Φωτογραφία: Julian Mommert/ Dimitris Papaioannou-Facebook
Φωτογραφία: Julian Mommert/ Dimitris Papaioannou-Facebook

 

Η προπώληση εισιτηρίων για το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου μόλις ξεκίνησε στην ιστοσελίδα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Έναν χρόνο μετά τη τελευταία του δουλειά, την «Πρώτη Ύλη» ο καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο για το οποίο ελάχιστες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει. Ο «Μεγάλος Δαμαστής», όπως αποδίδεται ελεύθερα στα ελληνικά ο αγγλικός τίτλος («The Great Tamer»), ένα έργο σε δική του πάντα εικαστική σύλληψη και σκηνοθεσία με εννέα «διεθνείς» συμπαραγωγούς, εστιάζει στο κατά πόσο η ζωή μπορεί να ιδωθεί ως ένα διαρκές εξερευνητικό ταξίδι, ένα κυνήγι ενός κρυμμένου θησαυρού, μια εσωτερική ανασκαφή που επιχειρεί να ανασύρει στην επιφάνεια ζωτικές αξίες και νοήματα με τη συνδρομή μιας ενδεκάδας χορευτών-περφόρμερ.

 

Το έργο κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου στην Αθήνα, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, για να ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι το Άμστερνταμ, η Νάπολη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Αβινιόν στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του, που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, «τερματίζει» τον Μάρτιο του '18 στο Λουξεμβούργο.

 

Φωτογραφία: Julian Mommert/ Dimitris Papaioannou-Facebook
Φωτογραφία: Julian Mommert/ Dimitris Papaioannou-Facebook

 

Στα τριάντα χρόνια της καριέρας του, ο Παπαϊωάννου αγωνίζεται να δημιουργήσει ένα σκηνικό σύμπαν που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα ονειρόπλαστο τσίρκο του παραλόγου. Τα ανθρώπινα σώματα μετατρέπονται σε πεδία μάχης, αλληλεπιδρούν με πρώτες ύλες και μετασχηματίζονται σε υβριδικές μορφές, με σκοπό τη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων. Οι βαθιές ρίζες του στις εικαστικές τέχνες προσδίδουν στις παραστάσεις του μια ισχυρή οπτική αίσθηση, καθώς ο ίδιος ενσωματώνει με περιπαικτική διάθεση αναφορές από την Ιστορία της Τέχνης, ποικίλες εκφραστικές και παραστασιακές πρακτικές, αλλά και ερωτήματα γύρω από την καταγωγή μας. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αποσκοπεί στην απόλυτη απλότητα της εμφάνισης, που δεν είναι όμως διόλου απλή στην υλοποίησή της. Πρόθεσή του είναι να αναδείξει την ιερότητα που ενυπάρχει σε καθετί πεζό και άχαρο.

 

Ζωγράφος, ερμηνευτής, δημιουργός κόμιξ, χορογράφος, σκηνοθέτης αλλά και επιμελητής εκθέσεων, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. Ίδρυσε και δημιούργησε το μύθο της Ομάδας Εδάφους, μαζί με την Αγγελική Στελλάτου, ταράζοντας τα νερά της σκηνής του χορού στην Ελλάδα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με παραστάσεις που εισήγαγαν τους θεατές σε ένα προσωπικό εικαστικό σύμπαν. Μετά τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κέρδισε το στοίχημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με παραστάσεις που προσέλκυσαν ένα κοινό το οποίο δεν ήταν το αναμενόμενο για το χορό. Χρησιμοποίησε τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα για να πλαισιώσει το προσωπικό του καλλιτεχνικό σύμπαν, σε παραγωγές όπως το Δύο και το ΜΕΣΑ. Το άνοιγμα στις διεθνείς σκηνές ήρθε τη στιγμή της επιστροφής σε λιτά καλλιτεχνικά μέσα, με την Πρώτη Ύλη και το Still Life. Πηγαινοέρχεται με ευκολία ανάμεσα στα υπερθεάματα των τελετών έναρξης και στα προσωπικά καλλιτεχνικά του έργα που επικεντρώνονται στη ματιά του στον κόσμο.

 

Early Bird προπώληση από 28 Μαρτίου 2017 | 25 - 28 - 32 €

Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Έως 4 Εarly Βird εισιτήρια για κάθε αγοραστή

Γενική προπώληση από 26 Απριλίου 2017
Κανονικό: 7 - 15 - 25 - 30 - 35 - 40 - 45 €
Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 12 - 20 - 24 - 28 - 32 - 36 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 11 - 18 - 21 - 25 - 28 - 32 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € | Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

 

Αγορά εισιτηρίων εδώ.