Το «Ένα πεντιγκρί», που ο Πατρίκ Μοντιανό έγραψε το 2004, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση της Ελένης Τζιάφα. Ο νομπελίστας συγγραφέας, στο καλύτερο ίσως βιβλίο του, αφηγείται τα είκοσι πρώτα χρόνια της ζωής του στο μεταπολεμικό Παρίσι, δίνοντας στον αναγνώστη ένα κλειδί για το σύνολο του έργου του.

 

Η «L’Humanité» έγραψε για το βιβλίο: «Το “Ένα πεντιγκρί” δεν είναι μαρτυρία, αλλά λογοτεχνικό έργο. Ο συγγραφέας γράφει με ύφος ψυχρό, αποστασιοποιημένο, αν και η οδύνη είναι πάντοτε παρούσα. “Δεν είμαι πλασμένος για να γράφω με μεταφορές”, λέει ο συγγραφέας.

 

Μας θυμίζει τον Σταντάλ και την αγάπη του για το ξηρό ύφος του Αστικού Κώδικα. Ο Μοντιανό αντιμετωπίζει τον εαυτό του σαν παρατημένο σκύλο που αναζητά ένα πεντιγκρί· και η μόνη του οικογένεια είναι εκείνη των λέξεων. Η ύπαρξη του Μοντιανό ταυτίζεται με τη συγγραφική του ταυτότητα».

 

Ο Patrick Modiano, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, είναι ο δέκατος πέμπτος Γάλλος που τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο. Αναγγέλλοντας τη βράβευσή του, η Σουηδική Ακαδημία αναφέρθηκε στην «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ο συγγραφέας ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».

 

Γεννήθηκε το 1945 σε προάστιο του Παρισιού. Από την πλευρά του πατέρα του, ο οποίος ήταν γόνος γνωστής θεσσαλονικιώτικης οικογένειας, έχει εβραϊκή καταγωγή, ενώ από την πλευρά της μητέρας του έχει βελγικές ρίζες. Σπούδασε στο Lycée Henri-IV στο Παρίσι, όπου δίδασκε ο Ρεϊμόν Κενώ, ένας συγγραφέας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του.

 

Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το γράψιμο από το 1967. Έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας Paul Morand για το σύνολο του έργου του το 2000.

 

Από τις εκδόσεις Πόλις ετοιμάζονται τα βιβλία του: «Souvenirs dormants» και «Nos débuts dans la vie».

 

Το «Ένα πεντιγκρί», που ο Πατρίκ Μοντιανό έγραψε το 2004, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση της Ελένης Τζιάφα.
Το «Ένα πεντιγκρί», που ο Πατρίκ Μοντιανό έγραψε το 2004, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση της Ελένης Τζιάφα.

 

Info:

Πατρίκ Μοντιανό, «Ένα πεντιγκρί»

Εκδόσεις Πόλις

Μετάφραση: Ελένη Τζιάφα