Πώς ο Θερβάντες έγινε με τον «Δον Κιχώτη» του ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας στην ιστορία

Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά μια μελέτη για τον Ισπανό συγγραφέα και το «μπεστ σέλερ» του που όρισε τη σύγχρονη μυθοπλασία

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Μιγέλ ντε Θερβάντες και τον Δον Κιχώτη του, το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε ορίζοντας τη σύγχρονη μυθοπλασία, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Πέτρου Γεωργίου.

 

Η μελέτη «Μιγέλ ντε Θερβάντες: Ο πρώτος συγγραφέας του σύγχρονου κόσμου» του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, William Egginton, «συνιστά έναν φόρο τιµής αντάξιο του αθάνατου επιτεύγµατος που δηµιούργησε ο Θερβάντες µε εφαλτήριο τα βάσανα µιας ολόκληρης ζωής και τη σοφία που κατάκτησε παλεύοντας µε τα σκληρά χτυπήµατα της µοίρας», σύμφωνα με τον Αμερικανό κριτικό λογοτεχνίας Harold Bloom.

 

«Στις αρχές του δέκατου έβδοµου αιώνα ένας σακάτης, γκριζοµάλλης, σχεδόν φαφούτης βετεράνος των πολέµων της Ισπανίας ενάντια στην Οθωµανική Αυτοκρατορία εξέδωσε ένα βιβλίο. Πρόκειται για την ιστορία ενός φτωχού ευγενή που του έχει σαλέψει από τα πάµπολλα ιπποτικά µυθιστορήµατα που έχει διαβάσει, ο οποίος, ζώντας µέσα στην αυταπάτη ότι είναι περιπλανώµενος ιππότης, µπλέκεται σε κωµικές περιπέτειες.

 

Το βιβλίο αυτό, ο ∆ον Κιχώτης, πούλησε έκτοτε περισσότερα αντίτυπα από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο εκτός από την Αγία Γραφή κι έκανε τον συγγραφέα του, τον Μιγέλ ντε Θερβάντες, τον πιο πολυδιαβασµένο συγγραφέα στην ιστορία. Όµως ο Θερβάντες δεν έγραψε απλώς ένα «µπεστ σέλερ». Επινόησε έναν τρόπο λογοτεχνικής γραφής.

 

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζει πώς ο Θερβάντες έφτασε να δηµιουργήσει τη µυθοπλασία όπως τη γνωρίζουµε σήµερα και πώς το δηµιούργηµά του άλλαξε τον κόσµο», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

 

«Πράγµατι ο Θερβάντες εφεύρε τη σύγχρονη µυθοπλασία; Ο Egginton υποστηρίζει µε πειστικά επιχειρήµατα ότι ο ∆ον Κιχώτης µεταµόρφωσε τον τρόπο µε τον οποίο διαβάζουµε, γράφουµε και σκεφτόµαστε, προκαλώντας ανά τους αιώνες τον θαυµασµό ανθρώπων τόσο διαφορετικών µεταξύ τους όσο ο Ντεκάρτ, ο Χιουµ, ο Μαρξ, ο Μπόρχες και ο Γκράχαµ Γκριν.

 

Ο Egginton παρουσιάζει τον Θερβάντες ως έναν άνθρωπο του οποίου η θυελλώδης, γεµάτη εµπόδια ζωή αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο τον ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσµιου βεληνεκούς και διαχρονικού δηµιουργήµατός του, του αχώριστου διδύµου ∆ον Κιχώτη και Σάντσο Πάντσα, που µε τη φιλία τους ανατρέπουν τις συµβάσεις της σκληρότητας των πικαρικών µυθιστορηµάτων του δέκατου έκτου αιώνα, για να πανηγυρίσουν τη δύναµη της προσωπικής αλήθειας. Το βιβλίο του Egginton είναι, όπως ο ∆ον Κιχώτης, η εµπνευσµένη αφήγηση µιας µεγάλης περιπέτειας», γράφει η Ingrid D. Rowland.

 

Info:

William Egginton, «Μιγέλ ντε Θερβάντες: Ο πρώτος συγγραφέας του σύγχρονου κόσμου»

Εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου

Οδηγός Βιβλίου