Ίσως το πιο εντυπωσιακό και χορταστικό από τα, αισίως, 6 επεισόδια της σειράς, η «Πτώση» είναι ένα ντόμινο επικίνδυνων αποστολών για τον Ίθαν Χαντ που βγάζουν νόημα, μια τεράστια αφηγηματική πρόοδος, αν αναλογιστούμε πως η πρώτη «εκδρομή» του πράκτορα στα πλοκάμια της διεθνούς κατασκοπείας διά χειρός Μπράιαν ντε Πάλμα αποτέλεσε έναν άλυτο γρίφο πλοκής.

 

Τα ηνία έχει πλέον αναλάβει για τα καλά ο σεναριογράφος της ταινίας «Συνήθεις Ύποπτοι» και σταθερός συνεργάτης, πλέον, του Κρουζ, ο Κρίστοφερ Μακουόρι, ο οποίος προσαρμόζει τη συμπαγή ηθική του πρωταγωνιστή (προτιμά πάντα να σώζει καθέναν χωριστά, πριν γλιτώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα από τον όλεθρο) σε ένα ηθελημένα συγκεχυμένο φορτίο προδοσίας.

 

Οι «Επικίνδυνες Αποστολές» συναντήθηκαν με τους θεατές όταν πια η κατασκοπεία κατακερματίστηκε, οι κακοί σκόρπισαν, η τράπουλα ξαναμοιράστηκε και το κοινό δεν γνώριζε με σιγουριά ποιος είναι ο σωστός παίκτης και ποιος ο καθαρός αντίπαλος.

 

Ο σεναριογράφος της ταινίας «Συνήθεις Ύποπτοι» και σταθερός συνεργάτης, πλέον, του Κρουζ, ο Κρίστοφερ Μακουόρι, ο οποίος προσαρμόζει τη συμπαγή ηθική του πρωταγωνιστή, σε ένα ηθελημένα συγκεχυμένο φορτίο προδοσίας.

 

Μέρος της άγριας γοητείας της σειράς είναι οι απανωτές ανατροπές, εξού και οι μάσκες σήμα-κατατεθέν που συμβολίζουν την εξαπάτηση πολλών επιπέδων και ταχυτήτων. Όσο περισσότερο μπερδεύονται τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την ανάληψη ευθυνών τόσο δυναμώνει η συνείδηση του Χαντ και εκείνων που τον εμπιστεύονται.

 

Κάποια στιγμή, μάλιστα, λέει πως δεν έχει σημασία πλέον ποιος τον κυνηγάει αλλά τι θα κάνει ο ίδιος, ακολουθώντας την κρίση του. Ωστόσο, πέρα από την ανάλυση για το πλαίσιο στο οποίο κινείται, η «Πτώση» φιλοδοξεί να προσφέρει θέαμα ‒ και τα καταφέρνει περίφημα.

 

Ξεκινάει πολύ δυναμικά, περνάει από το ένα περίτεχνο σκηνικό δράσης στο επόμενο, με τον Κρουζ, ως συνήθως, συγκινητικά αφοσιωμένο στον ιεραποστολικό του ρόλο, κόντρα στους Απόστολους, που σκορπίζουν αποσταθεροποίηση, ψελλίζοντας αναρχικά τσιτάτα.

 

Η Βανέσα Φέργκιουσον αποδεικνύεται ιδανική παρτενέρ του, ειδικά στο κομμάτι του λανθάνοντος ερωτισμού κάτω από την απειλή του εκβιασμού και της απώλειας, ενώ ο Χένρι Superman Κάβιλ είναι το κλειδί της υπόθεσης, με τον Σάιμον Πεγκ εύστοχο ως nerd κωμική ανακούφιση.