Το ντοκιμαντέρ για την ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade έρχεται στο ΕΜΣΤ

Ο Λέσβιος τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων τέχνης υπήρξε προσωπικός φίλος των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τσαρούχη και πολλών άλλων

The LiFO team, 17.11.2017 | 13:25

Το ντοκιμαντέρ "Teriade" που προβάλλει το ΕΜΣΤ το Σάββατο 18 Νοεμβρίου αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Λέσβιου τεχνοκρίτη και εκδότη βιβλίων τέχνης (VERVE, Grand Livres) Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade (Cahiers d’Art, L’intransigeant, La Bete Noir, Minotaure) που μεσουράνησε στην καλλιτεχνική ζωή της Γαλλίας απ’ τη δεκαετία του ‘20 μέχρι τη δεκαετία του ’60.

 

Ο Teriade γεννήθηκε στη Βαρειά της Λέσβου το 1897 (φέτος συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από τη γέννησή του) και πέθανε στο Παρίσι το 1983.

 

Συντοπίτης του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που γνώρισε λίγα χρόνια πριν πεθάνει, βοήθησε στην ανάδειξή του παρέχοντας του τα μέσα (στέγη, καμβάδες, χρώματα, χρήματα) ώστε να μπορεί να δημιουργεί χωρίς το βιοποριστικό άγχος. Αυτοί οι πίνακες του Θεόφιλου σώζονται χάρη στον Τεριάντ.

 

Συνεργαζόμενος αρχικά με τα σημαντικότερα περιοδικά τέχνης της εποχής του, όπου έγραφε κριτικές, ή ήταν αρχισυντάκτης ή διευθυντής, πέρασε στη συνέχεια στο ρόλο του εκδότη εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την Παρισινή καλλιτεχνική και λογοτεχνική έκρηξη του Μεσοπολέμου.

 

Έγινε φίλος των μεγαλύτερων ονομάτων της Τέχνης : Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέττι, Λεζέ, Χουάν Γκρί, Λε Κορμπιζιέ, Ρουό, Μπρακ, Ελυάρ, Μιγιό, Λωράνς, Καρτιέ Μπρεσόν, Μπονάρ, Βιλλόν, Μπρασάι, καθώς και των Ελλήνων: Ελύτη, Τσαρούχη, Ν.Χ.Γκίκα, Βενέζη, Κανέλλη και των ποιητών.

 

Η βαθύτερη επιθυμία του να προσφέρει στην πατρώα γη, τον ώθησε να ιδρύσει και να χρηματοδοτήσει στο κτήμα του, δίπλα στο πατρικό σπίτι του στη Βαρειά, και να δωρίσει, δύο  Μουσεία: το Μουσείο Θεοφίλου (όπου εκτίθενται οι πίνακες της συλλογής του) και το Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ (όπου εκτίθεται το σύνολο του εκτυπωμένου έργου του), το οποίο θεωρείται ως το πρώτο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ελλάδα.

 

Για την προσφορά του στην Τέχνη τιμήθηκε από την Γαλλική Ακαδημία με τον τίτλο του «Ιππότη των Τεχνών».

 

 

 

«Παρόλο όμως που είναι αναγνωρισμένος στη Γαλλία και στην Ευρώπη δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την Ελλάδα. Πολλοί λίγοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Τεριάντ όπως και την ύπαρξη του Μουσείου-Βιβλιοθήκη που φέρει τ’ όνομά του. Αυτός μαζί με την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τότε τα Μουσεία, ήταν κι ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε το αυτό το ντοκιμαντέρ» αναφέρει ο σκηνοθέτης Σίμος Κορεξενίδης.

 

«Ξεκινήσαμε για κάτι μικρό αλλά η έρευνα μας αποκάλυψε έναν υπερευφυή άνθρωπο που αγαπούσε την Τέχνη με άμετρο πάθος και που κουβαλώντας την πατρογονική του παιδεία μπόρεσε να συγκεράσει στο έργο του την ελληνική και την ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Αγαπήσαμε πολύ αυτόν τον άνθρωπο κι ευελπιστούμε αυτή η αγάπη να είναι εμφανής στο έργο μας».

 

Συντελεστές

Παραγωγή: WONDERSPOT (www.wonderspotmedia.com ) & Σίμος Κορεξενίδης

Οργάνωση παραγωγής: Βαρβάρα Γκιγκιλίνη

Δημοσιογραφική έρευνα: Σίμος Κορεξενίδης & Βαρβάρα Γκιγκιλίνη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης/Π. Αβαγιανός/ Γ.Χρυσαφάκης

Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης

Μουσική: Δραμαμίνη

Μετάφραση (Αγγλικά): Ντέση Βερβενιώτου

Σκηνοθεσία: Σίμος Κορεξενίδης

 

Info

Αίθουσα Προβολών ΕΜΣΤ

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

Ώρα: 12:00

Διάρκεια Ντοκιμαντέρ: 75΄  | Θα ακολουθήσει συζήτηση

Είσοδος Ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός