Το Hellenic Museum της Μελβούρνης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση του Αυστραλού γλύπτη Sam Jinks, με τον τίτλο «Αγγελιοφόρος».


Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία στην Ελλάδα των δύο φορέων και τελεί υπό την αιγίδα και χορηγία της Κυβέρνησης της Victoria, της Αυστραλίας.

 

Ο Αυστραλός γλύπτης αντλεί την έμπνευσή του για την καινούργια του δουλειά από το άγαλμα της θεάς Ίριδας που κάποτε κοσμούσε το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα. Η Ίρις ήταν η θεά του γοργού αγγελιοφόρου με την ικανότητα να επικοινωνεί ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Κινείτο πέρα από το βασίλειο των ζωντανών και μεταφερόταν ελεύθερα στον Κάτω Κόσμο.

 

Η «Αγγελιοφόρος» του Αυστραλού γλύπτη Sam Jinks παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
Το γλυπτό παίζει το ρόλο του αγγελιοφόρου, προσκαλώντας μας να κινηθούμε πίσω από την αυλαία και να εισχωρήσουμε σε έναν απομακρυσμένο, αλλά και παράξενα οικείο κόσμο.

 

Η Ίρις, η θεά που κινείται μεταξύ δύο τόπων, είναι για τον Sam Jinks μια μεταφορά για τον τρόπο που εμείς παρατηρούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ενώ απέχουμε περισσότερα από 2.000 χρόνια από τους δημιουργούς τους, αν εστιάσουμε σε λεπτομέρειες -στα περιγράμματα του μαρμάρου, στις λεπτές κινήσεις του γλύπτη, στην απαλή φροντίδα που περιβάλει τη διαμόρφωση των σωμάτων και στην αντίσταση των εργαλείων πάνω στην μαρμάρινη επιφάνεια- το χάσμα ανάμεσα στο σύγχρονο και το αρχαίο περιορίζεται.

 

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το νόημα και το συναίσθημα που αφήνουν πίσω τους οι αρχαίοι γλύπτες, για τους οποίους τα έργα υπήρξαν ένας ύμνος στη δύναμη και το μεγαλείο των θεών.

 

Το έργο του Jinks είναι αλληγορικό και λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Η μορφή της Ίριδας να ατενίζει την Στύγα είναι παρόμοια με την δική μας άποψη για την ιστορία - κοιτάζοντας από μακριά μέσα από τον φακό του μύθου και της μνήμης.

 

Η «Αγγελιοφόρος» του Αυστραλού γλύπτη Sam Jinks παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
Ο Αυστραλός γλύπτης αντλεί την έμπνευσή του για την καινούργια του δουλειά από το άγαλμα της θεάς Ίριδας που κάποτε κοσμούσε το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα.

 

Το γλυπτό παίζει το ρόλο του αγγελιοφόρου, προσκαλώντας μας να κινηθούμε πίσω από την αυλαία και να εισχωρήσουμε σε έναν απομακρυσμένο, αλλά και παράξενα οικείο κόσμο. Όπως η αρχαία τέχνη φωτίζει το μοντέρνο, έτσι και η μοντέρνα τέχνη διαφωτίζει το αρχαίο.

 

Δημιουργώντας ένα έργο με τις ρίζες του στην κλασική γλυπτική και τη μυθολογία, ο Jinks αναζητά τη σύνδεση με μία αρχαία παράδοση, καθοδηγούμενος από τις σύγχρονες ευαισθησίες και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ενός σύγχρονου γλύπτη.

 

Info

Sam Jinks - Αγγελιοφόρος

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00/ Παρασκευή & Σάββατο 10:00 - 22:00

Εισιτήρια: 5 και 2,5 ευρώ

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός