Ο Μπίλι Γουάιντερ χρησιμοποιεί το σεξ λιγότερο σκαμπρόζικα από τοΜερικοί το προτιμούν Καυτό αλλά περισσότερο ευφάνταστα από τη Γλυκειά μου Ίρμα για να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο θερμός Λέμον είναι η καρδιά ενός κρύου κόσμου, το υποχείριο των αφεντάδων, και ο άνδρας που θα κατακτήσει το κορίτσι του ασανσέρ, την τσαχπίνα Κιούμπελικ, που τη διεκδικεί επίσης ένας «αξιωματούχος».

Οι διάλογοι, το φόρτε του Αυστριακού, λάμπουν, ο χειρισμός του είναι υποδειγματικός ακόμη κι όταν το έργο δεν έχει πολλά να πει πέρα από την ευφυή και προχωρημένη για την εποχή ιδέα, και η ασύλληπτη χημεία του Λέμον με τη ΜακΛέιν, ειδικά στη μεγάλη σκηνή με το κρυολόγημα, αποτελούν μια μικρή ένδειξη της τεράστιας επιτυχίας του φιλμ και των 5 Όσκαρ που κατέκτησε - ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, όχι όμως και για τους πρωταγωνιστές.

Τα σκηνικά του Αλεξάντερ Τράουνερ είναι ιστορικά και ευεργετικά για την οργανική οριοθέτηση και συνεχή εναλλαγή του φιλμ, η αντίθεση στον ουρανοξύστη που φιλοξενεί τις δραστηριότητες της φιλοδοξίας και το μπουντρουμάκι που στεγάζει τις ελπίδες και τις επιθυμίες της ανθρώπινης αδυναμίας.