Ο Τούκο Λαακσόνεν υπήρξε ο δημιουργός του Tom of Finland, του πλέον εμβληματικού χαρακτήρα της γκέι εικονογραφίας του 20ού αιώνα, και η βιογραφία του Ντόμε Καρουκόσκι, επίσημη υποβολή της Φινλανδίας στα Όσκαρ, αποκαλύπτει δραματικά τη γέννηση και ενηλικίωση του ήρωα που ενέπνευσε δεκάδες καλλιτέχνες και απελευθέρωσε χιλιάδες ομοφυλόφιλους. Ο Λαακσόνεν σχεδίασε μια μεικτή παραλλαγή φαντασιώσεων και βιωμάτων από την εποχή που υπηρετούσε στον στρατό, με τη χώρα του να έχει συνταχθεί στο πλευρό των Ναζί.

 

Η βιογραφία του Ντόμε Καρουκόσκι, επίσημη υποβολή της Φινλανδίας στα Όσκαρ, αποκαλύπτει δραματικά τη γέννηση και ενηλικίωση του ήρωα που ενέπνευσε δεκάδες καλλιτέχνες και απελευθέρωσε χιλιάδες ομοφυλόφιλους

Ένας Ρώσος αλεξιπτωτιστής, τον οποίο ο Λαακσόνεν σκότωσε, στοίχειωσε την απωθημένη καλλιτεχνική του φλέβα και έγινε το κύριο πρόσωπο των ασπρόμαυρων σκίτσων που πλήθαιναν και έφτασαν, την κατάλληλη και ωριμότερη στιγμή, στην Αμερική, χιλιάδες μίλια μακριά από τη Φινλανδία των ασφυκτικών ερωτικών ηθών. Και ο Τούκο, ο Τομ δηλαδή, έγινε ο ήρωας τoυ ομοερωτισμού, όχι ακριβώς παρά τη θέλησή του, αλλά σίγουρα πέρα από τις προσδοκίες του. Η ταινία ανιχνεύει την καταγωγή και τη διαμόρφωση του χαρούμενου, ελεύθερου και ηδονιστικού alter ego του, παρακολουθώντας τον ντροπαλό, συνειδητοποιημένο, αν και άτολμο σκιτσογράφο να διανύει τις δεκαετίες με την προσήλωση ενός αγιογράφου της επιθυμίας. Το σχετικά ηθικοπλαστικό φινάλε μπορεί να μοιάζει παράταιρο, αλλά έχει αληθινή βάση, και νόημα, αν κάποιος λάβει υπ' όψιν του την εποχή που η αισιοδοξία διακόπηκε σαν κεραυνός στον αίθριο καλιφορνέζικο ουρανό.