Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ ανοίγουν την πόρτα του εργαστηρίου τους στο κοινό

Το δεύτερο OpenStudios γίνεται σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης

Μετά την περσινή πρώτη απόπειρα, φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ανοίγουν για τρεις ημέρες, από τις 3 μέχρι τις 5 Μαΐου, την πόρτα του εργαστηρίου τους στο κοινό, αυτήν τη φορά σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των φοιτητών, για μια από κοινού σύμπραξη των δύο μεταπτυχιακών τμημάτων της Σχολής, η οποία έχει σκοπό να δημιουργήσει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ της καλλιτεχνικής διεργασίας και της επιμελητικής πρακτικής.

 

Το εργαστήριο του καλλιτέχνη στη μυθογραφία και στην ιστορία της τέχνης φέρεται κυρίως ως τόπος συγκέντρωσης και περισυλλογής, ως ο τόπος εντός του οποίου συντελείται το θαύμα της δημιουργίας. Είναι ένας τόπος κλειστός για τους πολλούς, το άδυτο, όπου δεν διεισδύουν παρά μονάχα λίγοι και εκλεκτοί.


Ωστόσο, το εργαστήριο αποτέλεσε επίσης χώρο διδασκαλίας και μαθητείας της τέχνης, χώρο συνάντησης, συζήτησης, διαπραγμάτευσης, αγοραπωλησίας, ακόμα και χώρο έκθεσης των έργων.

 

Στα δεκαέξι διαφορετικά δωμάτια-εργαστήρια του μεταπτυχιακού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο επισκέπτης θα μπορέσει να δει τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο κάθε εικαστικός. Σε καθένα από τα στούντιο αποτυπώνεται η προσωπικότητα του καλλιτέχνη και η μοναδικότητα του ύφους του.

 

Σκοπός του OpenStudios είναι να γίνει εμφανής η διαδικασία που ακολουθεί ο κάθε δημιουργός, προτού το καλλιτεχνικό έργο πάρει την τελική του μορφή. Η ιδιαιτερότητα μιας τέτοιας επίσκεψης έγκειται στην εξωστρέφεια που αποκτούν τα εργαστήρια, η οποία αποκαλύπτει ετερόκλητες δουλειές σε έναν χώρο καθημερινής συνύπαρξης.

 

Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης, οι θεωρητικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν με κείμενά τους το εικαστικό έργο κάθε εργαστηρίου, έπειτα από συζητήσεις με τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραβρίσκονται και τις τρεις ημέρες για να συζητήσουν με το κοινό.

 

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Γιάννης Αμανατίδης, Αντώνης Καπνίσης, Χαρά Κεράστα, Ελένη Κορδαλή, Παναγιώτης Λιανός, Θάνος Μακρής, Λαμπρινή Μάρκου, Μαρία Μαυροπούλου, Ρενάτα Μεθενίτη, Ελεάννα Μπαλέση, Αλεξάνδρα Νάκου, Άννα Παπαθανασίου, Άντα Πετρανάκη, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Εύη Ρουμάνη, Irene Ragusini, Μυρτώ Σαρμά, Σωκράτης Φατούρος, Μυρτώ Χρήστου, Στέλλα Χρήστου


Συμμετέχοντες θεωρητικοί και ιστορικοί τέχνης: Βάλια Γριμπά, Γιάννης Καραδήμας, Μίνα Καρατζά, Ειρήνη Καραγκιοζίδου, Άλκηστις-Μαρία Κοντοπούλου, Νικολέτα Λεβέντη, Πολυξένη Μαρλίτση, Κατερίνα Μπούσια-Αλεξάκη, Αδριανός Τρίκας-Πανδής, Χριστίνα Παπούλια, Σοφία Χρυσαφοπούλου

 

Info

OpenStudios 2018

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, 210 4833825)

Διάρκεια: 3/5 - 5/5

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 3/5, 18:00 - 22:00, Παρασκευή 4 & Σάββατο 5/5, 12:00 - 20:00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός