O Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργανώνει επτά βραδιές με θέατρο και μουσική στο κτήμα Ιόλα στον Παράδεισο Αγίας Παρασκευής, από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο. 

 

Σκοπός του προγράμματος είναι µε τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις να φέρει το κοινό σε επαφή με τον εμβληματικό χώρο που έζησε και εγκατέστησε τη συλλογή του ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας.

 

Η ιστορία του χώρου ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο Ιόλας αποκτά το κτήμα 6.700 τ.μ. των οδών Δημοκρατίας και Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του που καλύπτει 1.600 τ.μ.

 

Η οικία-βίλα του Ιόλα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 φιλοξενεί περίπου 10.000 έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών. Ο Αλέξανδρος Ιόλας πέθανε το 1987. Μετά το θάνατο του οι κλοπές, οι βανδαλισμοί και οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου έφεραν το χώρο στη σημερινή του απογοητευτική κατάσταση.

 

Το κτήμα με τη βίλα, που είναι χαρακτηρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1998 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αποκτήθηκε το 2017 από το Δήμο Αγίας Παρασκευής που προχωρά στην ανάπλαση του με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 

Ο Δήμος, θέλοντας να αναδείξει τον χώρο σε πολιτιστικό τοπόσημο, έχει σκοπό να φτιάξει ένα ίδρυμα-μουσείο-πολιτιστικό χώρο αντάξιο της φήμης του Ιόλα, με αίθουσες εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας και πολυμέσων. Η προετοιμασία για την δημοπράτηση της μελέτης ανάπλασης έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Πρόγραμμα

Παρασκευή 21 – Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Θεατρική παράσταση «Αλέξανδρος Ιόλας», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη.

 

Ο Χριστόφορος Αντωνιάδης υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια του έργου, ενώ πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Αλέξανδρου Ιόλα.

 

Η παράσταση διαπερνά όλη τη ζωή, από τα παιδικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια μέχρι τις τελευταίες δραματικές στιγμές ενός ανθρώπου που γνώρισε τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής του, γεύτηκε ακόρεστα τέχνη και αγάπη, ωστόσο έσβησε μόνος: «Ακόμα και τα αγάλματα έχουν φύγει».

 

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου

Η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και η ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά θα ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα και αρώματα Ανατολής και Δύσης.

 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη και μετάφραση Κώστα Πολιτόπουλου.

 

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

Ο συνθέτης και πιανίστας Σταύρος Λάντσιας και το Σεξτέτο του σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη εικόνες και συναισθήματα.

 

Πέμπτη 27  Σεπτεμβρίου

«Κινηματογράφος & Μουσική». Ένα μουσικό ταξίδι με όχημα αριστουργηματικές μελωδίες από τη μουσική επένδυση ταινιών που έχουν σημαδέψει την 7η Τέχνη, με την συμβολή της «Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής».

 

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, η Νάιρα Στεργίου και η Εριφύλη Βενέρη θα παρουσιάσουν γλυπτικά έργα συνδεδεμένα εννοιολογικά με την -αποδομημένη πλέον-συλλογή αρχαιοτήτων του Ιόλα σε μορφή εικαστικής εγκατάστασης.

 

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο χώρο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί  συνέντευξη τύπου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με θέμα τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο για τον Αλέξανδρο Ιόλα με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η μεγάλη κληρονομιά» και η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

 

Info

Τέχνη στον κήπο του Ιόλα

Κτήμα Ιόλα

Δημοκρατίας 8, Παράδεισος Αγίας Παρασκευής

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου – Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός