Η Αθήνα γιορτάζει τον Αϊ-Γιάννη τον Κλήδονα στην πλατεία Κουμουνδούρου και την πλατεία Κυψέλης

Το Σάββατο 23 Ιουνίου μετά την αναπαράσταση του εθίμου θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά

Το έθιμο του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα ζωντανεύει κάθε χρόνο με φωτιές, χορό και τραγούδια με νταούλια, λύρες και ζουρνάδες στις γειτονιές της Αθήνας, ένα δρώμενο που ενισχύει την επιδίωξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων για τη διαφύλαξη, τη διατήρηση και τη συνέχιση της παράδοσης μέσα από δράσεις που συνδυάζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας με την ψυχαγωγία.

 

Έτσι και φέτος, μικροί και μεγάλοι καλούνται να πάρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και να συμμετέχουν στην γιορτή του Κλήδονα, το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 20:00, στην πλατεία Κουμουνδούρου και την πλατεία Κυψέλης.

 

Παραδοσιακά η γιορτή του Κλήδονα συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο και θεωρείται γιορτή των ξωμάχων, του βουνού και του κάμπου. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών (γενική: του κληδόνος), που σημαίνει  οιωνός, σημάδι, μάντεμα και ζωντανεύει την 24η του Πρωτόλη δηλαδή του Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος.

 

Κατά το έθιμο, το βράδυ της 23ης Ιούνη στα χωριά ανάβουν τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη, όπου καίνε τα στεφάνια του Μάη και οι νέοι και τα παιδιά πηδούν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας. Στη νεοελληνική αντίληψη το έθιμο εξελίχθηκε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία, περισώζοντας τους ερωτικούς χρησμούς.  

 

Πρόγραμμα:

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, 20:00

Πλατεία Κουμουνδούρου

«Εορτασμός του Κλήδονα»: Αναπαράσταση του εθίμου

Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων και το σχήμα του Ιουλιανού Κοττάκη «Παραδοσιακά Τσαμπουνοτούμπακα».

 

Πλατεία Κυψέλης

Αναπαράσταση του εθίμου από την Ομάδα Ελληνικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Απόλλωνας», με τη συμμετοχή της Χορωδίας και της Ομάδας Παραδοσιακών Χορών της Λέσχης Φιλίας, οδού Κίου Κυψέλης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 120ού Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός γύρω από τη φωτιά με μουσική από τους Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη και τους συνεργάτες τους.

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός