Ο πολυβραβευμένος ποιητής Γιαν Βάγκνερ έρχεται στην Αθήνα

Ο Βάγκνερ τιμήθηκε πέρυσι με το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γερμανίας, το Βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ

The LiFO team, 16.3.2018 | 15:04

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του Δήμου Αθηναίων το Goethe-Institut Athen θα φιλοξενήσει τον βραβευμένο Γερμανό ποιητή Γιαν Βάγκνερ στις 23 Μαρτίου στις 19:30.

 

Κάτοχος των μεγαλύτερων λογοτεχνικών διακρίσεων της γλώσσας του ο Βάγκνερ είναι στα 45 του μόλις χρόνια ο πιο πολυσυζητημένος και πολυδιαβασμένος Γερμανός ποιητής του καιρού μας. Τιμήθηκε μάλιστα πέρυσι με το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γερμανίας, το Βραβείο Georg Büchner (Γκέοργκ Μπύχνερ).

 

Η πρώτη του αυτή παρουσίαση του Γιαν Βάγκνερ στην Ελλάδα συνοδεύεται και από μια δίγλωσση ανθολογία ποιημάτων του που θα κυκλοφορήσει στις 22 Μαρτίου από τις Εκδόσεις «Κίχλη». Η απόδοση των ποιημάτων στην ελληνική γλώσσα, τα σχόλια και το επίμετρο της έκδοσης είναι του ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουτσουρέλη, ο οποίος θα παρουσιάσει τον Γιαν Βάγκνερ στην εκδήλωση και θα συνομιλήσει μαζί του.

 

Τα βιβλία του Γιαν Βάγκνερ θα διατίθενται από τις 19 Μαρτίου και στους χώρους του Ινστιτούτου. Ο Γιαν Βάγκνερ θα τα υπογράψει μετά την εκδήλωση.

 

Ο ποιητής γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1971 και ζει από το 1995 στο Βερολίνο. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει συλλογές ποιημάτων, δοκίμια και κριτικές, ανθολογίες και μεταφράσεις σύγχρονης αγγλόφωνης ποίησης.

 

Το 2001 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Δοκιμή ουρανότρησης (Probebohrung im Himmel). Ακολούθησαν: Το σπουργίτι του Γκέρικε (Guerickes Sperling, 2004), Δεκαοχτώ πίτες (Achtzehn Pasteten, 2007), Αυστραλία (Australien, 2010), Όσοι μισούν τις γλαύκες μες στις σάλες (Die Eulenhasser in den Hallenhäusern, 2012), Παραλλαγές σε νεροβάρελο (Regentonnenvariationen, 2014), και μια ανθολογία από το έργο του υπό τον τίτλο Αυτοπροσωπογραφία με σμάρι μελισσών (Selbstporträt mit Bienenschwarm. Ausgewählte Gedichte, 2016).

 

Παράλληλα με το ποιητικό του έργο έχουν εκδοθεί και δυο τόμοι με τα δοκίμιά του: Το σανδάλι του προφήτη (Die Sandale des Propheten, 2011) και O περίκλειστος χώρος (Der verschlossene Raum, 2017).

 

Τιμήθηκε με τις σημαντικότερες λογοτεχνικές διακρίσεις της γλώσσας του, μεταξύ άλλων με τα Βραβεία Wilhelm-Lehmann-Preis 2009, Friedrich-Hölderlin-Preis 2011, Kranichsteiner Literaturpreis 2011, και το Βραβείο της έκθεσης βιβλίου της Λειψίας το 2015 (για τη συλλογή του Παραλλαγές σε νεροβάρελο), το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε ποιητή και όχι σε μυθιστοριογράφο. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 30 σχεδόν γλώσσες.

 

Info

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661000

Ώρα: 19:30

Είσοδος ελεύθερη

Σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση

Οδηγός Βιβλίου