Το μακροβιότερο movie franchise στην ιστορία του κινηματογράφου επιστρέφει με τη δράση που του στέρησε η πιο λυρική εκδοχή του Γκάρεθ Έντουαρντς από το 2014. Ο Γκοτζίλα αποτελεί μήλον της έριδος για μια κρυφο-φιλοζωική εταιρεία, τη Monarch, και όσους πιστεύουν πως είναι μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα, παρά τις φιλάνθρωπες τάσεις που επέδειξε στις προ τριετίας μάχες του με τους τεράστιους ομολόγους του.

 

Το εκδικητικό παραλήρημα του πρωτότυπου Γκοτζίλα, της εμβληματικής και εν τέλει πολιτικής ταινίας του Ισίρο Χόντα από το 1954 ενάντια στις βόμβες που ενόχλησαν τις υποβρύχιες βόλτες του στα βαθιά νερά του Ειρηνικού, έχει αντικατασταθεί από άλλες προτεραιότητες και κυρίως από το ξεπάστρεμα ενός παντοδύναμου, τρικέφαλου τέρατος που, παρά την εμφάνισή του, δεν είναι συγγενής με τους συμμάχους του.

 

Το μήνυμα εδώ είναι ξεκάθαρα οικολογικό και ο σκηνοθέτης Μάικλ Ντόχερτι, ο οποίος αφιέρωσε την ταινία στους δύο «ηθοποιούς» που φορούσαν τη λαστιχένια στολή του πρωτότυπου Γκοτζίλα και απεβίωσαν πολύ πρόσφατα, πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στους φιλότιμους, αλλά πλανεμένους επιστήμονες και στους στρατιωτικούς που καλούνται να λάβουν επιχειρησιακά ρίσκα για να σώσουν τον πλανήτη.

 

Το απίστευτο είναι πώς, με τόση ακτινοβολία και ραδιενέργεια, καταφέρνουν να ζήσουν πάνω από τα πρώτα δέκα λεπτά, πόσω μάλλον να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.