Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν

Ομαδική έκθεση γλυπτικής «Μεταξύ φίλων»

Πέντε σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες τους στην έκθεση γλυπτικής που εγκαινιάζεται στο i-D Project Art την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, με τίτλο «Μεταξύ φίλων» («Between Friends»). Την έκθεση συμπληρώνουν μερικά ζωγραφικά έργα των καλλιτεχνών που λειτουργούν σε συνάρτηση με τα γλυπτά και συμπληρώνουν την δημιουργική εικόνα της δουλειάς τους.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Λυδία Βενιέρη, Κωστής Γεωργίου, Βένια Δημητρακοπούλου και Νεκτάριος Κοντοβράκης, καταθέτοντας διαφορετικές γλυπτικές απόψεις, οι οποίες αποτυπώνουν τη δυναμική τους στο συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης, μέσα από σύγχρονα έργα που ξαφνιάζουν με το ταπεραμέντο και την ένταση τους.

 

Μια δυναμική συνάντηση «Μεταξύ φίλων» που εκφράζει αφοσίωση, πίστη, κατάθεση σε αυτό το ίδιο το αντικείμενο της τέχνης.

 

Info:

i-D Project Art

Κανάρη 12, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 3221801

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 29 Μαΐου 2018, 19.00

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου 2018 - 23 Ιουνίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 -19:00/ Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:00-21:00

 

 

Παρουσίαση του βιβλίου «Βιργιλίου Αινειάδα»

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης,  την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 19:00, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Βιργιλίου Αινειάδα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, με προλεγόμενα, μετάφραση και σχόλια του Θεόδωρου Παπαγγελή.

 

Θα μιλήσουν ο Θεόδωρος Παπαγγελής, Ακαδημαϊκός, καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας ΑΠΘ και ο Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Διονύσης Καψάλης.

 

Η «Αινειάδα», έργο μεγάλης ποιητικής πνοής, αποτελεί σταθμό, έναν από τους πρώτους, στην ιστορία της δυτικής λογοτεχνίας. Ο Βιργίλιος γράφει την Αινειάδα τα χρόνια που ο Οκταβιανός Αύγουστος εδραιώνει τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα της ρωμαϊκής πολιτείας και βάζει τα θεμέλια της αυτοκρατορίας.

 

Υποστηρικτής του οράματός του, ο Βιργίλιος το εξυμνεί μέσω ενός μύθου που ξεκινά από την ομηρική Τροία και οδηγεί στην ίδρυση της μετέπειτα αυτοκρατορικής και κοσμοκράτειρας Ρώμης. Ο Αινείας θα αποτελέσει το κεντρικό πρόσωπο της έμμετρης αφήγησής του.

 

Η «Αινειάδα» καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως ως κλασικό κείμενο και ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια εντασσόταν στη διδακτέα σχολική ύλη. Επηρέασε και ενέπνευσε από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας πλήθος συγγραφείς, ποιητές -με κορυφαίο ίσως τον Δάντη-, μουσικούς και εικαστικούς καλλιτέχνες.

 

Info:

Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Αμερικής 13, Αθήνα. Τηλέφωνο: 2103614143

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, 19:00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Ποιος είστε κύριε Goldberg;

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Χορωδία και το Σύνολο Μουσικής Δωματίου δήμου Αθηναίων στη συναυλία «Ποιος είστε κύριε Goldberg;» την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 20:30 στην Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την προσωπικότητα του δεξιοτέχνη Johann Goldberg ως συνθέτη.

 

Το όνομα του βιρτουόζου τσεμπαλίστα του 18ου αιώνα  Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756) είναι γνωστό από την αναφορά του στο μνημειώδες έργο για τσέμπαλο του Johann Sebastian Bach «Παραλλαγές Goldberg».

 

Στη συναυλία θα  παρουσιαστούν σε πρώτη ελληνική εκτέλεση έργα για σόλο τσέμπαλο, έργα μουσικής δωματίου, καθώς και δύο καντάτες, τις οποίες είχε συνθέσει κατά τη διάρκεια της μαθητείας του κοντά στον J. S. Bach. Το κοινό θα απολαύσει επίσης σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο του J. S. Bach 14 κανόνες πάνω στις 8 πρώτες νότες της Άριας από τις «Παραλλαγές Goldberg».

 

Τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων διευθύνει ο Σταύρος Μπερής.

Τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο (Μουσική έρευνα και επιμέλεια): Κατερίνα Κτώνα

 

Info:

Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών

Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 50

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός