Το Βασίλειο Έπεσε, sequel του Jurassic World, κινείται στο επιθετικό ύφος της αντίστοιχης συνέχειας του Jurassic Park, του Χαμένου Κόσμου.

 

Δηλαδή έχει ολοκληρώσει την ευχάριστη ρουτίνα της εισαγωγής του θεατή σε ένα καινούργιο σύμπαν και περνάει απερίστροφα στη δράση, στο χάος που ακολουθεί την ανίερη σύγκρουση αδέσποτων δεινοσαύρων και αμείλικτων ανθρώπων με επίκεντρο την απληστία και ηθικό βαρόμετρο τη διατήρηση ενός είδους που εξαφανίστηκε μεν, αλλά, έστω και τεχνητά, εξακολουθεί αν υπάρχει σε μια γωνιά του πλανήτη.

 

Ως συνήθως τα παιδιά δεν πεθαίνουν στη σειρά των Jurassic αλλά αντικαθίστανται με άλλα (εδώ εμφανίζεται η εγγονή ενός από τους πρωτεργάτες του πάρκου), όμως η μετανοημένη Κλερ και ο λίγο Ιντιάνα Τζόουνς Όουεν καλούνται να σώσουν την κατάσταση, όταν η έκρηξη ενός ηφαιστείου απειλεί θανάσιμα τις εναπομείνασες σαύρες στη νήσο Νουμπλάρ και κάποιοι επιτήδειοι, αναλώσιμοι στην πλειονότητά τους, υποτίθεται πως έχουν σχέδια για τη φυγάδευσή τους.

 

Ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, του Ορφανοτροφείου και του Impossible, αντικαθιστά τον Κόλιν Τρεβόρoου που πέρασε στην παραγωγή και σκηνοθετεί με έλεγχο της τεράστιας κλίμακας, αιχμή στις σκηνές δράσης κι ένα ντελτορικό σασπένς στην αίσθηση των τεράτων, και ειδικά της νέας εργαστηριακής εφεύρεσης που λέγεται Indominus Rex, κράμα του τυραννόσαυρου και του βελοσιράπτορα.

 

Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο η περιπέτεια είναι ασταμάτητη και το Βασίλειο Έπεσε παραδίδει ευπειθώς ό,τι ακριβώς υπόσχεται, σεβόμενο την παράδοση του Σπίλμπεργκ και του είδους αλλά και τις προσδοκίες του θεατή για χορταστικό έπος.