Η αληθινή ιστορία της εξαφάνισης τριών φαροφυλάκων σε ένα απομακρυσμένο νησάκι έξω από τη Σκωτία έναν χειμώνα του 1900, γνωστή και ως Flannan Isle Mystery, παραμένει άλυτο μυστήριο έναν και πλέον αιώνα μετά.

 

Ο Δανός σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νίχολμ, πεπειραμένος σε τηλεοπτικές σειρές απαιτήσεων, δίνει τη δική του ερμηνεία, φτιάχνοντας βασικά ένα σινεμασκόπ, γκρίζο δράμα δωματίου με τρεις χαρακτήρες διαφορετικών γενεών.

 

Ο Πίτερ Μάλαν, αμίλητος και βαρύς, κάνει τη δουλειά του βυθισμένος σε ένα βουβό μοιρολόι για τους αγαπημένους του που έχει χάσει, ενώ ο Τζέραρντ Μπάτλερ έχει αποχαιρετήσει προσωρινά την οικογένειά του επειδή τον καλεί το σκληρό καθήκον.

 

Ο νεότερος συνάδελφός τους έχει ψυχολογικές μεταπτώσεις, ενδεχομένως ως απόρροια της ορφάνιας του. Όταν βρίσκουν έναν άνδρα ξεβρασμένο σε μια στενή λωρίδα βράχου και δίπλα του ένα σεντούκι με χρυσό, πυροδοτείται η παράνοια, που ενισχύεται από την αναπόφευκτη μοναξιά και την ανθρώπινη απληστία.

 

Το κύμα σκάει άγρια, ο άνεμος σφυρίζει με δύναμη και η ένταση βγαίνει με το σταγονόμετρο σε μια αξιοπρεπή ψυχολογική διελκυστίνδα, χωρίς εξάρσεις, που φιλοδοξεί να αφήσει τον θεατή να μαντέψει ποιος από τους τρεις άνδρες είναι ο πιο ανθεκτικός στα δύσκολα.