Τρία συναρπαστικά βιβλία από τις Εκδόσεις Mamaya

Οι ιστορίες πίσω από τους τίτλους

LIFOTEAM 17.10.2016 | 14:42

 

Τρία συναρπαστικά βιβλία από τις Εκδόσεις Mamaya

Η Μamaya μπορεί να αυτοσυστήνεται ως μία καινούργια μικρή εκδοτική εταιρία, ωστόσο ψάχνοντας στους τίτλους της μπορείς να βρεις μεγάλο ενδιαφέρον και πολλούς σύγχρονους νέους συγγραφείς που έχουν να προσφέρουν στην ελληνική λογοτεχνία. Ξεχωρίσαμε 3 από τα βιβλία των εκδόσεων και τα παρουσιάζουμε:

 

 

1.

Έρως

Δεκαεπτά ερωτικές ιστορίες από τη παγκόσμια μυθολογία ξαναζωντανεύουν σε ένα βιβλίο
Δύο Κινέζοι, ένα τζιτζίκι, ο Σαίξπηρ, ο Υάκυνθος και πολλοί άλλοι σμίγουν μαζί

 

Τρία συναρπαστικά βιβλία από τις Εκδόσεις Mamaya

 

Τι μπορεί να γίνει όταν κάποια ερωτικά, αισθησιακά, παθιασμένα κείμενα ενώνονται με πρωτότυπα, ιδιαίτερα, εντυπωσιακά εικαστικά; Μία μοναδική έκρηξη των αισθήσεων μέσα από της σελίδες ενός βιβλίου.

 

Πόσοι γνωρίζουν πως ο Υάκινθος πριν να γίνει ευωδιαστό λουλούδι ήταν ένας πανέμορφος νέος που προκάλεσε την ερωτική αντιζηλία δύο πανίσχυρων θεών;

 

Πώς το τζιτζίκι προτού μεταμορφωθεί στον τροβαδούρο του καλοκαιριού ήταν ένας νέος που έζησε τον απόλυτο έρωτα με τη θεά Ηώ;

 

Πώς στις πάνω στον ουρανό ανάμεσα στα άστρα βρίσκονται οι δυο Κινέζοι εραστές του Γαλαξία;

 

Και πώς ο Σαίξπηρ εμπνεύστηκε τον υπέρτατο ύμνο στον έρωτα, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, από δύο παθιασμένους νέους στη Βαβυλώνα;

 

Αυτές και πολλές άλλες συναρπαστικές ερωτικές ιστορίες θα συναντήσει κανείς μέσα στο βιβλίο Έρως της Χριστίνας Μανιά, με εξαιρετικά εικαστικά που προσφέρουν μοναδική τέρψη στο μάτι,  της Μαρίας Καλιαμπέτσου.

 

Τρία συναρπαστικά βιβλία από τις Εκδόσεις Mamaya
Οι Φαίη Κοκκινοπούλου, Ιωάννα Χαλιαμπάλια, Χριστίνα Μανία, Κώστας Αρζόγλου και Χρήστος Χωμενίδης, από τη παρουσίαση του βιβλίου τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

 

 

Τι είναι το  Έρως

Πρόκειται για δεκαεπτά μοναδικές ιστορίες αγάπης, που άφησαν έντονα το αποτύπωμά τους στις παγκόσμιες μυθολογίες.
Από τη Φρυγία στην Κίνα, από την Ινδία στην Κορνουάλη κι από τους Μαορί στους Ινδιάνους της Καλιφόρνιας ο έρωτας είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής σε αυτό το διαφορετικό και πρωτότυπο βιβλίο.


Ο Τριστάνος, ο Πύραμος, ο Κίντου, ο Υάκινθος, η Άρτεμη, ο Πυγμαλίων και πολλοί άλλοι συναντούν το άλλο τους μισό: Την Ιζόλδη, τη Θίσβη, τη Νάμπι, τον Απόλλωνα, τη Δίκτυνα, τη Γαλάτεια.

 

Ιστορίες που ταξιδεύουν και μαγεύουν. Ιστορίες που όπως γράφει και ο Χρήστος Χωμενίδης στον πρόλογό του, ανεβάζουν τη θερμοκρασία, γίνονται αισθησιακές , ενίοτε και τολμηρές.

 

Γραμμένες σε μία ιδιαίτερη φόρμα που άλλοτε τείνει προς το ποίημα κι άλλοτε προσομοιάζει με διήγημα αυτές οι ιστορίες παντρεύονται αρμονικά με τα υψηλής αισθητικής , πρωτότυπα, σαγηνευτικά  εικαστικά που θα μπορούσαν να κοσμούν την πιο εστετ γκαλερί. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Ένα ξεχωριστό βιβλίο όπου κείμενα και εικόνες   ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε έναν ονειρικό χωροχρόνο, όπου παντοδύναμος οδηγός είναι ο έρωτας.

 

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον έρωτα, στα πολλαπλά του πρόσωπα αλλά και στην αδιαμφισβήτητη δύναμή του πάνω σε θεούς κι ανθρώπους.

 

Γιατί να το αποκτήσεις;

Το καλύτερο δώρο για τον ή την εκλεκτή της καρδιά σας αλλά και για όποιον θέλγεται από τη δύναμη του φτερωτού θεού.

Ένα βιβλίο από τους εραστές των αιώνων για τους αιώνια ερωτευμένους.

 

 

2.

Το παράξενο ταξίδι ενός απολεσθέντος αντικειμένου
Ένα ταξίδι που άρχισε από τα social media

 

Τρία συναρπαστικά βιβλία από τις Εκδόσεις Mamaya

 

Στην Ιταλία το αποκάλεσαν εκδοτικό φαινόμενο γιατί από την πρώτη στιγμή έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά χιλιάδων αναγνωστών.


Λίγο καιρό μετά από την κυκλοφορία του μυθιστορήματος Το παράξενο ταξίδι ενός απολεσθέντος αντικειμένου, εκατοντάδες άτομα, επηρεασμένα από το εξώφυλλό του, αλλά και από έναν διάλογο μέσα στο βιβλίο, εμφανίζονταν στo Facebook με μία χρωματιστή καρδιά στο πρόσωπό τους δηλώνοντας τι χρώμα αισθάνονταν πως ήταν εκείνο τον καιρό.

 

Κι αυτός γιατί ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαλβατόρε Μπαζίλε κατάφερε με το πρώτο του μυθιστόρημα να δημιουργήσει αυτή την παιχνιδιάρικη και τρυφερή διάθεση, αυτόν τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων στα social media.

 

Επιστρέφοντας  μια μέρα από το σχολείο, ο επτάχρονος Μικέλε βλέπει τη μητέρα του με μια βαλίτσα μπροστά της και το κόκκινο, μυστικό ημερολόγιό του στα χέρια της. Ετοιμάζεται να φύγει και ζητάει από τον γιο της να κρατήσει το ημερολόγιο με την υπόσχεση να του το επιστρέψει.

 

Έχουν περάσει είκοσι τρία χρόνια από τότε, κι ο Μικέλε ζει ακόμη στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου δουλεύει, με μοναδική συντροφιά τα απολεσθέντα αντικείμενα που βρίσκει καθημερινά στο τρένο. Στα μάτια του κατοικεί η απόλυτη θλίψη για τη μητέρα του που δεν επέστρεψε ποτέ. Η απώλεια τον έχει σημαδέψει και έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους. Ωστόσο τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν δεν πρόκειται ποτέ να τον προδώσουν, να τον εγκαταλείψουν. Είναι τα μόνα στα οποία έχει πίστη.

 

Ώσπου μια μέρα θα εισβάλει στη γκρίζα ζωή του το κόκκινο. Το κόκκινο ημερολόγιο θα βρεθεί ανάμεσα στα καθίσματα του τρένου. Το κόκκινο της ζωής και του έρωτα θα εμφανιστεί στο πρόσωπο της Έλενας. Μιας κοπέλας ξεχωριστής, ακτινοβόλας, ενθουσιώδους και απρόβλεπτης, που θα τον παρασύρει να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και θα γίνει το βάλσαμο στην πληγωμένη του καρδιά. Μαζί θα αναζητήσουν αλήθειες, θα βάλουν χρώμα στις μέρες τους και ο Μικέλε θα μάθει ξανά τι σημαίνει να αγαπάς.

 

Αν θα λέγαμε πως το Σινεμά ο Παράδεισος και το il Postino ξεχείλιζαν από τρυφερότητα και νοσταλγία στη μεγάλη οθόνη, Το παράξενο ταξίδι ενός απολεσθέντος αντικειμένου είναι κάτι ανάλογο σε βιβλίο.

 

Η ιστορία ενός νέου που έχει ξεχάσει τον κόσμο. Η ιστορία μιας νέας που έχει κλείσει μια « συμφωνία ευτυχίας», παρ’ όλο τον πόνο της.

 Δυο ψυχές που θα αντιμετωπίσουν τη ζωή χωρίς να παραδοθούν ποτέ πια. Μια αξέχαστη φωνή που σχεδιάζει ένα χαμόγελο στην καρδιά μας.

 

3.

Μπούκου

Ένα όνομα που θα συζητηθεί πολύ.

 

Τρία συναρπαστικά βιβλία από τις Εκδόσεις Mamaya

 

Πόσο δύσκολο είναι να περιγράψει κανείς το πιο σκληρό πρόσωπο της ελληνικής επαρχίας, της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, της νύχτας, του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και των ιδρυμάτων, με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο και ταυτόχρονα με ένα υποδόριο μαύρο χιούμορ;

 

Πολύ. Σχεδόν αδύνατον.

Κι όμως η Φαίη Κοκκινοπούλου στο πρώτο της μυθιστόρημα Μπούκου, καταφέρνει κάτι σχεδόν ακατόρθωτο. Ακροβατεί, με ξεχωριστή μαεστρία, ανάμεσα στις ωμές ρεαλιστικές περιγραφές και στον σαρκασμό, χωρίς να χάσει ούτε στιγμή την ισορροπία της, δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει.

 

Ο τίτλος από μόνος του, Μπούκου, ακούγεται σαν γροθιά. Σαν μια γροθιά στο στομάχι.

 

Εντούτοις Μπούκου είναι ένα όνομα. Είναι το επίθετο της οικογένειας που πρωταγωνιστεί. Μιας οικογένειας σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας. Ο πατέρας, παπάς άνθρωπος της εκκλησίας αλλά όχι του Θεού. Η μάνα, γυναίκα άβουλη κι αφελής. Κι επτά κόρες που θα έπρεπε να είναι γιοί.

 

Είναι ένα όνομα βαρύ, φορτωμένο με αμαρτίες και κρίματα που οδηγούν τον καθένα σε δρόμους διαφορετικούς.

 

Είναι ένα όνομα που σαν το κουτί της Πανδώρας περιέχει μέσα του όλα τα δεινά αλλά και την ελπίδα. Την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

 

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ότι τέσσερα από τα μέλη της οικογένειας Μπούκου, οι  βασικοί πρωταγωνιστές αφηγούνται- ο καθένας από τη δική του πλευρά- την ίδια συγκλονιστική ιστορία. Και είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον, ότι η Φαίη Κοκκινοπούλου με τη γραφή της καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη όχι απλώς να διαβάζει αλλά σχεδόν να ακούει τις τέσσερις φωνές. Να ξεχωρίζει τη διαφορετική χροιά τους και τον διαφορετικό τρόπο ομιλίας τους.

 

Μπούκου λοιπόν. Συγκρατείστε το, γιατί είναι ένα όνομα που θα συζητηθεί πολύ φέτος τον χειμώνα.

 

 

Τα 3 βιβλία κυκλοφορούν  σε όλη την Ελλάδα από τις εκδόσεις mamaya