχαστών με τίτλους αισθητικής, πολιτικής, φιλοσοφίας, τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής, κινηματογράφου και αρχιτεκτονικής.

 

Από τον Mallarmé, τον Kippenberger, τον Foucault έως την Alenka Zupancic και τον Ryan Trecartin, για να αναφέρουμε μόνο ένα μικρό μέρος των συγγραφέων που έχουν δημοσιεύσει, ο Merve παρουσιάζει πρωτοποριακά κείμενα στον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τους.

 

Ο εκδότης Tom Lamberty συνοδεύεται από μια ομάδα αγαπημένων φίλων που ζουν στην Αθήνα για να μιλήσουν για το τι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τις επιλογές του.

 

Sternberg Press

Παρουσίαση του καταλόγου Eileen Quinlan / Wols και πάρτι για το τέλος του έτους (ημερομηνία και χώρος θα καθοριστούν σύντομα).

 

Info

11 Σεπτεμβρίου – 21 Νοεμβρίου 2018

Χώροι: Radio Athènes (Πετράκη 15), Goethe-Institut (Ομήρου 14-16), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Βιβλίου